Путин предупредил Буш за терористичните атаки на 11 септември

Американците отдали думите му на „горчивата утайка“ от Афганистан
11 сеп 2019 14:00, Елка Василева
60
Путин предупредил Буш за терористичните атаки на 11 септември
Владимир Путин и Джордж Буш-младши. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин се е обадил по телефона на американския президент Джордж Буш-младши два дни преди терористичните актове на 11 септември 2001 г., за да го предупреди за заплахата. Това разказва в новата си книга американският политолог и дипломат, вицепрезидент на вашингтонския Център за националните интереси Джордж Биби. Той е бил главен анализатор на ЦРУ за Русия, бил е и съветник на вицепрезидента на САЩ Ричард Чейни за Русия, Евразия и въпросите на разузнаването.

„Два дни преди атаките Путин се обади на президента Буш, за да го предупреди, че руското разузнаване е констатирало признаци на задаваща се терористична кампания, „нещо отдавна готвено“ и идващо от Афганистан. - пише Биби. - След това, на самия ден 11 септември 2001 г., Путин първи от чуждестранните лидери се обади в Белия дом, за да изрази съчувствие и подкрепа“.

Официалната информация

На 10 септември 2001 година на сайта на Кремъл беше публикувана информация за контакт по телефона между Путин и Буш, но беше посочено, че той се е състоял по инициатива на американската страна, пише ТАСС. Съгласно съобщението лидерите са обсъдили подготовката за предстоящата им лична среща в рамките на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество в Шанхай. „Беше изразена удовлетвореност от динамиката на развитието на двустранните отношения, както и интензивността на осъществяваните на различни равнища контакти във военно-политическата, икономическата и други сфери на сътрудничество“, се казваше в текста.

Още по темата

Следващият разговор между двамата президенти се състои непосредствено след събитията от 11 септември: Путин се обажда на Буш с думи за подкрепа. В същия ден той изпраща телеграма до президента на САЩ със съболезнования и думи на солидарност и прави телевизионно обръщение по повод на терористичните актове.

Още един телефонен разговор между руския и американския лидер на същата тема се провежда на 12 септември.

Закъсняло признание

В деня на терористичните актове Буш пътува из страната и не се връща в столицата веднага. След трагедията в САЩ бурно се обсъжда въпросът за това с каква информация за терористични заплахи са разполагали властите в страната предварително и защо не са били предприети достатъчно мерки за обезпечаване на сигурността.

Много по-късно – през 2011 г. бившият държавен секретар Кондолиза Райс разказа в мемоарите си, че още на руско-американската среща на висше равнище в Любляна през юни 2001 г. - три месеца преди септемврийските събития, Путин е предупреждавал Буш за опасността, идваща от бунтовниците от международната терористична организация „Ал Кайда“. По думите на Кондолиза Райс руският лидер е казал тогава, че е само „въпрос на време колко скоро това ще доведе до някаква голяма беда“.

Райс признава, че „Путин беше прав“, но американците тогава не са придали дължимото значение на неговите думи, като са ги приписали на „горчивата утайка, останала у руснаците“ от войната през 80-те години на 20 век в Афганистан.

Книгата на Джордж Биби „Руският капан: Как нашата война в сянка с Русия може да доведе до ядрена катастрофа“ излезе от печат в САЩ на 3 септември, пише ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
8
 
! Отговори
Нееееееееееееееееее! преди 4 години
Путин предупредил Буш,че знае за готвения от него атентат.Помолил за малко по-ранен час,за по-малко жертви,а "Младши"казал,че е планирал около 3000 и на по-малко не ще се навие.Путин го предупредил,че удара по Пентагона е куцав,а Буш:-Тия наште се усетиха след 50 години за Луната и за това ще им трябват толкова.Путин:-То съболезнования не са без пари!Буш:- Айде продавай си енергоносителите в Европа и си трай,да си пооправим кризата!Путин:- А с България какво?Буш:-Стари автомобили!
52
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Путиин беше направил това, на 12 спетември, щеше да каже, че Буш е бил предупреден и щеше да предизвика най-голямат политическа криза в историята на САЩ от Гражданска им война насам.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До AzДобре си го обяснил
50
3
 
18
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Путин е предупредил Бойко че ще го гръмнат, но Цецо го и засекретил.
49
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин от 2001 г е един , а сега не само Путин е друг ,но и политиката на Русия спрямо белите държави е друга .
48
3
 
17
 
! Отговори
бг преди 4 години
САЩ са пуснали дезинформация и Русия се е вързала. САЩ си взривиха сами кулите.
47
8
 
10
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Путин е предупредил и Осама че ще го гръмнат , ама той не повярвал.Води се спор дали е предупредил и Кенеди.
46
11
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До муспи 46 Путин знае само немски. От английски-бъкел.
45
3
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Предупредил ги е, че им знае пъклените планове та дано се откажат. Ама то турен акъл в глава не седи.
44
1
 
16
 
! Отговори
Az преди 4 години
До Анонимен 47Първото не противоречи на второто. Путин е разбрал от разузнаването, че се готви атентат, но дали този атентат е поръчан от амерканското правителство може и да не е знаел. Последното едва ли е станало с обаждане по телефона на Буш до Мохамед Ата, ако така си го представяш. Дирижирането на подобно действие е многопластовото и няма директен контакт между върха и изпълнителното звено. Неадекватната реакция на ЦРУ и пренебрегнатите сигналите поставят под съмнение действията им.
43
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите да си уеднаквят опорните точки.Според едните Путин е предупредил Буш за атентатите.Според другите Буш сам си е направил атентатите. Разберете се най-после и приемете една версия защото се излагате.
42
5
 
10
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До АНТИ - Путин е предупредил Бойко, но на английски.
41
14
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Путин,защо не предупреди Бойко, какво готви МОСАД край Сарафово ?!
40
8
 
7
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
"Путин предупредил Буш за терористичните атаки на 11 септември"Глупости! Евреите още '48-*** ги предупредиха! После пак - през '68-***...
39
5
 
10
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До Анатема,кравари - "Краварите са знаели за атентата още преди Путин..." - точно за това Путин се е обадил, за да се изфука че и той знае.
38
2
 
18
 
! Отговори
Да бе преди 4 години
Понеже ги предупредил всички бяха като препарирани вкл и бушона. Никой го не знаеше къде е. Като отмина опасното се появи като бойко борисов и взе да се праи на мъж. А е било пълен блокаж на всичко за денонощие - магистрали, пътища, метра, жп, само тв и тока не са спряли - това разказват бг очевидци.
37
22
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Тц. Точно обратното е. Тероризма финансира Русия след закупуването на военна техника от тях със парите дадени им от Щатите,които пък те печелят от петрола, който са заграбили от така наречената ''окупация'' на терористите. Абе общо взето е едни пари да се въртят
36
4
 
14
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Ето как работи Синедриона: След като вече не е скришно че евреите сами си устроиха този фишек, с традиционната цел да мачкат и дъвчат човешко месо от законно отмъщение, не се отказват и от официалната версия - терористичен акт. Защото, еврейската спекулативна мисъл отдавна го е канонизирала - и едното и другото да са наши.
35
3
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Нас дюнерите ни пазят.Нищо, че сме по бели *** !!
34
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами предупреди го, защото в основата и финансирането на тероризма е Русия!