Голяма част от хората в Русия затъват в мизерия в пандемията

Руска преса: Кои са страховете на руснаците
Обновена: 27 апр 2020 17:04 | 27 апр 2020 16:52, Елка Василева
136
Голяма част от хората в Русия затъват в мизерия в пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Заради самоизолацията, съчетана с липса на държавна подкрепа, "лъвският дял" от хората в Русия затъват в мизерия. Оттук идва риск не само да спаднат рейтингите и доверието към властта, но да избухнат и протести", прогнозира "Свободная преса".

Това няма да са вече мирните акции от миналото лято - "едно нещо са тинейджърите на (опозиционера Алексей) Навални, а съвсем друго - озверелите мъжаги, които няма как да си изхранват семействата", предупреждава изданието.

Кремъл може да се надява само на втора коронавирусна вълна - "само един общ враг може да сплоти някак народа и да отвлече вниманието от властниците, които пет пари не дават за този народ", резюмира "Свободная преса".

Шефът на социологическия център ВЦИОМ обяснява в "Росийская газета" как влияе пандемията на общественото създание и поведението на хората в Русия. Сред страховете им на първо място е страхът, че ще расте социалната несправедливост (у 57 процента от анкетираните). Следват опасенията да не бъдат отменени безплатните медицински услуги - 38 на сто. Едва на трето място е страхът от COVID-19 - 33 на сто от отговорите. Следват страховете от безработица и безпаричие (26 на сто), от други болести (19 на сто), от престъпност и общо поскъпване (по 7 процента от отговорите).

Германският политолог Александър Рар описва пред официоза "проблеми с коронавируса в съзнанието". Деветдесет и пет на сто от жителите на Германия одобряват ограниченията на правата и свободите във връзка с пандемията - заради същото одобрение ЕС и германците впрочем обвиняваха довчера Китай и Русия. Седемдесет и девет на сто от германците се обявяват за силна държава. Изобщо зовът за силна държава, доброволното съгласие на хората да бъдат контролирани е нова тенденция в общественото съзнание, заявява експертът в материала, озаглавен "Животът е по-важен от свободата".

Елетронното издание "Лента" публикува "съвети към съпрузите как да запазят семействата си в самоизолация", отправени от епископ Пантелеймон, шеф на отдел в Светия синод на Руската православна църква. Жените трябва да престанат със забележките към мъжете си, настоява например той. "Не по-маловажно е за мъжа да се откаже от забележки към жена си, да проявява любов и грижа към нея", подчертава духовникът. По-рано епископ Пантелеймон заяви, че трудностите, свързани с домашната карантина, не са големи в сравнение с бита в руските комунални квартири или с живота на концлагеристите, припомня "Лента".

Руските власти обмислят поетапно смекчаване на противовирусните мерки в полза на бизнеса по примера на други страни, пише "Независимая газета" във връзка с анонсирано от Кремъл ново обръщение на държавния лидер Владимир Путин към населението по повод пандемията от COVID-19.

Президентът може да обяви тази седмица нов период за квазикарантина, наричана от властите с евфемизми като режим на повишена готовност, самоизолация и други подобни. Правителството разработва план за постепенна отмяна на ограниченията за бизнеса по европейски модел.

Още по темата

Ако режимът на самоизолация, обявен до 30 април, бъде продължен с две седмици, властите ще могат пак да си поемат дъх и да се адаптират към новите условия - нито населението, нито икономиката вече не могат да изтраят толкова време на затворено. Дали обаче ще се разработят нови мерки, които да не влошат рязко ситуацията, ще може ли да бъдат хората убедени да работят, макар и с маски, да се произвеждат достатъчни количества предпазни средства и тестове - това ще е основният проблем в близките дни, изтъква вестникът, цитиран от БТА.

В коронавирусната криза държавата има готовност да подкрепя финансово хората и бизнеса дотогава, докато се наложи. Бюджетът на Русия тази година ще е дефицитен, но властта ще изпълни всички поети ангажименти, включително социалните, заяви в телевизионно предаване финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от "Комсомолская правда". За тази цел Москва смята да изразходва 3 трилиона рубли, включително 1 трилион "заемни средства от външни източници", допълва изданието.

"Комерсант" коментира наредба на премиера Михаил Мишустин, съдържаща "на пръв поглед противоречиви мерки": от една страна, поетапна отмяна на карантината, от друга - подготовка за по-строги рестрикции. Противоречието е лесно обяснимо - кабинетът разработва динамичен модел, допускащ и пълно вдигане на ограниченията, и удължаване на мерките с много месеци според епидемиологичната ситуация, пише всекидневникът. Според цитирани в статията руски аналитици плановете на Москва "практически точно повтарят стратегиите" на страните от ЕС - двуседмични периоди "с отслабване или засилване на ограниченията при положителна или отрицателна динамика на заболеваемостта с една степен".

"Известия" помества материал за нарушителите на изолацията - "и лекомислени граждани, и предприемачи, нежелаещи да спират работа дори под заплаха от сериозни глоби". Това са хиляди случаи в Русия, а глобите - за стотици милиони рубли. Съблазънта за дребния и средния бизнес да припечели от свръхвисокото търсене на услуги е твърде голяма, констатира вестникът. Най-остър според него е проблемът с фризьорските и козметичните салони. Споменават се и пунктовете за изкупуване на вторични суровини - главно от "хора без постоянни доходи, особено засегнати от карантината". Незасегната остава обаче продължаващата противоправна дейност на нелегалните игрални клубове, наркосвърталища и публични домове, добавя "Известия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
4
 
! Отговори
Италиано сърбин преди 3 години
До те руснацитеМихаил Булгаков" Не сме народ а скотове, наглеци, дива орда от душегубци и злодеи"
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен107чиста пропаганда я си погледнете своята картина вы от бг очен богатые у вас жизны прекраснаКато не прекрасна чий го дирите тука ами не си стоите в Крим и в Сочи бе?Хайде марш от България!
100
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** са си мизерници и без никакви вируси.С минималните им зарплати не можат и боярщник да си купят вече.Има само за елда"гречка" и картошки или борш.Иначе цялата нация разбира от борса.Всеки ден гледат цените на нефта и подсмърчат.Надяват се да им отменят санкциите ,но лошия запад не се поддава на евтина пропаганда като колхозниците. Рупията се обезценява ,а вируса се разпространява в Масква със засташителни размери.
99
10
 
5
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Ай да си гледаме нас си, става ли? Все в канчето на другия гледаме, и се радваме ако е зле.
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 107Научи руски и се прави на руснак! 3 грешки в 1/2 изречение! Стыдно!
97
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чиста пропаганда я си погледнете своята картина вы от бг очен богатые у вас жизны прекрасна
96
4
 
14
 
! Отговори
Спортист преди 4 години
До Анонимен ХАХАХА ......МРЗ / Мин. Раб. Заплата / след девалвацията на рублата е равностоина на 209 лв !!!!!!! В БГ е = 610лв...........А според Путин - : Всеки .който взима 18 000 рубли е в " СРЕДНАТА КЛАСА .....около 220 ? ......ЖАЛКА *** !!!
95
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен ръжда, друго нямат бля довете.
94
9
 
8
 
! Отговори
хе преди 4 години
Голям майтап са тия ,,новини"-партенки.Смях
93
21
 
9
 
! Отговори
Starija hush преди 4 години
Моита тъшта на 300км. от Москва Разан получава $400 пенсия на месец.+ от жената по 200 долара за гледачката заштото е на 94 години.Средните заплати са около 1,000 долара на месец а в Москва над 2,500 долара.Къде дават само 200 долара?
92
9
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 88 преди 4 години
"Тази новина бръкна в здравето на нашенските копейкаджии..."Хкрементче настъпано, в Русия вече копейките не вървят - рублата се обезцени. Аз съм ***, само дето ги получавам в левове! Малко, но от сърце - по 12-14 лева месечно, колкото за една прилична водка. Ние си купуваме "Пять озер" или "Беленькая Золотая", събираме се приятели, пеем си руски песни. От белогвардейски до червеноармейски, казашки, украински, Висоцкий, Окуджава! И това - защото са ни изучили безплатно! Броят го за стаж!
91
5
 
2
 
! Отговори
95 до 5-те обърнати преди 4 години
Първо си измийте палците, подсушете ги, искам ги съвсем сухи и си ги заврете на топло, знаете къде! Размърдайте! Кеф ли ви е?
90
21
 
7
 
! Отговори
До те руснаците преди 4 години
Нямаш представа колко си жалък! Повръщаш нещо, казвано хиляди пъти от разни факани русофоби, повечето от които - платени с дребни монетки! Щом се появи ключовата дума Русия, независимо дали с положителна или с отрицателна новина или нещо по-баято, веднага наскачате като побеснели помийартшета! И този, който ви управлява, харчи глупаво доста пари, които биха могли да бъдат използвани по-смислено! Ама така е с чуждите пари!Никой не обича мизерията, GoVньо! Насаждате глупости, че там гладували!
89
4
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
До Ели де.Не до ***!-:)
88
6
 
14
 
! Отговори
българин преди 4 години
До ***! През 1986 г слушах често радио " Свободна Европа". С водещ българският дисидент Владимир Борисов Костов! Знаеш избягал през социализма ,бъдейки кореспондент на БНТ в Париж! Та слушах го тогава.Слушах го и след 1989 г на българска земя! Ами.Нито в Дойче веле ме впечатли! Нито в България след " демокрацията"! Тоест.Или те впечатлява или не някой говорещ глупости! Значи от собственият ти интелект зависи дали ще могат да те излъжат!-:) Та и ти сега ***!-:)
87
18
 
4
 
! Отговори
До Хан Крум преди 4 години
И друг път съм ти писал да не скверниш името на Ювиги Хана воин и законотворец!Лъжеш! В този час 1$=74.90 руб. Доларът никога не е минавал границата 80! Понял, *** лживая? Колко им е на американците да пуснат печатницата? Пари без покритие. Държавен дълг >2200 трлн долара! Външен!А вътрешен?12 трлн?Не плачи на чужд гроб - утре ще плачеш на своите гробове!Види Бог!Всевишният наказа с белина и дезинфектанти за хилядите гадни подмятания за Боярищника - нещастие от преди 6 г, джвакате го досега
86
11
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
А в България По различно ли е бе Ели?-:) Що си кривиш душицата?!-:) Някакви излишни напъни демонстрираш!
85
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 77На тия партенки вярвате ти и още един! Русия отвсякъде с ръст, ама на мизерията, престъпността и тн. За този ръст ли става въпрос?
84
12
 
11
 
! Отговори
До Нищо ново преди 4 години
Не им се хващай - толкова могат! Пускат им разни внушения, я от DW, NYT, я от руски опозиционни издания, клипчета, снети в Юкрейн, но те, защото нямат рецептори и не виждат това, което виждам аз, мислят, че са снети в Русия. В Русия няма "библейски глад"! Няма миди Сен Жак, стриди, хамон от полудиви прасета, бели трюфели, макар за ресторантите се намира всичко! Народът се оправя с строганина от лос, от елен, глухари, лещарки, пушена кета, омуль, чир, манатарки.Горките драскачи, не се усещат!
83
10
 
18
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Ами нормално е - господаря Шаломов изостави стадото и офейка във Валдай във бункера. Вкара 135 хил. армия със танкове и БТР и да му пазят трона и затвори московчани за 1 месец по къщите и никакво излизане. Опитва се да продава петрола на загуба защото хранилищата са пълни а Европа и Китай купуват от саудитите. Силата на Сибир работи само 3 месеза и вече не доставя газ на Китай. Рублата е 82 за 1 долар. Средната класа получава 200 долара на месец Мъск пуска повече ракети от Рос Космос - мъъъка.