Вучич: Сърбия няма да признае Косово в замяна на членство в ЕС

Сергей Лавров: Ние ще защитим позициите на Сърбия
18 юни 2020 19:30, Елка Василева
84
Вучич: Сърбия няма да признае Косово в замяна на членство в ЕС
Александър Вучич. Снимка: архив, БГНЕС

Сърбия няма намерение да признава независимостта на Косово в замяна на членство в Европейския съюз, заяви сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

На въпрос ще признае ли Белград Косово срещу изгодно финансово предложение и членство в ЕС Вучич каза: "Ясно е какъв ще е нашият отговор. Ако искате директен отговор, той е не."

Президентът каза, че е получил от Лавров определени оценки от руска страна, че на Сърбия й предстои тежък период, в който ще бъде подложена на натиск за Косово, "за да се осъществят големи планове, за които ние нито официално, нито неофициално не сме уведомени", предаде Танюг.

Вучич добави, че Сърбия трябва да бъде особено предпазлива към всяка идея, която й се предложи, а ако се постигне някакво решение, по него ще трябва да се произнесе и Русия.

"Ще защитаваме интересите си независимо от цената, която трябва да платим", заяви Вучич. Той каза, че от днес ще поддържа ежедневна комуникация с Кремъл по косовския въпрос. Вучич изрази благодарност на Русия за подкрепата на позициите на Сърбия в ООН и други международни форуми по въпроса за Косово.

Лавров, който е на посещение в Белград, каза от своя страна, че позицията на Русия за Косово не е променена и днес той още веднъж е потвърдил пред Вучич, че Москва ще подкрепи всяка стъпка и инициатива, която наистина ще помогне на Белград и Прищина да постигнат взаимноприемливо решение на базата на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

"Няма да позволим никакви срокове за решаването на косовския въпрос", подчерта руският министър.

Лавров каза, че ЕС, който има мандат да бъде посредник в диалога, не трябва да се "изолира" от своите задължения, а решението, което бъде постигнато в диалога, трябва да бъде потвърдено в Съвета за сигурност на ООН.

"Ще се съгласим само с решение, което е приемливо за Сърбия. Ние ще защитим позициите на Сърбия, която има голяма роля за поддържането на мира и стабилността в региона", заяви руският външен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 68 "Косово е факт." Македония и Добруджа същоПрочети още на: https://dnes.bg/rusia/2020/06/18/vuchich-syrbiia-niama-da-priznae-kosovo-v-zamiana-na-chlenstvo-v-es.453758
76
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ????Какъв "гръбнак" имат Сърбите? Не прочете ли, ще питат Руснаците за ЕС и Косово. Ахахахахахаха. Гръбнак имали.
75
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите не са решили старите си проблеми с Войводина и т.н тръгнали новите да решават
74
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия да си оправи отношенията с съседите( с Унгария за Войводина,с България за Западните покрайнини, С Босна за Санджак, Хърватия) и тогава да търси решение за Косово
73
0
 
5
 
! Отговори
Сърбите преди 3 години
са поляците на балканите - ролята им в историята е храбра глупост. А и потомците на руските емигранти в Сърбия изобщо не са за пренебрегване.
72
10
 
11
 
! Отговори
???? преди 3 години
Много пъти съм казвала и пак ще кажа: сърбите имат гръбнак и отстояват позициите си. Ние сме кръвни братя с тях, но за съжаление, нямаме техните качества да отстояваме мнението си. Жалко.
71
8
 
12
 
! Отговори
Петю преди 3 години
До АнонименБраво на Сърбите имат си мнение и държат на него, а при нас още не са ни казали какво искат и ние казваме ДА,затова ни казваха Yes мените,и за това сме на това положение днес.
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо България е дала въздушен коридор на куция ко0н?
69
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ако се постигне някакво решение, по него ще трябва да се произнесе и Русия."Мда, блатная е безгласна държава/буква.....
68
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Косово е факт.Дали Вучич или Мучич ще го признае няма никакво значение.
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 66Погледни се тебе си. Ти си дупка, дупка.
66
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Я погледни пак БВП на Сърбия и на България, льольо" Е, какво да гледам 7000 срещу 6000 EURO на глава - че това разлика ли е? При положение, че на Белгия е 40000. БГ е дупка, дупка...........
65
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64Я погледни пак БВП на Сърбия и на България, льольо.
64
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сърбия да продължава да си бърка по дупките с проскубаната северна мечка." Ами, че тя България си е вече само дупка?!...
63
3
 
13
 
! Отговори
БатБулгар преди 3 години
БЕОГРАД е строен и кръстен от Българите. Всъщност, на унгарски Београд се превежда като Белият Град на Българите. Косово Поле е Българско землище, има интересни битки там от Средновековието ><
62
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато Сърбия не върне западните покрайнини никакъв ЕС. Ей така да продължава Вучич да си прави снимки като на цар с корона и Сърбия да продължава да си бърка по дупките с проскубаната северна мечка.
61
5
 
14
 
! Отговори
Ниш е България преди 3 години
Нишко също е българско!
60
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да връщат западните покрайнини или да плащат наем.
59
3
 
13
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До До 33/58Просто на гледаш от "правилната" страна. Ако гледаше от руска гледна точка, сърбите много "достойно" са си изпълнили "мъжката" договорка с руснаците да ни нападнат в гръб ако се наложи. От гледна точка на "българските" русофили, си е "достойна" постъпка отвсякъде.
58
9
 
13
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
"Народ с достойнство". Достойнство ли е да нападнеш И ТО ДВА ПЪТИ съседен уж братски народ!? Визирам Сръбско-българската и Междусъюзническата войни като и в двата случая са подтикнати от другите ни "братя" на север...