Газът от Русия за Китай тръгна по "Силата на Сибир"

Откриването на газопровода е историческо събитие
2 дек 2019 17:45, Елка Василева
38
Газът от Русия за Китай тръгна по "Силата на Сибир"
Си Цзинпин. Снимка: Reuters

Доставките на руско синьо гориво за Китай по газопровода "Силата на Сибир" започнаха днес.

Газопроводът бе пуснат с експлоатация по време на телемост, в който участваха президентът на Русия Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин, а също и президентът на руския газов гигант Газпром Алексей Милер, предадоха Ройтерс и ТАСС.

По телемоста Милер поиска разрешение от двамата президенти да отвори линейния кран на газопровода и след като то му бе дадено, обяви, че синьото гориво е започнало до постъпва в газотранспортната система на Китай.

Експлоатацията на газопровода "Силата на Сибир" е призвана да спомогне за социално-икономическото развитие на районите, през които той минава. Това заяви президентът на Китай Си Цзинпин по телемоста за откриването на газопровода.

Развитието на отношенията между Русия и Китай са приоритетни за двете страни, допълни китайският държавен глава.

Си Цзинпин призова да бъде гарантирана безопасността, надеждността и екологичността при експлоатацията на газопровода "Силата на Сибир".

На първо място трябва да се поставя безопасността и надеждността при експлоатацията на газопровода. Освен това трябва да се отделя специално внимание на опазването на околната среда, да се отнасяме грижливо към експлоатацията на ресурсите, допълни китайският президент.

Сътрудничеството на Русия и Китай в сферата на енергетиката излиза на ново равнище с пускането на газопровода "Силата на Сибир", заяви руският президент Владимир Путин.

През тази година се отбелязва 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Русия и Китай и през тази година ние започваме доставки на руски газ до Китай по "Силата на Сибир". Тази стъпка извежда руско-китайското стратегическо взаимодействие в енергетиката на качествено ново равнище, доближава ни до задачата, поставена заедно с китайския президент Си Цзинпин, да увеличим двустранния стокообмен до 200 милиарда долара през 2024 година, посочи Путин, цитиран от ТАСС.

Това откриване е наистина историческо събитие не само за световния пазар на енергетиката, но преди всичко за вас и мен, за Русия и Китай, заяви още Путин при видеоконферентна връзка, предавана по руската обществена телевизия, информира АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мунчовци, внимавайте като скърцате със зъби, че имплантите са скъпи. Ха-ха-ха-х
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Наистина Плащат ли ти да лъжеш, та не ти пука, че си станал за смях? Тръбопроводът ще пренася 38 млрд куб. м. годишно. Ще захранва завод за отделяне на ценни суровини - благородни газове, метан, пропан и др. Ще има и клонка към станция за втечняване и пристанище за транспортираме към Япония.
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ха ха хаРодилните мъки ще са за теб, защото кадърните хора навсякъде се харчат, а за такива като теб хубавото свършИ, щото вече и Китайците искат от робите да им бачкат, тъй че станеш ли им на тях роб няма да има всички да се правим че работим. Ще работиш както не си и сънувал.
26
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с Китай ,Турция,Индия Виетнам,Латинска Америка и голяма част пт Африка -----За това ли си мечтаете?Да ви поробят виетнамци и африканци?Нали знаете, че няма да ви питат дали в миналото сте бил русофил и симпатизант на БРИКС? Ще отгърмите към оризищата и урановите мини без никакви обяснения.
25
13
 
5
 
! Отговори
Наистина Символичен преди 4 години
Само дето не пишат, че капацитета на Силата на Сибир през 2020 трябва да достигне символичните 5 млрд. кубика - горе долу толкова е годишната консумация на България !
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така се прави
23
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руският Гулаг се бори да оцелее.
22
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия стана колония на Китай.
21
3
 
20
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До АнонименЕ това ви е проблемът на шорошите-не можете да приемете новите реалности и си карате старата песен.80% от китайците били бедни...То и 95% бяха бедни и пенсии нямаха,ама кога?
20
2
 
19
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Какво ще спечели Русия от това не е сигурно,обаче Европа и САЩ губят!Евтиния руски газ налива още вода в мелницата на Китай и ЕС губи конкурентност.А можеше тоя газ да тече насам....
19
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Си - Ти ми даваш Сибир на концесия, Аз ти осигурявам газов пазар в Китай!!! Пу - Хорошо,товарищ Си!!!
18
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо 500 милионния пазар на ЕС,който е супер променлив и несигурен,бе избран дву милиардния Китай!-------Китай не е двумилиарден пазар.80% от китайците са бедни селяни с гумени цър вули.
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам повечето коментари тука и се сещам неволно за поговорката : кучето си лае караваньт си вьрви.
16
0
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Браво :)))
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Четете 7Глу-пак.......китайската за сега е построена само една час, около 800 км и сега се строй продължението, което ще отива чак до Шанхай. Информирайте се преди да плещите г-лу-по-сти!
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Зозо 18Хо-хо-хо-хо-хо.............абе, ти да не си с украински корени.........те и хо-хо-лите така си мислуха, че Кримския мост е измислица и е надувен макет, ама като го пуснаха, си прехапаха езиците и скърцат със зъби от яд! А ти на това ухо лежи, на г-лу-по-стите от нашите телевизии, които ви разправят калко била "изостанала" Русия!!! Да се чудиш и маей на тъ-по-тията на нашенци!
13
29
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахахааааа, поредните руски лъжи. Текнало е, ама не газ към Китай, ами му е протекла системата на кремълския. Тръбата не е достроена. Евентуално след 4 години :))))))))))))))) Руското ЩЕ цапа и мирише :))))))))))))))))))))))
12
1
 
21
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
До Анонимен 15Така е то за това е и поговорката "гроздето е кисело", ама хайде де как да си пречупят езика и да признаят, че света си върви въпреки тяхното мнение.
11
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 9Надеждата в Русия угасна и сега наред е да се бием в гърдите с Китай? Какъв е китайския вариант на "матрьошка"?
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 5Путин не е толкова *** колкото някои от неговите матрьошки, които си мечтаят за вендета.