Защо Владимир Путин бърза да обяви коронавируса за победен?

Той все пак иска да завърши плана си с промяната на конституцията
17 май 2020 16:40, Нели Христова
169
Защо Владимир Путин бърза да обяви коронавируса за победен?
Снимка: БГНЕС

Изглежда на Владимир Путин му дойде до гуша от епидемията от COVID-19 - тази седмица той върна всички руснаци обратно на работа и обяви, че шестте седмици на пълна карантина приключват. Отговорността кога и как да бъдат вдигнати малкото останали ограничения остана в ръцете на регионалните лидери. Ала вълната от коронавирус в Русия далеч не е намаляла - болните растат с бързи темпове всеки ден. Най-вече в Москва.

Защо Путин бърза толкова много?

"За първи път в цялата си политическа кариера Путин се изправя пред проблем, който изобщо не е под неговия контрол и разбива всичките му планове", казва политическият анализатор Николай Петров пред BBC. Тази пролет Русия трябваше да гласува на референдум за промяна в конституцията. Чрез нея Путин щеше да остане на власт още два мандата.

Но вместо това 67-годишният лидер трябваше да се оттегли в резиденцията си в Москва, след като посети болница, лекуваща заразени с COVID-19, в цялостен предпазен костюм и все пак бе в близък досег с болестта. Докторът, който го разведе из лечебното заведение, след като Путин вече беше свалил предпазния костюм, се оказа заразен с вируса.

Принуден да се самоизолира, руският президент трябваше да върши работата си с видео връзки и огромен екран. През това време рейтингът му на одобрение от обществото се срина до 59%. Той никога не е бил толкова нисък. А скуката на Путин по време на дългите конферентни разговори бе видима.

"Путин е устремен към това да завърши плана си", казва Петров. Реформата на конституцията, дори и в условията на пандемия, се рекламира редовно по телевизията и върху огромни билборди.

"Все едно са го хванали, докато е прескачал оградата - това не е много комфортна позиция", допълва Петров.

Победила ли е Русия COVID-19?

В деня, в който Путин обяви края на блокадата, Русия отбеляза най-високия брой новозаразанеи с коронавирус. От тогава броят на болните намалява, но все пак числата остават големи. Заразените са 250 хил, което поставя страната на върха на класацията по брой болни от COVID-19. Но властите в страната се фокусират върху положителното - поне статистически, процентът на смъртност от коронавирус в Русия е под 1%.

"Това показва, че здравната ни система е много по-добра от тази на САЩ, каза председателят на парламента Вячеслав Володин. Русия е отчела едва 2212 смъртни случая. - Трябва да благодарим на нашите медици и на президента, които работят ден и нощ."

Разбира се, ниският процент на смъртност предизвиква съмнения, че Русия фалшифицира броя на починалите от COVID-19. Но властите в страната бяха категорични, че това са "фалшиви новини". И все пак - смъртността в Москва е много по-голяма в сравнение с данните от същите месеци в последните пет години, а това доказва, че има значително разминаване между официалните данни и истината.

Ниската смъртност се дължи и на още нещо - Русия записва много от заразените, като починали от сърдечен удар или инсулт, а не от COVID-19.

Какъв урок научи страната?

Русия имаше повече време да се приготви, преди вълната от COVID-19 да я удари. Близо 40 хил. теста за коронавирус се правят на ден, а болните започват лечение рано, което може и да е предпазило страната от ужасяващата гледка на масови гробове и претъпкани морги. Но краят на епидемията е далеч.

Възможно е да има и културни различия - докато премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън кашляше по време на дистанционните срещи с бушуваща температура, а след това приключи в интензивното лечение, говорителят на Владимир Путин се бори със собствената си треска в продължение на три дни, преди да бъде приет в болница с двустранна пневмония. Димитрий Песков сподели че се е разболял, въпреки страхотните мерки, които служителите на Кремъл взели. Те дори дезинфекцирали документите, преди да ги предадат на Песков. Той не е бил в директен контакт с Путин от месец.

Прехвърля ли се отговорност в страната?

Не е ясно кога Путин ще реши, че е безопасно да се върне в Кремъл. Много други руснаци, които могат да си го позволят, продължават да работят от вкъщи. Някои от ограниченията остават, а кога те ще бъдат вдигнати е решение, което само кметовете могат да вземат. Много руснаци останаха без работа или с по-малко средства заради кризата. Те искат ограниченията да бъдат премахнати.

"Руските лидери знаят, че ситуацията, в която гражданите са без работа и без пари ще предизвика крах, експлозия. За това те решиха да обявит пандемията за приключила, когато дори не е близо до пика", аргументира се политическата анализаторка Лилия Шевцова.

"Те се нуждаят от победа над коронавирус и то бързо!", написа тя в блог за радиостанция Ekho Moskvy. Но вирусът, който все още се разпространява в регионите на Русия, не се съобразява с политическите стремежи на Кремъл.

А щетите, които Путин понася, също трудно могат да бъдат спрени. 

"Дори и да получи промяната в конституцията, която иска, това няма да промени факта, че Путин сега е много слаб", казва Николай Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
9
 
11
 
! Отговори
Русия в ЕС ? преди 3 години
Русия заслужава по-добра съдба. Тъжно е да си най-голямата по площ и ресурси държава на земята и същевременно една от най-бедните. Мястото на Русия е при цивилизованите държави в ЕС и после заедно в НАТО , но естествено без сегашното недемократично управление в Москва.
83
5
 
10
 
! Отговори
Москва преди 3 години
Не зная кога е обявил Путин,че короновируса е победен и как е върнал хората на работа ,като Москва е още в "карантина" ,само строителите и промишлеността работят,останлите са в "карантина" и само магазините и аптеките работят +задължиха от 12.05 всички с ръкъвици и маски в транспорта ,магазините,аптеките..всичко друго е затворено в Москва.Ех,тези либерали -само счиняват ,но щом им се плаща -САЩ -15 000 000 е хвърила в Русия по либералите за 2019г
82
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
99,Лукашенко иска да е първи на село, а не обикновен чиновник в Москва.За БСП - след Станишев те реално нямат младежка организация.
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 97Така е, но Лукашенко е малко ненормален, та Володя ако ще тргне да се дърли с него няма да е на закачка, защото ще стане плачка.А на 9 май сборището беше едно от най-красивите неща които съм виждал. Тая партия до едно десетилетие последователи живи няма да има, заклевам се. Там под 60 годишни да имаше двама трима.
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
93,Ти си готов за шеф на РОССТАТ, брат. Даже те май не дават такива суми.Отделно, освен примерно бензина, другото си е на цена. Особено в Москва. Познавам човек, живял в Москва с години. Там с 2000 лева наши си заникъде.
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус му е съюзникОт около година насам Беларус се дърпа. Даже внася американски нефт вече. Батьката схвана какво му готвят и хич, ама хич не е съгласен Беларус да бъде погълнат.Даже родните русофили са се умълчали. Няма рубли, а в магазина искат пари и на 9 май са 2-3 карета белот на ***.
78
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 67В кой голям руски град няма канализация?
77
6
 
12
 
! Отговори
дългият нос на Путин преди 3 години
Ако носа на Путин растеше с по 1 сантиметър на всяка изречена лъжа, досега да е станал по-голям от телевизионната кула в Останкино !
76
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10 000 нови заболели и 5 000 оздравели на ден картинката е много различна. Средната заплата в Русия в момента въпреки спада на цената на рублата е близо 600 американски долара ;))При това цената на живот там е към 2 пъти по - ниска от тази в България... Особено зимата. между другото, руснаците правят златна рубла, ако някои от вас са чували за нещо такова, че вие сте чували само за долар, покрит от кредити ;) илио евро, покрито от шменди - капели ;))
75
5
 
6
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
спуках се от смях... записвала заразени че от друго умрели... та те всички умират от друго само не и от измисленото ви вирусче...
74
2
 
9
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Короната пръсна прайда пред Кремъл!
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Bad CompanyТо вече освен с някоя от бившите съветски не останаха съседи да воюва. С прибалтийските държави не става заради нато. С Финландия хич. С Украйна вече воюва, с Турция не може сега, , кой остана: Беларус му е съюзник, Китай тоже. Освен някъде по Чечня ... а и денги трябват за тая работа ....
72
5
 
7
 
! Отговори
roshani izila преди 3 години
интересно,защо такива новини излизат постояно и само от BBC или DW?
71
7
 
14
 
! Отговори
Жалка работа преди 3 години
Джуджето-диктатор я втаса. След сринатата рубла и цени на суровини, чрез които поддържат банановата си икономика сега и ковида. Както казват долу, добре, че за мужжика е достатъчно да намери малко спирт да се осмърти за вчерта. Може и гладен да доживее до 35-40. Жалко, че има и свестни народи, длъжни да страдат под хомота на некадърните мужжици. Бог да ни пази от руската проказа!
70
7
 
14
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Жужето се оплеска здравата. Добре, че е случил на народ. Освен стаканчика, друго не ги интересува.
69
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .. #61 wooow правят и компютърна томография леле много прогресивно. И тук се прави на всеки положителен или със сериозни симптоми, измисли да хвалиш Расия с нещо друго, че това звучи смешно.
68
6
 
5
 
! Отговори
:) преди 3 години
Същото направи и цар Тиква. Защо ли не видят статия по въпроса?
67
12
 
11
 
! Отговори
Така де... преди 3 години
Обяви победата Путин, защото руските болни са най-здравите в света.Без аналог.
66
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по същите поради които и Боце вдигна нашите
65
5
 
5
 
! Отговори
Бацо Гацов преди 3 години
Не ставаш, Владко, не ставаш...