Лавров: Турската военна операция в Сирия се прекратява

Договорката на Москва и Анкара спира кръвопролитието
23 окт 2019 07:58, Елка Василева
73
Лавров: Турската военна операция в Сирия се прекратява
Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу. Снимка: Reuters

Операцията на турската армия "Извор на мира" в Североизточна Сирия се прекратява, а по-нататъшното развитие на обстановката ще зависи от това доколко успешно ще бъде осъществено изтеглянето на кюрдските военизирани формирования и техните оръжия, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, след приключването на преговорите на президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган в Сочи.

Лавров съобщи, че руска военна полиция и войници на сирийската гранична служба от 12 ч. в сряда ще започнат съвместно патрулиране на района "от сирийската страна на сирийско-турската граница извън пределите на зоната на операция "Извор на мира".

Преговорите между двамата президенти продължиха над шест часа. На тях се обсъждаше операцията "Извор на мира", започната от Турция в северната част на Сирия на 9 октомври с цел създаване на буферна зона, която да стане защитен пояс за турската граница.

Още по темата

Решението, взето от Русия и Турция, не зависи от позицията на САЩ, добави Лавров, на зададен му журналистически въпрос каква реакция на САЩ очаква Москва след подписването във вторник на меморандум с Турция. "Първо, тази позиция (на САЩ) е доста променлива и противоречива. Второ, коалицията, която САЩ ръководят, се намира на територията на Сирия незаконно", каза той.

Руският външен министър, цитиран от Ройтерс, приветства договорката между Москва и Анкара и каза, че по този начин ще бъде прекратено кръвопролитието в региона.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който също говори пред журналистите, отбеляза, че съвместното патрулиране на турски и руски военни в Северна Сирия не се отнася за селището Камишли.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на руснаците. С този си жест спасиха много невинни хора.