Разливът в Норилск - много по-страшен! Еколог рискува работата си, за да го докаже

Скандалът стигна и до ушите на президента Владимир Путин
13 юли 2020 22:15, Нели Христова
75
Разливът в Норилск - много по-страшен! Еколог рискува работата си, за да го докаже
Снимка: CNN

На няколко километра от сибирския град Норилск, край брега на р. Далдякан, стои Василий Рябинин. Преди няколко седмици, през май, тонове дизел се разляха в реката. Днес водата все още е кърваво червена. Василий потапя върха на пръчка в нея, след това я изважда и доближава запалка до нея. Пръчката пламва бясно. "Все още гори доста добре, а така като гледам, реката ще остане замърсена още дълго време", казва той пред CNN.

Собственикът на производителният гигант "Норилск Никел" заяви, че разливът е овладян бързо. Но Василий рискува работата си и бъдещето на семейството си в града, за да докаже, че истината е друга - според еколозите, това е най-голямата катастрофа на територията на Арктика. Кризата обаче не се ограничава само до разлива на дизел. Преди два дни "Норилск Никел" разляха още 45 тона авиационно гориво на същото място.

Василий е рядка птица в Русия. Той напуска държавната си работа в Росприроднадзор, за да може да казва истината. Още на снимки в Instagram мъжът вижда размерите на инцидента. Далдякан и още една река в близост до нея са замърсени. Те се вливат в езерото Пясино, а от там могат да попаднат в Арктичния окена. Само няколко часа по-късно пристига на мястото и прави снимки, които по-късно ще предизвикат гнева на еколозите по цял свят. Двамата с шефа му се опитват да влязат в завода на "Норилск Никел", но полицията им отказва досъп.

20 хил. тона дизел попадат в реката, отнемайки живота в нея. "Когато пристигнахме, бяха минали едва няколко часа. Можеше да помиришеш дизела от километър. Шефът ми дори се страхуваше да пуши там, защото може всичко да избухне. Това, което ние видяхме, бе значително по-различно от информацията, която се появи по държавните телевизии - че разливът е овладян", казва Василий.

"Това беше толкова очевидна, детска лъжа. Дори не мога да го повярвам", възмущава се активистът. Той поискал разследване, защото това, което от "Никел" твърдели - че разливът е само в реката, далеч не коренспондирало с това, което видели очите на Василий. Чашата преляла, когато Росприроднадзор му казала да спре да разследва, след като активистът наел хеликоптер, с който да прелети над разлива. След това, в 45 минутно видео, той разказва публично на целия свят, как разливът е стигнал много по-далеч, отколкото властите казват.

В Москва екологът Георги Каваносян прави същите изчисления: "Всичко, което трябва да направиш, е да погледнеш сателитните снимки, да установиш червената зано и да го разделиш на тоновете дизел, които са попаднали във водата. Това, което ще получиш като отговор е, че дизелът трябва да е изминал едва 50 метра и да е спрял там. Това е невъзможно", обяснява той. "Това, което те ни показват, е само опашката на разлива. Те дори не казват, какво има под повърхността. Твърдят, че разлива е само на повърхността на водата, но това не е така", допълва той.

Да, Сибир се затопля, а разтапянето на пермафроста ще е унищожително за инфраструктурата, тъй като 60% от региона се намира върху него. Това лято и в Норилск е необичайно горещо.

След като гледа видеото на Рябинин, Каваносян решава да отиде сам до езерото Пясино и да вземе независима проба от него, за да види, дали горивото е стигнало до него. Мисията му обаче е трудна. Норилск е специален град, формиран още по времето на Сталин. Неговата икономика, и като цяло животът в него, се върти от "Норилск Никел". Трудно е да се намери кой да им помогне там, след като прехраната на всички граждани зависи от компанията. С града няма и връзка по земя, всеки, който иска да стигне до там, трябва да го направи по въздуха.

Каваносян и операторът, който пътувал с него, се престрували, че са на посещение при приятели. Те се движели само по малките улици, а до реката отишли през нощта, надявайки се, че ще намерят от къде да вземат лодка. В крайна сметка успяват да стигнат до езерото и се превръщат в единствените хора, които взимат независима проба от него. Нивото на замърсяването с разтворени въглероди се оказва 2,5 пъти по-високо от допустимото. Други също се опитват да стигнат до езерото - журналисти, активисти от Грийнпийс, ала не успяват. Властите постоянно спъват разследванията им, засичат ги още в гората и конфискуват горивото от лодките им.

"Всичко тук умира", казва местният шофьор Андрей. Кризи като тази не са новост в Сибир. Реките там са червени от замърсяването, докъдето стига погледа ти, дърветата са изсъхнали. "Хората се страхуват главно от газа. Понякога става толкова зле, че не пускаме децата си навън", споделя той. За първи път обаче има такъв отзвук след случилото се, а "Никел" трябваше да поемат отговорността. Те обвиниха за спукването на резевоара разтапянето на пермафроста. Но както Рябинин, така и Каваносян се съмняват в тази версия. Те твърдят, че Русия има достатъчно опит в строенето върху лед, а компаниите могат изкуствено да замразяват земята ако се наложи. Според тях, аварията се дължи на безхаберие.

Скандалът, предизвикан от двамата еколози доведе до това Росприроднадзор да признае, че негови служители от пет години не са получавали достъп до резервоара. Всичко стига и до ушите на президента Владимир Путин, който се срещна публично със собственика на "Никел". В крайна сметка стана ясно, че ще бъдат изплатени 140 млн. долара в неустойки заради аварията. "Един нов съд струва доста по-малко от това. Опитвам се да кажа, че ако бяхте подменили резервоара, нямаше да се стигне до замърсяване на природата и нямаше да се наложи да плащате такава голяма сума", възмути се Путин.

Седмици след разкритията на Рябинин и Каваносян Росприроднадзор признава и друго - езерото Пясино е замърсено.

Щетите се оказват 14 пъти по-големи отколкото първоначалната оценка на "Норилск Никел", а компанията получава рекордната глоба от 2 милиарда долара. Компанията оспори оценката, като заяви, че агенцията е базирала своите изчисления "на принципи, които са изкривили резултатите и трябва да бъдат коригирани" и добави, че тя е изпълнила задължението си да премахне разлива за своя сметка. Въпреки всичко, действията на Росприроднадзор са безпрецедентни и дават сигнал, че компаниите вече не моган да замърсяват реките както си искат.

А след всичко това Рябинин се готви да се премести далеч от Норилск заедно със семейството си: "Тъжно е, защото обичам града си, но след това, което направих, знам, че за мен тук вече няма работа, нито живот". 


75
Още от Русия
Русия обмисля възобновяване на международните полети
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
мдаа преди 2 седмици
един тон дизел е повече от един кубически метър защот дзелът е по-лек .20 000 тона е кличество което не мога да си представя ! Как могат да изпуснат такова количество хем цапат хем губят страшно много пари!Не ги разбирам тези руснаци.
63
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До Репичка


И все пак не отговаряш на въпроса на Гошо.
62
3
 
1
 
! Отговори
Информационен фронт преди 2 седмици
На запад са се загрижили за чуждата паничка.
61
2
 
4
 
! Отговори
До и отново преди 2 седмици
Колкото е истина, че протестиращите са стотици хиляди, толкова да е здрав президента!
60
4
 
6
 
! Отговори
бай Дончо преди 2 седмици
Разбира се, че Путин и комунистите са виновни.Ако не бяха те Русия щеше да е нормална страна, а не помиина яма.
59
4
 
6
 
! Отговори
Нормален преди 2 седмици
Алкохолизираните диваци тровят цял свят.Ако цивилизацията иска да оцелее Русия трябва да бъде унищожена!
58
0
 
1
 
! Отговори
до Vlady преди 3 седмици
Добре манипулираш хората и избягваш фактите - отн.плътност на мазута при различните марки е различна и стига до 1015кг/куб.м. Пак те питам, ако не си се къпал в нефт и нефтопродукти, поне цапал ли си се?Освен на бензиноколонката горива виждал ли си? Аман от кабинетни философи. Аз съм един от малкото в България,които са виждали на живо с този проблем и съм го решавал и познавам другите в страната.За твое сведение през 94г. наше ДГ стига по Тунджа до Бяло море.
57
0
 
2
 
! Отговори
55189 преди 3 седмици
Два дни след разлива беше излъчена видеоконферентна среща на Путин със спасителните екипи, местното ръководство, сбственика и еколози. Докладът на местната власт беше от няколко изречения, а Путин попита защо те научават от медиите за катастрофата и въобще как са със здравето. Дни наред бяха излъчваани репортажи от мястото с кадри от хеликоптер и се наблюдаваше бавното намаляване на петното. До езерото в резервата Пясино не стигна, само в р.Амбарная. Проучвайте проблема и после публикувайте.
56
1
 
2
 
! Отговори
vlady преди 3 седмици
Мазутът е 0.89, има и смоли, асфалтени и други съединения освен въглеводородите, но плътността им е под 1 при това са в малко количество.
55
0
 
0
 
! Отговори
до Vlady преди 3 седмици
Един елементарен въпрос - с какво относително тегло е мазута или котелното гориво. За тях се сещам на първо време.Случайно да си наясно, че в нефта има и друго освен въглеводороди? Някога виждал ли си нефт и случайно дали си се изцапал поне веднъж с него? Аз да!!!
54
1
 
2
 
! Отговори
vlady преди 3 седмици
До Видял го
Няма нефтени фракции по-тежки от водата - дори въглеводородите с най-голям брой въглеродни атоми достигат плътност едва 0.87, повечето разпространени са под 0.82.
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 52

Изглежда, че в твоята глава има място само за бинарно класиране на нещата. Това, че в русия природата се смазва от олигарсите, не означава, че амарика е цвете за мирисане. Това е новина за дебелооко поведение на голяма корпорация с държавен чадър. Ако мислиш, че е невъзможна, не си с всичкия си.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Удебелен шрифт, италик сърцераздирателна притча на някоя измислена персона - познаваме почерка на поръчковите материали.

CNN, Я сега разкажете какво стана със демокрацията разгонените протести и масовите убийства във родината ви?
51
2
 
3
 
! Отговори
оня с ножа преди 3 седмици
Ало подлогите, ког ще напишете нещичко от кумова срама за протестите ве или ви скръцнаха със зъбки щот ще ви строшат рачичките и нема да има премиални. За туй дращите в дън гори сибирски как си зацапали *** рашките. и вашето време дойде. Скоро ще квичите на коледно прасе.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да драснат една клечка на разлива и ще го неутрализират за часове
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Там е така, безобразия колкото искаш...
48
4
 
5
 
! Отговори
хехе преди 3 седмици
Путин е виновен .... Путин и Комунистите!
47
4
 
4
 
! Отговори
Видял го преди 3 седмици
Навсякъде по света стават аварии на нефтопроводи и нефтопродуктопроводи.И вместо да пишете глупости трябва да разберете нещо-нефтопродуктите са с различно относително тегло. Някои плуват,а други потъват на дъното.При разлива в Мексиканския залив след като от нефта се отделят леките фракции,тези с отн.тегло по-голямо от това на водата са на дъното на океана и няма да се разградят.Справка потъналия кораб до границата.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 29

Василий е рядка птица в Русия. Той напуска държавната си работа в Росприроднадзор, за да може да казва истината." "Двамата с шефа му се опитват да влязат в завода на "Норилск Никел", "след като активистът наел хеликоптер"
Ти вземи да прочетеш малко и да обясниш ,както кой му е шефа например на тоя безработен еколог дето не са го написали
45
2
 
5
 
! Отговори
Репичка преди 3 седмици
До Петров

Оли,в Руската Федерация полетите с хеликоптер са сравнително евтино нещо,поне има -няма 100 евро......е ,не е като в България за 30 минутна екскурзия с хеликоптер около язовир Панчарево и полет над Рила за 700 лв.....