Московският патриарх: Българите трябва да са ни благодарни

Визитата на нашата делегация не бе отразена в църковните сайтове
Обновена: 29 яну 2020 09:26 | 29 яну 2020 07:10, Нели Христова
367
Московският патриарх: Българите трябва да са ни благодарни
Снимка: БГНЕС

Старозагорският митрополит Киприян взе участие в катедралния събор в Елохово, Москва, където Московският патриарх Кирил държа празничното богоявленско богослужение. След събитието българската делегация бе поканена на братска трапеза, където патриархът отбеляза, че "никога и никаква сила не може да изтръгне от паметта и сърцето на руския народ любовта към българския народ".

Московският патриарх Кирил заяви, че се надява, че българският народ завинаги ще запази "любовта, уважението и благодарността към руския народ" и че отношенията между Руската и Българската православна църква ще укрепнат, предаде БГНЕС.

"И мисля, че от съзнанието и паметта на най-добрите синове и дъщери на руския народ никога няма да бъде изтръгната любовта, уважението и благодарността към руския народ, който действително е дал огромни жертви, за да избави братска България от чуждоземно и иноверно иго", заяви той.

"Да даде Бог нашите отношения да укрепнат, за да съдействат и за укрепването на междуправославните отношения", каза още патриарх Кирил.

Старозагорският митрополит Киприян осъществи няколкодневна визита в Москва, която включваше концерт на църковния хор при катедралния храм "Св. Николай" в Стара Загора" по покана на Московския международен дом на музиката. Визитата на българската делегация не бе отразена в официалните църковни сайтове, освен в сайта на Руското подворие у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 213 Анонимен - Кой си ти, че ще ме гониш от България, мюмюне. Май се самозабравяш. България е родина на българите и няма да търпя "мюмюн да бесней над бащино ми огнище"
203
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 207 Митко - Много от разпоредбите на Санстефанския договор ги има и в разпоредбите на Берлинския конгрес. В такъв дух са били уредени и сръбският, и гръцкият въпрос от великите сили. ЧЛЕН VII на Сан Стефанския договор:"Князът на България ще бъде свободно избиран от населението и утвърден от Високата Порта в съгласие със силите.Член III на Берлинския трактат: "Князът на България ще бъде свободно избираем от населението и утвърждаем от Високата Порта със съгласието на силите."
202
16
 
20
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 4 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.
201
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русфулите марш в Раша - Не можем да ви гледаме
200
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да понасям Русия и не и дължа благодарност
199
17
 
16
 
! Отговори
Нещо неясно? преди 4 години
Никой и нищо не може да промени факта, че българите обичат Русия.Повтарям, българите.А небългарите нямат думата.
198
11
 
16
 
! Отговори
До професора 193 3 преди 4 години
"Сръбската армия се ръководеше от 180 австрийки офицери и генерали" - и какво от това? Нашата армия се ръководеше от руски офицери.... НООООООО до момента,в който Сърбия ни обяви война. След този момент всички се ометоха за нула време и оставиха армията ни без командване и без офицери. Точно поради това тази война се помни с името "Войната на командирите срещу капитаните"И я сега, "професоре по история", да ни обясниш какви "братя" са ни рушнаците, за да ни изоставят по този начин, а?
197
4
 
8
 
! Отговори
До професора 193 2 преди 4 години
"Австро-Унгария даде ултиматум българското настъпление към Ниш да спре" - пак по силата на военния им съюз са длъжни да ги бранят, но го правят едва когато на всички стана ясно, че българите както са тръгнали ще спрат чак на Австро-Унгарската граница. Сърбия си заминаваше тотално. За това дават ултиматум, щото нито сръбските нито руските сметки излезоха, а накрая виновна за всичко щеше да е АУ. Та затова решиха да прекратят цирка. Що не ни напднага? Що не изпратиха войски срещи нас???
196
4
 
6
 
! Отговори
До "професора&q преди 4 години
Ооо, така ли било?"Австро-Унгария насъска сърбите" - ама след изрични спогодба и приканване от страна на Русия, това що го пропускаш?"им даде кредит, за да водят войната" - което доказва нежеланието им да се напада България. Австро-Унгария и Сърбия по това време са във военен съюз и въпреки това и въпреки призивите на Русия АУ категорично отказва да воюва срещу България, но за да спази договра си със Сърбия им изпраща оръжие и боеприпаси.
195
7
 
5
 
! Отговори
Митко преди 4 години
Благодарността е безкористна, божествена категория и проява. Дали такава е била онази война, наречена "освободителна"? Какъв процент безкористност е залегнал във Сан-Стефанския договор?? В статута на новосъздаденото автономното княжество, поставено под строгия надзор, разпоредби и командване както на Русия, така и на Високата Порта??
194
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 203 Учителя - Посмали малко, мюмюне
193
6
 
10
 
! Отговори
Ама-ха! преди 4 години
Валери Симеонов ще му обясни на тоя КГБ-ец какво, защо, как, къде и откога-докога.
192
18
 
34
 
! Отговори
Учителя преди 4 години
ДА СМЕ ИМ БЛАГОДАРНИ!? За това, че насъскваха сърбите срешу нас? И продължават. Затова, че ни окупираха на два пъти, избиха ни възрожденците и ни окрадоха...аман от такива освободители бе...
191
9
 
24
 
! Отговори
кога преди 4 години
Поп киро кога ще благодари на българите като два пъти им създаваме държава и два пъти им даваме християнска вяра не благодарни варяги /руси.
190
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските и руските свещеници споделиха общата трапеза в мир и християнска любов и изразиха взаимните чувства на двата братски славянски народа за разбирателство и взаимно благоволение. Слава на Христа. Амин
189
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така е, трябва!
188
18
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
По презумпция българина не може да е благодарен на когото и да е. Това ще му причини непоправими травми на психиката. По-лесно е да се завижда и да се хейтва всичко. Няма как народ свикнал да мрази и завижда да бъде благодарен на когото и да е. Винаги някой му е крив.
187
5
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Точно. Аман от *** и исторически неверни опорки. И когато подпукваме сърбите се спираме при Белград, защото Австроунгария ни заплашва, че ако продължим ще се сблъскаме вече с австроунгарски войски.
186
5
 
8
 
! Отговори
ти да видиш преди 4 години
кире милионеро се изказа!
185
7
 
17
 
! Отговори
vbc преди 4 години
На тоя не съм му благодарен за нищо.