Първата плаваща АЕЦ в света потегли! "Чернобил върху лед", "Ядрен Титаник"?

Тя тръгна от Мурманск за постоянната си база в Певек
23 авг 2019 18:30, Елка Василева
201
Първата плаваща АЕЦ в света потегли! "Чернобил върху лед", "Ядрен Титаник"?
Кадър: YouTube

Първата плаваща АЕЦ в света потегли днес на 5000-километрово пътуване в Арктика от руското пристанище Мурманск до постоянната си база в Певек, в Чукотка, в сърцето на Източен Сибир, предадоха ТАСС и Франс прес.

Плаващата АЕЦ "Академик Ломоносов" ще бъде теглена на буксир на разстояние над 4700 километра. В Певек съоръжението ще бъде включено към енергийните системи и ще се експлоатира в състава на плаваща атомна топлоелектроцентрала, снабдявайки с електроенергия самия град и Чукотския автономен окръг. То ще замени мощностите на Билибинската АЕЦ, която ще бъде окончателно спряна в началото на следващото десетилетие.

След пускането й в експлоатация централата ще стане най-северната АЕЦ, а атомните централи в Русия ще станат единайсет, уточнява ТАСС.

Пътуването се очаква да продължи между четири и шест седмици в зависимост от метеорологичните условия и количеството лед по пътя, въпреки че морският Североизточен маршрут е все по-проходим поради топенето на ледовете в резултат на глобалното затопляне, допълва АФП, цитирана от БТА.

Още по темата

Блокът с тегло 21 000 тона е без собствен двигател и ще бъде теглен на буксир от няколко кораба. Централата има два реактора с мощност по 35 мегавата, почти колкото при ядрените ледоразбивачи. За сравнение - мощността на реактор в класическа централа от ново поколение е над 1000 мегавата.

Макар населението на Певек да не надвишава 5000 жители, централата осигурява потреблението на 100 000 души и ще служи най-вече за захранване на петролните платформи в региона като част от руската програма за развитие на експлоатацията на изкопаеми течни горива в Арктика.

Изграждането на "Академик Ломоносов" започна през 2006 година в Санкт Петербург. Съоръжението беше докарано в Мурманск миналата година.

Природозащитните асоциации от години предупреждават за опасността от този "Чернобил върху лед" и го наричат "Ядрен Титаник" - определения, получили ново звучене след експлозията през август в център за изпитания на ракети в Далечния север, която причини за кратко силно покачване на радиацията в тази зона, отбелязва АФП.

"Всяка атомна централа произвежда радиоактивни отпадъци и в нея може да възникне инцидент, но "Академик Ломоносов" освен това е уязвима и на бурите", посочва Рашид Алимов от енергийния департамент в Грийнпийс-Русия. А в Арктика метеорологичните условия са екстремни и непредвидими.

"Платформата е теглена от други кораби, така че при голяма буря може да има сблъсъци. Росатом планира да складира отработеното гориво на борда на корабите, така че всеки инцидент може да има сериозни последствия за крехката околна среда в Арктика, а да не забравяме, че там няма инфраструктури за почистване", допълва Алимов.

По думите му Чукотка има огромен потенциал за развитието на вятърна енергия, а плаващата АЕЦ е чисто и просто прекалено рисково и прекалено скъпо средство за производство на електричество.

Според Росатом обаче, която възнамерява да продава в чужбина плаващата си централа, това решение е по-просто, отколкото да се строи класическа АЕЦ върху замръзналата през цялата година земя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: Русияплаваща АЕЦПевек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената държава в света която строи АЕЦ-ове на супер високо и безопасно ниво е Русия!!!Единствената американската компания която строеше АЕЦ-ове - "Уестенхаус" - Фалира, щото безопастноста на нейните АЕЦ-ове е под средното ниво, питай японците с АЕЦ Фукосима!!!ПСНе щеш руска АЕЦ????Ами, защо не не излезеш с идеята да закрием АЕЦ "Козлодуй" бе недорасъл ***...л, а!?
85
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Просията никой никога не се интересувал от живота на мужиците, още по-малко от живота на сибирските индианци. Така че тази установка не е за цивилна употреба. Оставям на вашата фантазия да се сетите какви гадости се въртят в главицата на гнусното кьосаво безполово ботоксно джудже-антихрист. Във всички случаи е предназначено за глобално въздействие - полярните сияния или кой знае какво още.
84
10
 
5
 
! Отговори
До 112 преди 4 години
Рашка...твоите кумири живеят още в 20век.Не ни ги давай за пример, защото ставаш смешен.
83
1
 
14
 
! Отговори
Напред преди 4 години
Привет от робота Фьодор от космоса....
82
14
 
4
 
! Отговори
Unufri преди 4 години
ДО 111: Западният свят го е грижа за последствията от евентуални аварии с тази плаваща бомба, за разлика от рашките. Много по-разумно е да строиш статични АЕЦ и адекватна електрореносна мрежа на сушата.
81
6
 
16
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Ама хора Русия не беше ли под санкции в разруха и с съсипана икономика!как строят уникални мостове и плаващи централи?Не е истина това е от картон.....
80
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уникална технология!!!!А, за "еколозите" на Запад.... Ами... "Когато лисицата не може да стигне гроздето казва, че е кисело."Вчера Русия изстреля ракета на борда й се намираше първият робот-космонавт който ще работи на МКС (в ракетата нямаше хора, а само роботът)
79
5
 
13
 
! Отговори
Санкции а преди 4 години
Всичката тази паника е че Русия първи направиха това уникално съоръжение,а "напредналия и богат запад"не...
78
13
 
2
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 4 години
Успех ще е цялото това нещо да пристигне до крайна дестинация. Северния морски път е "надежден" и "перспективен" дотолкова, за да минат годишно 700000 бруто регистър тона, дето е едно нищо. И целия трафик е за 60-80 дена, докато пак не се заледи. Успех на проекта, ама на мен поне ми се вижда безсмислено. Може пък да имат бол пари хората, нека....
77
6
 
5
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
...ha ha ha ."grozdeto kiselo " nali ?!?? Zatvorihme si iadrenite reaktori ...I seg rivem ,che toka ni bil skap ?!?? Taka shte e ...kato se vodim po akala na vragovete si !!!...kolkoto do tikvenia vojd ...toi "stroi" habove, atomni tsentrali ,gazoprovodi .samo pokrai izbori !!! Ne mu se vrazvaite !
76
8
 
6
 
! Отговори
Ник преди 4 години
За коментар 101.Става на въпрос за цветовете с които е боядисана платформата. Уж на руския флаг,ама..!
75
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хихи, ще кажеш, че японците не живеят от памтивека и не знаят за явлението, което апропо носи японско име "цунами". Защо са решили да строят високо рисково атомно съоръжение в силно сеизмичен район? Е, не им е виновно цунамито, нито руснаците!
74
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако разбирачи те,знаете ли че катастрофата в Фукошима е 10 пъти по силна от Чернобилската,но интересно защо се премълчава?!---------Не знам да се е премълчавала. Коментираше се още от първия ден.
73
10
 
4
 
! Отговори
Ник преди 4 години
Кой звае защо,цветовете на руския флаг са обърнати наопъки! Мен,ако питате,не е случайно и както нашите знамена пуснати противоконституционно отвесно,вещаят гибел! Няма Конституция,няма държава! Руснаците,замаяни от пропагандата, нека си вярват,че са велика военна сила...но не е тяхна за съжаление.На волът и нов ярем от 5-то поколение да му сложиш, си изпълнява задачката,като вол! Друг яде плодвете от труда му! Сори!
72
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
94, японците не са направили нищо с Фукушима. Фукушима беше природно бедствие. Чернобил беше бедствие причинено от прословутата сАвеЦка некадърност и безумие.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между един единствен тестов полет и 30 години полети има доста разлика. Второто е развита технология, а първото е опитен образец
70
5
 
14
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Ако разбирачи те,знаете ли че катастрофата в Фукошима е 10 пъти по силна от Чернобилската,но интересно защо се премълчава?!
69
1
 
16
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Много полезна и безопасна централа,може да се ползва от всяка страна която има нужда от енергията.
68
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
92, да допълня че на тоя бурКан после покрива на халето му се срути на главата. Безхаберната комунистическа из мет го зае ба в небитието. За сравнение как правят цивилизованите страни, примерно Ендевър я транспортираха до Калифорния Сайънс Сентер и сега е там в музей, милиони хора да посещават. Самото транспортиране си беше своеобразна атракция също. Със специален самолет, после по улиците. Какво да сравняваме изобщо...колхозните *** живеят още в десети век и нас ни дърпаха назад също
67
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи шорoшоидалните като чуят за руски реактор, изпикaвaт газ с енергиен еквивалент около 5 нововоронежски АЕЦ-и. Само това братушките не могат да го постигнат. Мачкай Вова!