Русия си иска земята под обектите, нейна собственост у нас

Лавров прие поканата на Захариева да посети България
21 окт 2019 14:02, Елка Василева
395
Русия си иска земята под обектите, нейна собственост у нас
Сергей Лавров. Снимка: архив, БТА

Руският външен министър Сергей Лавров възнамерява да посети България по покана на вицепремиера и външен министър на страната Екатерина Захариева, предаде ТАСС.

"Госпожа министър любезно ме покани да направя ответна визита в България. С удоволствие и признателност приемам тази покана", каза Лавров днес след преговорите с българския си колега в Москва.

На съвместна пресконференция след преговорите между двамата министри Лавров съобщи, че Русия предава за безсрочно ползване на българската страна земята, на която е разположено българското посолство в Москва и добави, че Русия очаква аналогично действие от София.

"Предадох на колегата си документите за държавна регистрация на правото за постоянно безсрочно ползване на терена на посолството на България в Русия. Разчитаме на насрещно съдействие на нашите партньори за решаване на съответните въпроси, свързани с обектите, представляващи руска държавна собственост в България", каза Лавров.

Министърът на външните работи на Русия изрази надежда, че държавната корпорация Росатом има добри шансове в търга за възобновяване на строителството на българската АЕЦ "Белене".

Росатом е готов да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене". Надяваме се на добри шансове за нашата държавна корпорация, предвид че именно тя е производител на атомните реактори и създател на технологията по този проект, каза Лавров.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" бе публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на ЕС. Тя трябва да бъде завършена до 12 месеца след публикацията, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

"Българските ни колеги ни информираха за началото на строителство на инфраструктурата за транспорт на газ по втората линия на "Турски поток". Както съобщи министър (Захариева - бел. ред.) съответната церемония с участието на премиера на България буквално се е състояла днес. Партньорите подчертаха, че работата, както и е планирано, ще бъде завършена в срок към 2020 година", каза също така Лавров.

Захариева посочи на съвместната пресконференция, че България и Русия имат големи перспективи в развитието на хранителната промишленост и увеличаването на стокообмена.

Виждам потенциал в областта на производството на хранителната промишленост, технологиите. Надявам се, че заседанието на смесената комисия по икономически и научно-технически въпроси, което се проведе във Варна на 16-17 септември, ще доведе до увеличаване на стокообмена, каза тя. Русия е сред основните външнотърговски партньори на България. През 2018 г. стокообменът между Русия и България бе 3,47 млрд. долара, припомня ТАСС.

Захариева също така изрази надежда, че ще се увеличат чартърните полети между България и Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 228Абе поне лосион за баня не пием.
221
7
 
4
 
! Отговори
ЛЪВА И МЕЧОКА преди 4 години
До 222Па я съм чувал, че руснаците много оправят и турците особено в Крим и на Шипка....
220
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
европейската територия с 2млн pоми, 3млн пeнcионери и 500 хиляди работещи бедни МУАХАХАХАХАХ
219
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя много-много да не обсъжда европейска територия. Това с Украйна и Грузия е друга тема, но тука не става
218
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 217Ганьо срещу РУСИЯГаньо - 280Е заплатаРУСИЯ -120Е
217
1
 
0
 
! Отговори
ЛЪВА И МЕЧОКА преди 4 години
До 215Ами много ясно, че ще ходят в Румъния и Сърбия слабоум, там където им е най-близко, с географията добре ли си?
216
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя не трябва да стъпва в България, Захариева какво я е прифванало? Тя не би си го добавила дори във Фейсбука!
215
25
 
21
 
! Отговори
до Тонката преди 4 години
Русия е по-силна от смешното ти НАТО, а и не знам защо си мислиш че американците ще си мръднат пръста точно пък за бълxapиcтан.
214
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българите само руснаците ги управят, да идват и да ни анексират както направиха с Крим, че пpocтите и нaгли бyлгapaци не се трaят
213
2
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
Това е Сатанишев, на който му е много смешно, щото подбива крак на всеки, който би се възпротивил на такива путински наглости.
212
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 217Преклонена главица сабя не е сече и ти си ясен и със какво тез са по-различни от Ердоганя я у лево бе тука е НАТО и докато е НАТО лАВРОВ ДА СИ МЕРИ ПРИКАЗКИТЕ ДА МУ ЗАБРАНЯТ И НА НЕГО ДА ВЛИЗА В СТРАНАТА
211
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Лавров не мога да го трая
210
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** срещу РУСИЯ - нема такъв смях. Мишка срещу питбул ще е по-равностойна битка.
209
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много нагло
208
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 197Коя свобода ти е дошла от там бе мишок хъшовете са ходели в Румъния един не е ходил в Русия да иска нещо от там По време на комунизма колко хора са умрели, пишман от такава свобода. Хората накъде бягат на Изток или на Запад да живеят ?
207
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са тези хора , всеки иска комат от нашите земи. Няма такива истории , ! Със сигурност ще подпишат, ще видите . Продажниците на България.
206
3
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Не може да има никакво безсрочно ползване, а също и дългосрочно. Достатъчно е, че им е позволено да си из се рьт посолството на толкова голяма площ. Подобно предложение въобще не се дискутират, а отправилият ги автоматично се обявява за персона нон грата.
205
5
 
4
 
! Отговори
До 197 преди 4 години
Мъдъфакър? Що е тая пропаднала западняшка дума? Дякона ако е рекъл тези думи (които са пълни измислици на лъжливите овчарчета) може би е имал в предвид запада и шефовете ни сега които са отвът океана... Но силно се съмнявам да е имал нещо против Русия, точно от православно християнски люде като него и всички други революционери е дошла свободата ни! Даже си мисля, че той и другите революционери ако гледат отгоре са щастливи, че така са се развиха нещата!
204
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кадиров няма ли да покани Захариева?
203
5
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Разстрел за всеки, който подпише подобно споразумение с руснаците. Боата предложила на заека взаимоизгодно партньорство... Има и руска поговорка - с мечката седнал мед да дели. Не ми трябва кирливата им московска земя, никакви такива!