Руснаците нямат пари да преживеят самоизолацията

Патриарх Кирил ще обиколи Москва с кола, носейки икона
1 апр 2020 09:37, Елка Василева
268
Руснаците нямат пари да преживеят самоизолацията
Снимка: архив, БГНЕС

Карантината в Русия може да се проточи до лятото. Топло време ще дойде най-рано през юни, но и това не е гаранция, че ще надвием COVID-19, твърди "Свободная преса".

Хората посрещнаха коронавируса без спестявания и експерти взеха да говорят, че Русия е уникален случай, пише "Московский комсомолец".
Ако останат без работа покрай карантинните мерки, жителите на Русия ще изкарат със спестени пари някакви си месец-два - после ще затънат в заеми, а бедността ще счупи антирекорда, предрича вестникът. "Без промяна в подхода към социалната политика населението не ще може да спестява", казва финансовият експерт Арсений Дадашев.

Повечето граждани на Русия просто нямат средства, за да преживеят самоизолацията благополучно, констатира "Труд".

През юни вицепремиерът Татяна Голикова информира, че над половината семейства с деца живеят в мизерия. По последни данни 63,6 на сто от хората в страната нямат никакви спестявания. Ако не работят, те няма да имат какво да ядат. Тези над 12 милиона души не биха издържали що-годе продължителна карантина по обективни причини. Никакви глоби и затвор няма да ги накарат да си седят у дома с гладните си деца. Властите ще трябва или да се примирят с масови нарушения на карантината, или да търсят нови стотици хиляди места по затворите и в детските домове, или да издържат всички тези хора за сметка на държавата, резюмира изданието.

Руските власти принудително и без предупреждение назначиха за спонсор на обявената ваканция собствениците на бизнеси. Задължиха ги за своя сметка да осигурят заплати на персонала, който поне тази седмица няма да работи, значи няма и да им носи пари, пише "Независимая газета".

Това поражда висок риск различни предприятия да фалират, може да бъде унищожен дребният и средният бизнес като цяло, което ще убие руската икономика, заявява всекидневникът.

Още по темата

Руският парламент прие вчера нови закони в подкрепа на бизнеса. По данни на правителството за борба с коронавируса и последиците от кризата ще бъдат изразходвани около 1,3 трилиона рубли , отбелязва "Комерсант".

Лидерът на "Справедлива Русия" Сергей Миронов заяви, че руската парламентарна партия спира заради пандемията политическата си дейност. Комунистическата партия обаче планира митинги онлайн, а партията на властта "Единна Русия" отделя за помощ на пострадали от кризата в страната част от средствата, предназначени за предстоящите парламентарни избори, съобщава вестникът в друг материал.

Според експерти, цитирани в "Комерсант", в контекста на неяснотите, свързани с коронавируса, за партиите в Русия е трудно да правят дългосрочни планове, най-вече защото икономическата криза ще принуди спонсорите им да изместят "политическите инвестиции" на заден план.

Руският патриарх Кирил ще обиколи в петък Москва с автомобил, носейки богородичната икона "Умиление", пред която се е молел навремето популярният в страната Св. преподобни Серафим Саровски Чудотворец, съобщава печатът. Православната църква се обръща към вярващите с молба да се помолят същия ден на Св. Богородица, за да избави Русия "от вредоносното поветрие" - коронавирусната инфекция, пише "Комсомолская правда", цитирана от БТА.

Това е много стара традиция в руското православие - голяма съборна молитва, коментира свещеникът Павел Островски. Когато нацистите са нападнали Москва, над столицата също е кръжал военен самолет с икона на Божията майка, а вярващите са възнасяли молитви, напомня той.

Русия "приема предизвикателството" на коронавирусната пандемия, пише "Росийская газета" в заглавие на коментар за гласуваните вчера от парламента закони за борба с инфекцията. Най-голям отзвук получават текстовете, увеличили наказанията за нарушители на карантинните правила - в тежки случаи до 7 години затвор, изтъква официозът.

Новите мерки остават по-либерални от тези в чужбина и ще се прилагат при "вина по невнимание". Евентуални умишлени действия ще се разглеждат вече като тероризъм, хулиганство или диверсия, уточняват вносители на поправките.

Запитан от журналисти не е ли твърде строго разпространението на фейкове за коронавируса да се наказва с до 5 години затвор, председателят на Държавната дума Вячеслав Володин отговорил: "Понякога думите не само раняват, но и убиват".

Представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за свобода на медиите Арлем Дезир заяви, че споделя тревогата на руските власти по повод дезинформацията за вируса, но го тревожат и новите мерки за борба с фейковете, пише "Известия".

Тези мерки създават риск за неоснователни ограничения върху дейността на журналистите и за самоцензура от тяхна страна, посочил вчера Дезир в изявление на сайта на ОССЕ.

През тази седмица, обявена за неработна в Русия поради вирусната криза, руският бизнес може да изгуби до 1 трилион рубли. Тези средства обаче ще се компенсират с държавна подкрепа и повишаване на производителността след почивните дни, заявява "Известия" в друга статия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: Русиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бате ГойкоЯвно вицепремиера на РФ знае по-малко за положението в Русия от "Бате Гойко".
119
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до умника преди мен 100Знаех си, че у българите вече 30 години насаждат лицемерие, злоба, нихилизъм и всякакви други нещастия, но да стигнем до такъв цинизъм, да се подиграваш с жертвите на руския народ в една война, КОЯТО НЕ ТЕ СА ЖЕЛАЛИ, а целия "цивилизован" запад и такива като България, която и тя даже е взела участие в това вероломно нападение.........това вече минава всякакви граници! Срам ме е за такова уж-младо поколение...неграмотно, дебелокожо и цинично! Дано да сте малко!
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 110Не "плюят по Русия". Като реалността е на прага ти, колкото и да си *** няма как да се завъртиш на другата страна. Това време е надошло за голяма част от руснаците, тавариш, тъй че и официозите на Путин не могат вече да си мълчат. И вицепремиера на РФ ли "плюе Путин"?
117
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте лъгали. Путин каза, че 16000р са средна класа. Щом той го е казал, значи е закон! Какво казаха кримчаните от Тагил - Хоть камни с небо, мы на родине! Кво искате от руснаците? Ами те ядат камъни.
116
8
 
4
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Между другото, познавам много руснаци и нито един от тях не живее в мизерия. Семействата с деца получават такива стимули от държавата, за каквито в доста страни могат само да мечтаят."Колега, няма смисъл да си правиш труда. И аз съм го обяснявал много пъти, но хората познаващи Русия само от новините, си знаят тяхното. Де факто е без значение кой какво мисли. Лошото е, че социалната политика в България е на светлинни векове от руската.
115
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рускините ще преживяват на патешко
114
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До демократЯвно вицепремиера на РФ е замесена в хибридната пропаганда. И официозите на Путин също. Ц,ц. Само българския рушнофил е прозрял през цялата конспирация и е готов да громи враговете.
113
4
 
7
 
! Отговори
промо преди 4 години
то тук в USA е супер, затова ни лекуват по парковете в палатки !!! никакво здравеопазване няма, ааа да а за България даже не са чували колегите, вие се карайте из Интернет !
112
3
 
6
 
! Отговори
Илиян Бъчваров преди 4 години
До Анонимен Дааа, Няма мизерия в любимата Русия..От Ленин и Сталин е заложено....няма мизерия. За едно дете се дава кола, за две деца - автобус....към заплатата - по 1000 евро на месец на калпак....Дано да мине по бързо и с по малко жертви в целия свят....
111
6
 
7
 
! Отговори
демократ преди 4 години
яка хибридна пропаганда, личи си от далече ... русофобите-българопредатели ще изкарат по някой цент !
110
2
 
4
 
! Отговори
русофила преди 4 години
Много от пишещите нямат чувство за хумор. Прочетете пак коментар 91 на русофила.
109
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 108Какво включва "хуманитарната помощ"? Колко от нея е изпозваема? Колко от нея е по-предназначение?Питам, защото предния опит беше трагичен, та да знаем дали има смисъл да казваме нещо.
108
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 106Два вестника, които плюят Русия са официози на Путин?!То и по останалото ,което пишеш личи, че си от друга реалност.
107
5
 
12
 
! Отговори
Adil преди 4 години
Странно. Как мизерия в рая на земята - россия. Тук другарите ежедневно ни убеждават как Русия е рай за всички. Разбира се, седнали удобно някъде в западна Европа, работещи за прогнилия капиталистически запад. Това трябва да е долна пропаганда. В Русия няма бедни, Путин се грижи за всички, по отделно, лично!
106
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До mg42: Дали пък коронавируса няма да изиграе ролята на "Надпревара във въоръжаването" от преди 40-тина години:))))------------------------------------------------------------Тежък транспортен руски ВКС, натоварен с хуманитарна помощ, се приземи в УСА.Руснаците уж нямали пари да преживеят самоизолацията, но могат да си позволятда подарят на супер богатия бай Дончо спецоборудване за борба с вируса.
105
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до умника преди менТи безспорно си по-умен от умника преди теб. Ако беше на мястото на руснаците през ВСВ, сигурно би се предал. Това ли ги съветваш?
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен""Московский комсомолец" и "Комерсант" явно не го знаят"Мдааа. Два от официозите на Путин (заедно с Росийская газета) "не го знаят". Сигурно и вицепремиера на Руската Федерация "не знае" като говори за огромно мнозинство мизерстващи семейства с деца".Отчаяни сте, но, както обикновено, това не променя реалността.
103
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия се вземат мерки за подпомагане на хората както никъде по света, но "Московский комсомолец" и Комерсант" явно не го знаят или по-скоро не искат да го знаят.Между другото, познавам много руснаци и нито един от тях не живее в мизерия. Семействата с деца получават такива стимули от държавата, за каквито в доста страни могат само да мечтаят.
102
4
 
11
 
! Отговори
Полковник Гундяев преди 4 години
Русия скоро ще внася бензин от Европа.Правете му сметката за какво става въпрос!
101
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сорос агитацията отново заработи няма почивкание не можем да си набавим едни маски .тръгнали да коментират руснацитедето банкянския мошеник преди месец им се молеше за респираторите сорогербрастите мозък нямат ама вие имате линие не сме се оправили тръгнали да коментират другитесороон.ан.нистчетата са ясни на тях им е нужен материал да могат да се изпразняти цял ден лъскат бастуна - защото инак няма надницаза управнициците да не говорим- разсилни на МВФ и краваршингтон- и честито заем