Как Екатерина Велика почти не разруши Кремъл?

Искала е дворец с 20 000 помещения и 400-метрови коридори
Обновена: 3 ное 2019 12:58 | 3 ное 2019 12:58,
54

Снимка: Интересно о Москве

12
Не само враговете на Русия, започвайки от номадските народи и стигайки до Наполеон, но и нейните управници, неведнъж са имали планове за разгрома на всичко руско, което е било градено преди тях в огромната страна.
Още по темата

Великата императрица на Руската империя – Екатерина II, е била истинска последователка на идеите на нейния предшественик Петър I. За тях руската архитектура и начин на живот по онова време е бил излишен и ненужен, пише "Интересно о Москве". Управлението им е трябвало да роди новата империя, която да заличи старите привички и архитектурни шедьоври.

На прицел е сърцето на руската държава - крепостта Кремъл

Младият и изключително амбициозен архитект, попил от най-добрите традиции на Франция и Италия - Василий Иванович Баженов, започнал грандиозен проект за унищожаването на Кремъл и превръщането му в най-големия дворец, който да бъде построен в изцяло европейски стил. Идеята изключително много се харесала на руската императрица с германски произход.   

Новият дворец на Москва е изцяло двъхновен от вида на римския площад и храма "Свети Петър" във Ватикана. На мястото на кремълските стени е трябвало да се издигне 6-етажно сдание с над 600-метрова фасада, 20 000 помещения и коридори с 400-метрова дължина. След преосмислянето на проекта се стигнало до извода, че етажите е нужно да бъдат сведени до 4 на брой.

Във вътрешната част на територията на Кремъл е трябвало да бъде създаден и площад с овална форма и триумфална арка, към която да водят големи централни улици. За реализацията на този проект е било нужно да се измести целият ансамбъл от съоръжения на храмове в Кремъл, но тази идея не се харесала на руската императрица и тя подложила начинанието на корекции. Дворец трябвало да има параден вход с огромни скултури откъм страната на река Москва. За тази цел е трябвало да се премахнат стените на крепостта.

Изпълнението на архитектурното творение започнало през 1770 година. Част от старите строежи и дворци в Кремъл били премахнати. Строителството на мегасъоръжението започнало да уврежда близките православни храмове, но това не спряло проекта. Безумието било прекратено след започналия бунт на Емелян Пугачев и поредната война с Османската империя. Тези военни действия започнали сериозно да изтъняват държавната хазна и така през 1775 година строежът и унищожението на Кремъл били преустановени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
4
 
! Отговори
АлиРезе преди 4 години
българи пишат лоши неща и злорадстват към Русия в интернет форуми на кирилица и чист български език - еми тъжна картина са *** днес . малко почтеност бе хора ! малко признателност ... поне историята не преиначавайте ше станете подигравка за македонците дори - България е суверенна държава ...доколкото е възможно с тези слаби управници но законно и официално е свободна и суверенна държава с помощ от Русия ... бъдете горди българи с достойнство морал и памет моля ...не се превръщайте в жалки
23
2
 
2
 
! Отговори
смях преди 4 години
само не разбирам, за кво и е трябвало да бута кремъл, като е могла да го построи от другата страна. Кво толкова.
22
4
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
То не знам имало ли е нормален цар или княз в древна Русия?Екатерина е германка. Тя въвежда Коледната елха в Русия, която по начало е германска традиция.А Петър Първи не само е мразил всичко руско. Той се е подигравал дори на руската православна църква. Създал е така наречения пиянски синод, в който се събирали гуляйджии и са организирали истински opгии на които са се подигравали на поповете.Да не говорим, че е вкарал сина си в тъмница, измъчвал го е и го е убил!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
недей да лъжеш ***, Аляска е продадена от царя-"освободител" Александър Втори, който е живял цял век след Екатерина Велика
20
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Екатерина е продала Аляска на щатите за жълти стотинки.
19
1
 
14
 
! Отговори
Учителя преди 4 години
Само да намним, че Наполеон стига до Москва и я заварва празна и опожарена...и тъй като не са намерили нищо, дори и за храна се връщат гладни обратно...
18
12
 
22
 
! Отговори
Чудничко... преди 4 години
Защо почнахте да вадите новини за Русия от ръкавчето?? ? ? Какво сте намислили пак малки палавничета?
17
14
 
11
 
! Отговори
Генералът преди 4 години
водката не прощава!
16
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хан ТервелА,бе, я стига си писал глупости!Когато славяните са имали организирани държави,писменост и висока култура,на запад са умирали от глад и са били неграмотни,а по-късно са ограбвали народи,колонизирали, убивали масово, ограбвали и заробвали народите,още по-късно правеха заграбване на чужди територии и войни между държавите в Европа от лакомия,а после ни сервираха такива психично болни като Наполеон и Хитлер,да си ги държат такива психопати при тях,на нас не ни трябват!
15
9
 
18
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Господ пак ги е вразумил с възстания и войни, също и като при Петър със шведите ,после с Наполеон когато почти бяха забравили да говорят и пишат на руски и само френския им беше в главите, а като се захласнаха по немските философи и социалните им теории им стовари Великата Октомврийска а после и Хитлер за наказание.
14
15
 
25
 
! Отговори
Евреиски Лъжи преди 4 години
"Великата императрица на Руската империя Екатерина II"Пруска евреика, която слабо е говорела Руски,по онова време Пруската евреиска върхушка управлявала Русия е давала "товар сребро" и крепостни селяни на всички немски благородници преместили се да живеят в Русияцялата история която евреите ви наливат в главите в училище е ФАЛШИФИКАЦИЯ !!!
13
15
 
18
 
! Отговори
До TOP SECRET преди 4 години
Зако говориш случайно за Османското иго, то явно от просперитет са се запазили къщите в почти центъра на София, които са малки и неестествено схлупени. А това е защото къща на българите не може да бъде по-висока от турчин на кон!А такива пробутваща грешна история трябва да бъдят набити на кол по стар османски обичай!
12
43
 
24
 
! Отговори
TOP SECRET преди 4 години
Същата таа рускиня мислела българите за славяни и така започва голямата Инвазия че Българския народ страда много а когато руските Войски навлизат у нас през Румъния остават шокирани от тва развито Земеделие у нас а по тва време глад и мизерив в Рудия , а посли ни били освобдили ама друг път
11
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изборите в София ще са различни от цялата държава днес! Който гласува срещу Фандъкова гласува и против Борисов!!!
10
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С това заглавие почти не надминахте себе си.
9
27
 
11
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 4 години
Имам също една мечта всеки руснак да бъде облаган с данък-,,България,, демек да ни плащат издръжката-пенсии и заплати от неговия джоб
8
5
 
18
 
! Отговори
:) преди 4 години
"Една баба каза..." Това ви е статията!По-добре пишете за избирателна активност 90% и народа като пощурял как гласува за любимия Герб!Не че има разлика,но ще звучи оптимистично!
7
4
 
29
 
! Отговори
Учителката преди 4 години
Ееей, дечица, научете се вече, че в нашия език няма израз "почти не" !Казва се "едва не"!Поправете го, че се излагате!
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ли е най важната" тема" днес?
5
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като много се интересувате русофляци заминавайте да бачкате в рашка , ане западна европа , двулични лицемерни баклуци