Разделена Либия ли искат Великите сили?

Коментарира бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов
19 юни 2020 22:34, Петя Славова
17

Турция разкритикува военноморската мисия на ЕС, насочена към спиране на доставките на оръжие до Либия. А по-рано Ердоган заяви, че е постигнал споразумение с американския си колега Доналд Тръмп за Либия. Американският държавен глава призова за бърза деескалация на либийския конфликт.  Междувременно НАТО разследва инцидент между френски и турски фрегати край Либия.

"Точно преди 2 дни имаше визита в Либия на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. Когато той като се върна в Истанбул - заяви желанието на Турция и декларира позицията на Анкара, че се стремят към трайно разрешаване на конфликта и намиране на политическо разрешение", каза бившият генерален консул в Одрин Георги Димов за "Денят ON AIR".

Според него нещата не стоят точно така.

"Тези дни около визитата на Чавушоглу имаше скандален случай, когато турски фрегати се държаха много провокативно към военноморски кораб на Франция, който следи за спазване на оръжейното ембарго. Посочва се, че на 3 пъти турските фрегати са се насочвали радарно към френския кораб, което означава последващ ракетен удар", допълни той пред  Bulgaria ON AIR.

Георги Димов коментира, че в момента този случай се разнищва в централата на НАТО.

"В Либия интересите на Турция са коренно противоположни с интересите и позициите на всички останали. За САЩ и Русия да не говорим", добави Димов.

Бившият генерален консул припомни, че наемници от руската частна военна компания "Вагнер" се бият в армията на Хафтар.

"Очевидно не се знае, че Вашингтон, специално в Либия, предварително се е застраховал. Той има интереси и подкрепя и Маршал Халифа Хафтар, и законно избраното правителство на партията. Хафтар и двамата му сина имат американско гражданство. Те живеят във Вирджиния. По данни имат 17 недвижими имота, които са оценени на над 8 млн. долара", коментира още Димов.

И припомни, че тези дни специален пратеник на ООН за Либия стана американски дипломат, който досега беше заместник.

"Това са гигантски противоречия и за газовата война, която е започнала в Средиземноморието. Интересите на Турция да си създаде обща изключителна икономическа зона, която да включва и Либия. Затова законното правителство на Либия е склонно да даде военни бази и затова в началото на годината подписаха споразумение с Турция за изключителната икономическа зона", категоричен е експертът.

Според него е показателно, че Анкара и лично Ердоган, включително и на тема Либия, цели да възроди величието на Османската империя и да зачеркне Лозанския мирен договор от 1923 година.

"Трудно ми е да си представя как ще бъдат решени нещата в Либия. Има доста поводи за съмнения, че доста международни играчи, включително и Великите сили, нямат интерес от разрешаване на проблема. Искат разделена Либия", подчерта Георги Димов.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
3
 
! Отговори
Истина и правда преди 1 година
Ислямските терористични режими нападат разделят окупират ограбват чужди земи отвличайки изнасилвайки ограбвайки принуждаващи да приемат ислям и убивайки хиляди невинни немюсулмани като християни,евреи кюрди и др. жертви на ислямски неонацистки корумпирани терористи - престъпници срещу мира човечеството и правосъдието Но вместо да ги осъдят затворят и забранят ООН и ЕС ги финансират т.к. са подкупени от тях или заплашени с убийства,но ще отговарят пред Божия праведен съд за всяко зло и жертва!
11
7
 
3
 
! Отговори
До Константин преди 1 година
Турция не цепеше басма и в Сирия , после като видяха зора се успокоиха , турчина иска петрола на Либия
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат бежанци от Либия, Сирия, Афганистан.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кюпецитее бързо се вкарват в обора.....
8
4
 
12
 
! Отговори
Коснтантин преди 1 година
Муамар Кадафи беше цвете в сравнение със сегашните. Либия си беше мирна и подредена държава, която се грижи за народа си. Сега всеки е срещу всеки. Демокрация, какво да правиш. А иначе Турция не цепи басма на никой. Да видим докъде ще се стигне.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повръща ми се от мръсните игри на великите сили
6
2
 
18
 
! Отговори
новия свят преди 1 година
Ако Либия имаше атомно оръжие. Щеше да има друга съдба. Щеше да е хубава мирна и красива страна. Който няма атомно оръжие е роб на този който има. На масата за преговори канят само тези, който имат червени бутони до леглото.
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пууммаците вън от България.
4
2
 
10
 
! Отговори
отегчен преди 1 година
вЕликите сили искат да разделят, да насъскват и да владеят - раси, класи, религии, полове, поколения, нации, етноси, партии, фракции, браншове, столица-провинция, град-село, ЕС-Русия, Русия-Украйна, Индия-Пакистан, Китай-Хонгконг, България-Македония...
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** ефенди като какъв експерт гушкаш пари да плашиш хората.Кажи истината най лесно. Защо не казваш кой разтури Либия на Кадафи и сега всячески финансира размириците
2
22
 
23
 
! Отговори
TOSUN PASA преди 1 година
Турция е велика империя,освен да лаят срещу тях друго нищо немогат да им направят
1
25
 
18
 
! Отговори
ВЪН ТУРЦИТЕ преди 1 година
ОТ КИПЪР,ОТ ИРАК,ОТ СИРИЯ,ОТ ЛИБИЯ