Икономиката на Русия: Парен локомотив, чийто котел ще експлодира

Руска преса: Кризите от 2009 и 2014 г. ще са като детска играчка
7 апр 2020 22:24, Елка Василева
466
Икономиката на Русия: Парен локомотив, чийто котел ще експлодира
Снимка: архив, БГНЕС

Печатът в Русия анализира възможните последици от коронавирусната криза за стопанството на страната. Икономиката на Русия заприлича на парен локомотив, чийто котел всеки момент ще експлодира, заявява в заглавие "Свободная преса".

Кризите от 2009 и 2014 г. ще ни се сторят детска играчка. Прогнозите за руската и за световната икономика през 2020 г. в контекста на нарастващата пандемия стават все по-песимистични. За подкрепа на икономиката си Русия може би ще трябва да изразходва 5 на сто от своя БВП, смята шефът на Сметната палата Алексей Кудрин. Но спадът на БВП според него може да е още по-висок, пише вестникът, цитиран от БТА.

Руското правителство мисли за хората, чийто обичаен ритъм на живот бе нарушен от пандемията, нанесла удар и по благосъстоянието им, изтъква "Росийская газета" и цитира премиера Михаил Мишустин, подчертал пред координационния съвет за борба с COVID-19, че приоритет за министрите е "да изгладят тези негативни явления".

Сред последните мерки на кабинета в тази връзка официозът изброява субсидии за жилищните наеми, мораториум върху глобите за неплатени комунални услуги, безплатни тестове за коронавирус за осигурените и регулация на пазара за лекарства. Специална подкрепа е предвидена за стопанските отрасли, най-силно пострадали от вируса, като транспорта, битовите услуги и туристическия бизнес, а също така за културната сфера и образованието.

Още по темата

Преференциите за дребния и средния бизнес могат да се прилагат в течение на половин година и за всички големи компании в Русия без залог и поръчители, ако печалбите им са спаднали с над 10 на сто или са реализирали загуби, уточнява "Комерсант".

Вирусът иска жертви: броят на фалитите в Русия рязко ще нарасне през 2021 г., прогнозира обаче в заглавие "Известия". Само през януари-март т. г. този показател се качи с 68 процента, отбелязва изданието.

"Ведомости" и "Лента" съобщават за проблеми в отбранителната промишленост на Русия заради мерките срещу коронавируса. Много от тях може да бъдат решени без финансови инжекции - в бранша има недостиг на управленски професионализъм, коментира експертът Константин Макиенко.

Руската Военнопромишлена компания информира, че бронираните коли "Тигър" родно производство се оборудват с филтри, осигуряващи безопасно движение в местности с опасна епидемиологична обстановка, съобщава "Труд".

Коронавирусът намали очакванията за размера на заплатата у търсещите работа в Русия, пише "Комерсант" в друг материал, обобщавайки данни на специализирания сайт "Авито". Откакто в Русия е въведен режим на самоизолация, все повече се търси и дистанционна работа, а средната очаквана заплата вече е намаляла за година с 10,4 на сто - от 23 000 на 20 600 рубли месечно.

"Лента" цитира данни на руския сайт "ХедХънтър" за професиите, най-търсени в страната по време на пандемията. Повече стават вакантните места в медицината и фармацевтичния отрасъл, в сферата на сигурността и държавната работа, много се търсят домашни помощници и работници в строителството.

Властта в Русия избира между епидемиологично и политическо решение за изборите в страната - още не е ясно дали ще има единен ден за гласуване на 13 септември или ще бъде отложен за догодина, пише "Независимая газета".

Засега руската ЦИК е отложила във връзка с вирусната инфекция общо 94 избирателни кампании, които трябваше да стартират на 5 април. Ходът на епидемията ще се вземе под внимание на първо място при насрочване на изборите, поставени засега на пауза, също и последиците от кризата - санитарните, финансово-икономическите и естествено социалните. А социолозите ще трябва да покажат с какви нагласи излизат от кризата хората в Русия - дали са се сплотили около властта, ако тя победи незнайната зараза, или пък са набрали още повече негативи отпреди, разсъждава всекидневникът.

Коронавирусът стана не само заплаха, но и възможност за страните от Запада. Възможност отново да проявят глобалното си лидерство, както и да поправят ред свои политически грешки, пише авторът на коментар във "Взгляд".

За общо съжаление САЩ и Европа не се възползваха от тази възможност, твърди той и пояснява: антируските "санкции трябва да бъдат вдигнати, но няма да бъдат".

Учени от Италия и САЩ предложиха нова методика, определяща чрез нивото на тромбоцитите в кръвта потенциалната заплаха за живота на болни от COVID-19 и риска да се влоши състоянието им, съобщава "Известия".

Според руски експерти, цитирани в материала, този метод за мониторинг е многообещаващ и нещо повече - такъв тест може да се направи във всяка клинична лаборатория още сега. Съответно няма нужда от нови технически решения и голям разход на средства, подчертават те.

Руската федерална медицинско-биологична агенция разработва апарати за изкуствена белодробна вентилация, обслужващи двама и четирима пациенти едновременно, пише "ВПК", като цитира шефа на агенцията Вероника Скворцова.

Ведомството е представило препарат за лечение на COVID-19 и е подготвило 7 прототипа на ваксина срещу коронавируса. До юни т. г. ваксината ще бъде готова за тестване върху доброволци, добавя изданието.

Към 1 януари 2020 г. от общо 116 865 сгради на здравни заведения в Русия 16 360 (14 на сто) са били в аварийно състояние, пише "Московский комсомолец", като се позовава на Сметната палата на Русия.

По нейни данни в 35 618 от руските болници, поликлиники и медицински пунктове (30,5 на сто) няма водопровод, в 60 899 (52,1 процента) липсва топла вода, в 48 033 (41,1 на сто) - централно отопление, а 41 220 (35 процента) са без канализация (в други 819 сгради тя не работи) и 37 934 (32,5 на сто) нямат телефон.

 


466
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
324
1
 
3
 
! Отговори
Вай вай преди 1 месец
Какво сте тръгнали да сръвнявате ябълки с джанки.Не гледай кърса какъв е а какво можеш да си купиш с парите дето взимаш.В света има един измерител и той е БВП по покупателна способност.В Русия е 30000долара на човек а у нас 18000.Т.Е. средния руснак живее 1.8 пъти по добре от нас.Да там имат 120 милиардера а тук само Дидко-прасенцето на Боко.Но руската икономика е почти автономна и много по малко ще пострада от глобалната криза.Такива като нас дето нямаме производство а само на услуги ще страдам
323
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До антизападопоклонник

Разчитам на данните изнесени от вицепремиера на Руската Федерация :)))

То така можем цял ден да се лъжем - в България също заплатата на която се осигуряват и парата която получават хората се различава, тъй че пак се запазва разликата :))))))

Нови блокове. Аз последно бях в Русия 2014. Преди това съм ходил още няколко пъти. Достатъчно съм видял, мисля.
322
5
 
0
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 1 месец
много нови жилищни блокове. То и в България има доста нови блокове в градовете над 100хил., ама такива в България останаха само 6 на брой.
321
5
 
0
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 1 месец
До анонимен 325,
Как точно разбра, че тяхната средна заплата е по-ниска от нашата минимална? Друго- повечето информация в нета е манипулации. Трето- самите руснаци, без да крият, заявяват, че реалната им заплата няма нищо общо с тази, по която им се отичтат данъците! повечето им села и малки градчета, особено по-насевер замират- да, ама поразгледай малко снимки на руски градове с население от 100хил.д. нагоре! Учудващо е , че във почти всички такива, като изключим тези много на север, има...
320
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 324

"Заплатите им са едно към едно с големите областни градове в България ! В москва обаче са по високи!"

Но иначе средната е по-ниска от нашата минимална. Колко точно са зле хората извън въпросните градове, за да се върже сметката?
319
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заплатите им са едно към едно с големите областни градове в България ! В москва обаче са по високи !
318
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
316 Докарай го от щатите де !
317
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Лошото за руснаците

"но те помнят войната"

Човек, направо ме уби с това.

"а и ще ги топли мисълта, че не само те ще живеят по-лошо, но и останалия свят"

Очаква се последните остатъци на бюджета на РФ да отидат за командировки на екипите на държавната телевизия до гетата на по-големите градове в света.
316
3
 
2
 
! Отговори
Лошото за руснаците преди 1 месец
е,че цените на енергоносителите(основно перо на износа)падат.Въпреки,че Русия
си е самодостатъчна в икономическо отношение,намалените постъпления и
асиметрията в усвояването им(голямо производство на военна техника) ще окажат
въздействие на обикновения руснак.Но те помнят войната и са свикнали.А и ще ги
топли мисълта,че не само те ще живеят по-лошо,но и останалият свят.
315
1
 
1
 
! Отговори
хохол преди 1 месец
Въй въй въй
314
2
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Новини гледате ли? В Рушията днес 1000 нови болни. И то официално, значи реално ........................
313
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 452 коментара видими 317. Останалите 135 коментараса умрелите от тролен вирус
312
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Но пропускаш, че в САЩ бензина е 88 остана, само полицейските коли са с 96 остана. И друго там няма стандарт Евро за чистота на въздуха. Вечер по улиците и булевардите може да се отровиш от бензинови пари както бе у нас в края на комунизма.
311
3
 
10
 
! Отговори
Дани преди 1 месец
Вчера сравних цените на бензина в сащ и русия.в сащ е 2.30 до 2.36 долара за галон по различните щати,или под 1 лев за литър.В русия 1.15 лева за литър.При това в сащ в цената на горивата е включена т.н.винетна такса.У нас горивата са скъпи основно поради монопола на руския производител
310
1
 
9
 
! Отговори
Ю кортес преди 1 месец
230 евро средна заплата в русия е значително по малко дори от минималната работна заплата в България.
309
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До реалния

Нали довчера украинците бяха руснаци? Сещаш ли се, когато имаше някакви амбиции за Източна Украйна (там дето рашките се бият с нелегални военни формирования)? Утре да не се окаже че и Крим е украински ако положението се скофти по някаква причина?
308
0
 
1
 
! Отговори
До реалния преди 1 месец
Това са украинци
307
8
 
2
 
! Отговори
Тонка преди 1 месец
Те идват тук да живеят
А не да работят.
Колко руснаци познаваш дето работят тук ?
Не ги бъркай с Украинци . Молвдовци и други пропаднали републики.
306
2
 
13
 
! Отговори
Реалност преди 1 месец
Великата руска заплата е по-ниска от на чистачка в български хотел.За това вече масово чистачките в Слънчев Бряг и Златните са рускини.
305
2
 
12
 
! Отговори
Тонката преди 1 месец
Аз знам,че никой,нито от Европа нито от САЩ нито откъдето и да било не се натиска да ходи да емигрира в Русия:):):):)Руснаците обаче обратно,само в България за последните години се довлекоха 250 000 "братушки":):):):)Оттам вече всеки да си прави сметката:):):)Корни да не е глупава да си прати Рафито в САЩ,а не в Русия?:):):)А президеншата?:):):):)