Владимир Путин застава категорично зад Лукашенко, каква е целта?

Русия ще поеме контрола над държавните медии в Беларус
9 сеп 2020 21:45, Нели Христова
141
Владимир Путин застава категорично зад Лукашенко, каква е целта?
Снимка: БГНЕС

След седмици на спекулации и неясноти как президентът Владимир Путин планира да помогне на своя колега Александър Лукашенко, изглежда руският лидер е намерил начин да затвърди режима в Беларус. Той е изпратил ресурси от RT, за да "затвърди контрола над държавните медии" в Беларус, споделя източник пред Insider. През това време Лукашенко продължава да арестува своите противници.

Европейските тайни служби твърдят, че Лукашенко очевидно е под протекцията на Путин. Тази информация е важна, тъй като в продължение на две седмици изглеждаше така, все едно руският лидер не знае чия страна да заеме - тази на Европа или на отиващия си диктатор.

"Путин реши да застане плътно зад Лукашенко, за да попречи това народно въстание да го свали", казва военен служител на НАТО от балтийска страна, който не желае да бъде идентифициран, в разговор с медиите.

"Каква е крайната му цел остава неясно. Но засега наблюдаваме как той помага на Лукашенко с мека сила. Въпросът е, дали ще видим твърда сила или "малки зелени човечета", ако този метод се оказе неуспеше", добавя информаторът.

"Малките зелени човечета" е военен термин за нередовните, донякъде анонимни военни операции, проведени от анонимни руски сили през 2014 г. в Крим и през 2008 г. в Грузия. А самият Лукашенко говори за подкрепата, която ще дойде от Русия в интервю за RT, проведено от няколко добронамерени журналисти. Той лично благодари на редактора на руската държавна телевизия RT Маргарита Симонян, че е изпратила "техници и персонал, които да помогнат за поддържането на беларуските национални телевизионни оператори в ефир".

Според източници на Moscow Times руските служители са заменили голяма част от беларуските си колеги в държавната телевизия. Всички журналисти, които излязоха на стачка в Беларус и се противопоставиха срещу Лукашенко, бяха обявени за "врагове на режима". Броят им е около 300 души, като някои от тях сами са подали оставка.

"Също така видяхме няколко самолета, тясно свързани с ФСБ, да превозват хора и оборудване за разузнавателни и надзорни операции, насочени към ръководството на опозицията", казва балтийският представител на НАГО.

"Това е първият етап от подкрепата на вашия съюзник-диктатор: Укрепване на контрола над държавните медии. След това подкрепяте събирането на разузнавателна информация за това кой ви се противопоставя. Путин знае, че не можете да арестувате 100 000 души за демонстрации, но е убеден, че ако арестувате правилните 500 души, останалите 100 000 няма да се покажат", допълва източникът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
17
 
15
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
До Анонименвсички неблагополучия на социализма се оправдаваха с капиталистическото минало другарю .Не се ли сещаш че вонята на наследството на сициализма в източни блок още се усеща
89
14
 
15
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
дупе да му е яко на всеки зад когото застане Путин , то и зад нашия май льотчик е застанал
88
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как каква? Да си запази буферите между руската кочииина и НАТО :) С Украйна не успя, рано или късно и народа на Беларус ще разбере правилния път.
87
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как каква е целта?! Робство докрай на събудилия се Беларус, който иска свобода. Колкото по-далеч от Русия, толкова по-богат и по-свободен. Закон.
86
13
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Това трябва да се случи и у нас! Г-н Борисов да получи помощ от братска Русия и хората на Путин да озаптят отпадъkа, който се трупа в карето на властта вече 2 месец. Щото, сега е крайно неподходящ момент за сваляне на Борисов! Изчакайте да мине короната и кризата и тогава се занимавайте с глупости!
85
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 110 АнонименХодил ли си да видиш как се живее в полша и балтииските републики ? *** виж и после пиши измислиците си. Аз съм ходил в литва . всичко е ограбено както при нас и младите са избягали да работят в европата. поляците почти всички работят в Германия . Попитах един познат поляк защо работи в германия като пишат, че в полша е станало добре и той ми каза . ако е толкова добре в полша ще дойда ли да работя в германия.
84
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора тук искат Беларус да продължава да е постсъветска диктатура, да е бедна и да е подчинена на Русия. Вижте как се живее в съседна Полша или балтийските републики и помислете, дали е правилен този начин на управление. На Русия не и пука за белоруските хора а да си прокарва стратегическите бизнес интереси.
83
12
 
22
 
! Отговори
XaXa преди 3 години
Крим наш, Крим наш....тъжно и смешно___________________________________Така е, тъжно за американците готвеха се да имат военно морска база там, смешно е от руска гледна точка - толкова ли са *** задокеанските "партнери" дори да си помислят че ще са в Крим.
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 106 историятаТъжно ти е и хич не ти е смешно ! Напусна те мъжът ти от Африка и няма кой да ти се "радва" сега. Отбягват те защото си "износен" доста и ти си сам
81
14
 
10
 
! Отговори
историята преди 3 години
Историята помни нещо подобно...Сърби и черногорци - братя и когато сърбите взеха да се налагат във всичко- отделни държави. украинци и руснаци-братя ---и дежа ву; сега е ред на белоруси и руснаци. Така благодарение на Путин, Русия се оказа с икономика на 20 век, обкръжена от врагове---една сал, Монголия остана. А, спомняте ли си--какви сълзи от радост бяха---Крим наш, Крим наш....тъжно и смешно , ръка за ръка.
80
7
 
16
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Беларусь и Украйна са буферни държави между НАТО и Русия. Руснаците не искат да имат директна граница с членове на НАТО. Яли са дървото преди срещу Наполеон и Хитлер и сега искат да имат време за реагиране ако някой навлезе в на територията им точно в посока нефтовите находища. Затова Путин няма да допусне Беларусь да стане като Полша. Ако трябва ще я разцепи с гражданска война както в Донбас.
79
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки нормален бобзастанал зад него, кой искандържавата му от процъфтяваща икономика като тук е България да стане треторазрядна колония, без никакво производство, където хората мизерстват масово, а държавата се хвали с разбити магистрали и 10 000 ИТ специалиста.
78
4
 
17
 
! Отговори
Предположение преди 3 години
Блазе му на Лукавшенко, щом Путин му е застанал изотзадзе...
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си си втълпил че си диктатор... има нещо патологично.
76
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нашия Радко приятелите.
75
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха...изненадани?Има ли диктатор, който да не е подкрепян от Русия и Путин?
74
2
 
12
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
Путин направи това в което го обвиняваше Лукашенко преди месец.Само че, сега Лукашенко едва ли не му се моли да го направи.Путин е играч, обучен за такъв от службите в Русия. Спор няма.
73
18
 
9
 
! Отговори
Кремълския педераСт преди 3 години
Превърна Украйна във врагСега и Беларус ще се обърне срещу негоВъпросът е дали *** е агент на ЦРУ или си е природно тъпоъгълен...
72
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се бута в Беларус?Да си гледа своя народ.Ама това им е на Русияна всяка манджа мерудия и да гепат нещо. Туй са им мокрите сънища.А на теб изпратиха речта да я прочетеш, та даваш акъл?Или така ви е наредено - да надувате гайдата за тая реч предварително колко е вилика?Ходете се гръмнете заедно с недуразумението ви.
71
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В продължение на две седмици изглеждаше така, все едно руският лидер не знае чия страна да заеме - тази на Европа или на отиващия си диктатор."-----------------------------------Не е реално, не е възможно да се пишат подобни глупотевини. Изглеждало им. Като ви изглежда - прекръстете се. Двадесет години Путин управлява Русия. През това време той недвусмислено показа на цял свят, че винаги и при най-критичните ситуации, той взема страната на своя народ. Чуй го какво ще каже на 22.09. пред ООН.