В Русия: Очаква се експлозивно разпространение на COVID-19

Руски издания: Защо Путин помогна на Италия
26 мар 2020 10:51, Елка Василева
129
В Русия: Очаква се експлозивно разпространение на COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

"Защо Путин помогна на Италия", като изпрати там самолети с медицинско оборудване и лекари в помощ на борбата с вируса, анализира "Независимая газета" в свой материал.

Красивият и великодушен жест има две допълващи се обяснения. Русия получава уникален практически опит в борбата с това световно зло. Плюс чудесен пиар: на помощ на Италия се притече Русия, а не братята и сестрите на тази страна от ЕС. Сега ще е по-трудно да бъдат обосновавани санкциите срещу Русия. А елементарната икономическа логика тласка към "отмяна на всички санкции, за да избегнем или да смекчим рецесията", допълва изданието, напомняйки и за руските контрамерки.

Вирусологът Николай Малишев призова хората в Русия да се готвят за експлозивно разпространение на коронавируса. По думите на експерта ситуацията ще напомня ядрена реакция, пише "Московский комсомолец", като се позовава на телевизия "Росия-1".

Още по темата

Русия "изостава" от останалия свят по разпространение на вируса и това е добре, защото той може да дойде в страната вече отслабен, казва пред "Лента" Анча Баранова, професор в Школата за системна биология към университета "Джордж Мейсън" в САЩ.

При все това на планетата "ще загинат още много хора - това е факт. И не всички от тях ще са възрастни" - задава се "трагедия", предупреждава изследователката.

Пандемията предизвика "паническо изкупуване на елда и ориз", което опразни магазините в Русия или поне щандовете за варива - това дори накара държавата да ограничи износа им, отбелязва руското издание "Взгляд", цитирано от БТА.

Онлайн изданието се позовава на руския клон от компанията за маркетинг "Нилсен" - според негов анализ тези дни в Русия масово са се търсели най-вече ориз и елда и тези варива незабавно са поскъпнали.

"Епидемията нулира пазарната икономика" , заявява в заглавие "Независимая газета".

Заради икономическата криза, предизвикана от коронавируса, в Русия ще се разрасне държавният сектор и предстои национализация. Това обаче едва ли ще спомогне за трайно стабилизиране, цитира вестникът прогноза на бизнес омбудсмана Борис Титов.

Експерти на всекидневника обясняват: от една страна, национализацията гарантира запазване на работните места, заплатите и производството на важна продукция; от друга - както показва съветският опит, в търговията и услугите това не е ефективен подход.

Потребителският пазар в Русия може да се върне на нивата от 19-и или началото на 20-и век, цитират "РБК" и "Лента" послание на руски търговски вериги до премиера Михаил Мишустин.

На фона на вирусната криза оборотите в търговията с потребителски стоки и ред услуги са спаднали с 50 до 80 на сто, посочват те. Търговците настояват по-специално държавата да освободи бранша от ред данъци, включително ДДС, и от арендни плащания за използваните терени.

Напоследък хората в Русия изкупуват масово не само варива и тоалетна хартия, но също така патрони и бухалки за бейзбол, често използвани за самоотбрана. Изглежда са разочаровани от способностите на държавата да ги защити в днешната криза, пише "Свободная преса".

От 9 до 22 март продажбите на ловни патрони в Русия са нараснали със 130 процента спрямо същия период на миналата година, а на бухалки - с 30 на сто, сочат данни на данъчния оператор "Платформа ОФД".

Прогнозите за Русия са две - оптимистична като цяло и крайно негативна, пише коментатор на "Комерсант".

"Извънредната ситуация откроява порочността на системата. Доказва за пореден път: така не може да се живее, трябва нещо да се промени", заявява той.

При "оптимистична картина на новата руска действителност епидемията ще се развие според азиатския модел и през лятото вирусът ще отстъпи. А в главите на държавните служители ще настъпи просветление, макар и временно. От своя страна Доналд Тръмп ще освести световната икономика. Петролът ще поскъпне, рублата ще скочи, ще заработи и бизнесът. Току виж сме почнали да живеем по-добре и отпреди. Естествено ако забравим за втория, за лошия сценарий", разсъждава авторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: Русиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Тюрлюгювеч преди 4 години
А за статията: Тюрлюгювеч от мнения. А авторът е сложил русофобско заглавие защото за това Сорос плаща бонуси.
92
0
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 92: Г'лупости са това, дъвка за платени русофобски ***. Един италианец по тоя повод цитира Данте: "Това не си струва думите, просто отмини".
91
0
 
2
 
! Отговори
либералната култура преди 4 години
"Извънредната ситуация откроява порочността на системата. Доказва за пореден път: така не може да се живее, трябва нещо да се промени"
90
2
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахахаааа, те от СПИН имат над милион болни. Щели Короната да спрат :)))))))))))))))))
89
3
 
6
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 4 години
И ДА ПЛЮЕТЕ И ДА НЕ, РУСНАЦИТЕ СИ ПЛЕТАТ КОШНИЦАТА И ЩЕ СИ БЕРАТ ПЛОДОВЕТЕ.Но не си мислете че само заради КОРОНА вируса санкциите ще паднат.Преди всяко 6 месечно гласуване Италия и Словения започват да се охажват и да им се дават бонуси само и само да гласуват против Русия.До сега номера минаваше.Но след американските санкции към Северен поток и Германия започна мощно да клони към Италия.НО НЯМА СЪМНЕНИЕ ЧЕ КОРОНАВИРУСА ЗАБИ ПОСЛЕДНИЯ ПИРОН ВЪВ ВЕЛИКАТА ЕВРО СОЛИДАРНОСТ.ПРОСТИ БИЛИ РУСНАЦИТЕ, А
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 92Kвичене на aнaлно взломен ceдеpacт - МУЗИКА ЗА УШИТЕ!
87
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какъв красив жест бълнуват руснаците? Оказа се, че путин е изпратил разведки от ГРУ. Нещо повече, почти всички са вирусо-носители. Егати жеста, егати помощта.
86
10
 
2
 
! Отговори
мани преди 4 години
Показна акция без добри чуства. Пропаганда за да паднат санкциите.Като всичко руско.
85
3
 
12
 
! Отговори
А преди 4 години
Каква разлика защо помага, важно че помага, за разлика от ЕС. Тази пандемия добре показва сега кой е кой и колко жълти стотинки струва това ЕС.Не струва нищо!
84
1
 
2
 
! Отговори
Удобни цитати преди 4 години
Да направиш извод който ще ти заплатят
83
1
 
18
 
! Отговори
Да сте видяли... преди 4 години
..някой, някъде да коментира факта, че в САЩ хората опустошиха магазините за оръжие / а в САЩ можеш да си купиш доста по-сериозни пушкала, отколкото руските бухалки и патрони за ловни пушки/ ? Смях с тия нашенски медии, смях ;)
82
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Путин много по -важен е пиара който си направи в Италия от живота на някакви си руснаци.Голямо нещастие е да се родиш в Русия.
81
2
 
12
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
Москва не е нито в Украйна, нито в Армения, но 70% от елита на СССР се реализираше в Москва. Там се събираха най-добрите и талантливи хора и само глупците си мислеха че са руснаци.
80
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственият им проблем е, че са изпратили всички маски и ръкавици в Китай и Италия и сега има запитване да доставят от нас. Може да ги пратим с Фалкона, ако му разрешат да кацне до Кремъл.
79
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно, докато в Милано се събират по 40000 на някой стадион, в Русия се събират по трима. Одна на троих.
78
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин каза, че имат готова ваксина още преди месец. Тези заразени са дезинформация.
77
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дядо ти Йоцо няма пари за ракавици и маски, пак и да има в аптеките няма !Седи тука в този сайт може да те подмине вируса !На бабите вместо гел дизенфектант им продават лубрикант!Само в тази клоака може подобно нещо !
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Думата експлозивно намеква за експлозии...
75
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 74В България ме бяха отписали, направиха ми пластична операция в Москва 1976 година !Явно ще да си от елитен партизански род.За обикновените българи такива екстри нямаше.Брат ми стъпи в казана в който варехме компотите и кожата на крака му се свлече заедно с чорапа от коляното надолу.За него нямаше пластични операции камо ли в Москва.
74
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 81Остави го този гледач :)Дядо то Йоцо гледа ама не мисли!Европенделски БОТ !Ало Дядо я кажи къде е Брюксел сега,бзащо не е в Италия ?А ?Кавал !!!