Навършват се 20 тежки години от онази събота, в която Курск аварира

Путин казва, че изпитва "чувство на вина за тази трагедия"
12 авг 2020 07:00, Нели Христова
156
Навършват се 20 тежки години от онази събота, в която Курск аварира
Снимка: БГНЕС

На 12 август 2000 г. случайната експлозия на торпедо предизвиква авария на ядрената подводница "Курск" - гордостта на руския флот. Съдбата на 118-те мъже, попаднали в капан на 108 метра дълбочина в Баренцово море, държи в напрежение цяла Русия до трагичната развръзка девет дни по-късно. Една катастрофа, която остава най-тежката, която преживява руският флот в постсъветския период.

Онази събота сутрин "Курск", огромна подводница, дълга 154 метра, участва в мащабни учения на Северния флот край бреговете на Русия и Норвегия.

В 11:28 ч. местно време (07:28 по Гринуич) норвежки сеизмолози регистрират силна експлозия, последвана две минути по-късно от втора, по-мощна детонация. Подводницата е локализирана от руския флот в неделя сутрин. Всякаква радиовръзка с екипажа е прекъсната. Улавя се единствено SOS сигнала, който един от членовете на екипажа изпраща, удряйки по корпуса на подводницата. Привечер е спусната първа миниподводница, но тя се удря в корпуса на "Курск" и се налага бързо да изплава.

"Технически трудности": с тези лаконични думи руският флот съобщава публично на 14 август, с два дни закъснение, за катастрофата на "Курск". Според командира на флота "експлозия в първото торпедно отделение" е повредила подводницата и я е принудила да легне на дъното в международна зона на около 150 км северно от руското пристанище Североморск. Флотът лансира хипотезата за сблъсък с чуждестранен плавателен съд.

Военните обаче уверяват: реакторът на подводницата е спрян и под контрол, а 24-те ракети на борда не носят ядрени бойни глави. Независимо от опасенията, никакво радиоактивно изтичане няма да бъде регистрирано.Според флота, екипажът има достатъчно кислород, за да издържи до 18 август. Въпреки страха за моряците, руснаците отказват предложенията за помощ от британците, норвежците и американците. Оборудвани с остаряла или неподходяща техника, те продължават сами спасителните операции. Следва провал след провал "в перфектна буря".

Владимир Путин продължава ваканцията си в Сочи на Черно море. Изчаква до 16 август, за да направи първо изявление, облечен неофициално: ситуацията е "критична", но Русия "разполага с всички необходими спасителни средства". Пълен обрат идва още същия ден - след телефонен разговор с американския президент Бил Клинтън, Путин заповядва да се приеме "помощта, откъдето и да идва". Без да прекъсне ваканцията си. "Оглушителното" му мълчание му навлича истинска атака в пресата.

"От първата минута катастрофата трябваше да стане най-важното нещо за цялата държава, начело с президента", подчертава в. "Известия". Пресата обвинява военните в лъжи и задава въпроси за цената на човешкия живот в посткомунистическа Русия. В същото време семействата живеят "в ад". "Всяка новинарска емисия по телевизията е като смъртна присъда", възмущава се съпругата на един от моряците.

На 18 август Путин уверява, че шансовете да бъде спасен екипажът "макар и минимални, все още съществуват" и най-накрая решава да се върне в Москва. На 21 август норвежки водолази успяват след само 30 часа усилия да отворят подводницата. Вътрешността на "Курск" е наводнена. Всички моряци са мъртви. Когато най-сетне пристига във Видяево, малкото пристанище - база на "Курск", където са се събрали роднините, Путин отправя упреци към разплаканите жени на моряците.

На 23 август, обявен за ден на национален траур, към който семействата на загиналите отказват да се присъединят, Путин заявява, че изпитва "чувство на вина за тази трагедия".

Руската прокуратура закрива разследването си през юли 2002 г., без да посочи виновници, за голямо разочарование на скърбящите семейства. Според нейните заключения едно от торпедата е експлодирало, предизвиквайки разрушаването на целия арсенал. Не е било възможно моряците да бъдат спасени и са загинали най-много осем часа след експлозията.

Едно послание, написано на ръка, намерено в края на октомври 2000 г. при тялото на лейтенант от екипажа на подводницата, извадено от корпуса, обаче дава жестокото доказателство, че поне 23-ма мъже са оцелели след експлозията, намирайки убежище във въдушен мехур в един отсек.

"Скъпа Наташа и сине мой Саша!!! Ако получите това писмо, това означава, че съм мъртъв. Обичам ви много силно", написал офицерът Андрей Борисов, преди да се задуши.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ББ..... Фили фоби.... Русофоби няма. Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските п римати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.
95
2
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
проблема ви не са руснаци и американци...нашите предатели са ви проблема,лъжат ви,манипулират ви,чуждопоклонници служещи на чужди агенции и държави...продават децата ви роби в 21 век...дИмократично...ние убиваме държавата си и рушим дома на децата ни със страха и бездушието си...те на това разчитат...Аз не съм страхливец!!!...Аз съм Свободен Българин!!!единственият ми страх е децата ми да не се срамуват от мен!!!
94
4
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Чебурашкафили и фоби...руснаците пратиха децата си на смърт за да има днешна България/справка Историята/ има и Ньойски договор осакатил България/справка чичко гугъл кои са го гласували/ЕС плати на Кунева/франция/ да затвори АЕЦ-а ни...сега осребрява във френска банка собственичка на АЕЦ...интереси...евтини *** ви лъжат за да крадат от вас и децата ви...нямаме армия,ограбват националните ни богатства,затварят производства...и ни подхвърлят...евра,ама не се ядат...
93
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След време ще пише изминаха толкова години откаткто умраха и от ваксина.
92
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БАЦО С КАСКАНАТО губят 1500 жертви на Титаник.
91
5
 
2
 
! Отговори
ne me triite be преди 3 години
..a Batso S Kaska e absoliutno prav !!!
90
4
 
5
 
! Отговори
висоцки преди 3 години
Я популярно обьясняю для невеж : ХЕМ ОБОСРАННЫ ХЕМ БОЛШИЕ!
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Осман Октайй е турски шпионин,който не просто прокарва турски интереси в България,но и работи за превземането на България отвътре от турците!
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Осман Октайй е турски шпионин,който не просто прокарва турски интереси в България,но и работи за превземането на България отвътре от турците!
87
2
 
9
 
! Отговори
Антон преди 3 години
Въпросното торпедо което потапя Курск е било учебно и като такова не е било подложено на същия качествен контрол като бойно торпедо. Но руснаците и преди това са имали проблеми с тях, мисля че вече са снети от въоръжение.
86
13
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Може руската подводница "Курск" да е била ударена от подводница на САЩ. Както при всички заплетени случаи няма да разберем чистата истина. Неудобна е...
85
10
 
20
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Новичока е слаба отрова. Коронавируса е слаба епидемия. Много по силни и опасни от тях са "Русофилчока" и "Русовируса", с които преди 140 години е заразено част от българското общество. Те са превърнали част от българите в руски зомбита, за които Русия и руските интереси са най-святото нещо на света!
84
8
 
16
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Самото съществуване на РУСОФИЛСТВОТО И ТО КАТО ОРГАНИЗИРАНО ДВИЖЕНИЕ Е НЕНОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ. Представете си освен Национално движение "Русофили" да съществуват национални движения "Туркофили" или "Американофили" , които да правят същите свинщини както русофилите и всяка година да се събират-едните край язовир Кърджали, а другите край яз. Искър, да развяват турски или американски знамена, да пеят маанета или кънтри и да мечтаят как ще посрещат - едните турските аркадаши а другите американските френдове.
83
5
 
8
 
! Отговори
просто се чудя преди 3 години
Тази новина стои, това е добре, но не разбрах защо статията за Хирошима и Нагасаки не се задържа толкова дълго. Пуснахте я рано сутринта после я разкарахте набързо...
82
7
 
14
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен......Я кажи болен мозъко .......С болни мозъци са съществата прекланящи се пред всичко руско и съветско. Те са най-големите българофоби и национални предатели.
81
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чубурашку а как да ги наричаме тези които харесват и обслужват интересите на американците?Я кажи болен мозъко
80
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До На филма 86"Вижда се" това, което искаш да видиш.Тоя филм отдавна е изхвърлен на ***, поради многото пропуски и явни противоречия както със здравата логика, така и фактите.
79
23
 
5
 
! Отговори
На филма преди 3 години
се вижда че тя е ударена от вън.Тогава американска подводница се покри за ремонт май беше в Норвегия.ФАщ и русия се разбраха да не се раздухва .Гледайте филма.Бог да ги прости моряците.
78
6
 
14
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен....... американофенчета без грам мозък......Американофенчета няма, русофилче с много мозък. Когато видиш де били да развяват и да се намятат с американски знамена, да носят тениски с лика на Тръмп и да разнасят портрети на Линкълн и Рузвелт, тогава можеш да говориш за американофенчета. Засега има единствено русофенчета.
77
8
 
19
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До ПетровЕто затова русофилите сте по-вредни за България от Русия, заради своята българофобия и рефлекс са унизите всичко българско за да изпъкне рашка. И да твое сведение на 3 март 1918 година любимата ти руска що чина капитулира пред България!