Владимир Путин застава категорично зад Лукашенко, каква е целта?

Русия ще поеме контрола над държавните медии в Беларус
9 сеп 2020 21:45, Нели Христова
141
Владимир Путин застава категорично зад Лукашенко, каква е целта?
Снимка: БГНЕС

След седмици на спекулации и неясноти как президентът Владимир Путин планира да помогне на своя колега Александър Лукашенко, изглежда руският лидер е намерил начин да затвърди режима в Беларус. Той е изпратил ресурси от RT, за да "затвърди контрола над държавните медии" в Беларус, споделя източник пред Insider. През това време Лукашенко продължава да арестува своите противници.

Европейските тайни служби твърдят, че Лукашенко очевидно е под протекцията на Путин. Тази информация е важна, тъй като в продължение на две седмици изглеждаше така, все едно руският лидер не знае чия страна да заеме - тази на Европа или на отиващия си диктатор.

"Путин реши да застане плътно зад Лукашенко, за да попречи това народно въстание да го свали", казва военен служител на НАТО от балтийска страна, който не желае да бъде идентифициран, в разговор с медиите.

"Каква е крайната му цел остава неясно. Но засега наблюдаваме как той помага на Лукашенко с мека сила. Въпросът е, дали ще видим твърда сила или "малки зелени човечета", ако този метод се оказе неуспеше", добавя информаторът.

"Малките зелени човечета" е военен термин за нередовните, донякъде анонимни военни операции, проведени от анонимни руски сили през 2014 г. в Крим и през 2008 г. в Грузия. А самият Лукашенко говори за подкрепата, която ще дойде от Русия в интервю за RT, проведено от няколко добронамерени журналисти. Той лично благодари на редактора на руската държавна телевизия RT Маргарита Симонян, че е изпратила "техници и персонал, които да помогнат за поддържането на беларуските национални телевизионни оператори в ефир".

Според източници на Moscow Times руските служители са заменили голяма част от беларуските си колеги в държавната телевизия. Всички журналисти, които излязоха на стачка в Беларус и се противопоставиха срещу Лукашенко, бяха обявени за "врагове на режима". Броят им е около 300 души, като някои от тях сами са подали оставка.

"Също така видяхме няколко самолета, тясно свързани с ФСБ, да превозват хора и оборудване за разузнавателни и надзорни операции, насочени към ръководството на опозицията", казва балтийският представител на НАГО.

"Това е първият етап от подкрепата на вашия съюзник-диктатор: Укрепване на контрола над държавните медии. След това подкрепяте събирането на разузнавателна информация за това кой ви се противопоставя. Путин знае, че не можете да арестувате 100 000 души за демонстрации, но е убеден, че ако арестувате правилните 500 души, останалите 100 000 няма да се покажат", допълва източникът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
13
 
3
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Хаххх. Както и предполагах оная скумрия Пиронкова пак се утаи. Къде е тръгнала и тя и ония Гришо . Е да се хваща в Повременната заетост поне да има полза от нея.
49
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 3 ноември, когато перхидрола в белия дом ще бъде история......санкциите ще накарат сашаЛисия и воваКъсия да целуват на Байдън ластика.вансеремос!!!
48
8
 
23
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
Целта е да не се съсипе поредната държава. Имам познат, бесарабски българин, родом от Украйна! По неговите думи Украйна днес е в пъти по-зле, отколкото е била при Янукович! Селата се обезлюдяват, заводи и фабрики по градовете се закриват, а обикновените украинци, които не са членове на Правий Сектор, живеят в страх и масово напускат страната. Та падне ли "диктатора" Лукашенко, това я чака и Беларус!
47
16
 
4
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Докато Путин е ангажиран да помага на Лукашеско в Русия ще стане втора октомврийска революция! Дните на всеки изкукуригал диктатор са преброени!
46
5
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
до ЗапознатаОная работа трябва да му целувате къде и жилищата ви санира.---------Целувай му я ти.Аз моето жилище съм го санирал сам.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отговорете ве тролчета на въпроси 53 и 51? Вие Българи ли сте
44
3
 
6
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До Запозната,А откъде си сигурна, че ако не беше Борисов, тук щеше да е като втора Сирия? Аз не виждам особено голяма разлика между ситуацията в България през 2010-2011 и сега, като изключим факта, че оттогова цените на недвижимите имоти в големите градове и особено в София скочиха в пъти! Ти от еврофондовете ли се нагуши и ти, че така яростно защитаваш Борисов? Пък за оная му работа, щом си се облажила благодарение на него и ти като ***, ходи му я целуваш, пък ако искаш и нещо повече му прави!
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да има закони които засягат демографската криза и обезлюдяването на страната ни, Нещо друго искате ли
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта е да не се правите на луди? Да не натрапвате вашите извратени цености като нормални. Да не се узаконява еднополов брак, защото такъв е ПРОТИВ нашата природа. Да не отнемате нашите деца ,защото родителите им са решили да се скарат.....
41
12
 
9
 
! Отговори
Запозната преди 3 години
Ако не беше ГЕРБ и г-н Борисов тука щеше да е като втора Сирия. Увеличи заплатите,даде на пенсионерите и какво ли не. Оная работа трябва да му целувате къде и жилищата ви санира. На кой не му изнася по новите магистрали шута и да изчезва.
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизмът си отиваспете спокойно, деца! Минчо Минчев.Но докато си иде ще пролее още кръв. Те така са свикнали.Но не свойта кръв,братяа тази на народа.
39
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат Майдан да правят в Минск, ама йоок. Беларус не е Украйна.
38
4
 
15
 
! Отговори
Рязан Кольо преди 3 години
Малко са им арестите на прозападните ***. Ако бях на негово място с по един акомулатора и в некой язовир.
37
1
 
3
 
! Отговори
Един мъж преди 3 години
До diana21Moля те, гледай си роклите и гримовете.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във всеки случай е открит и честен, а не лицемерен като подкрепящите ислямските терористи ес и нато.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ полагат примки за *** за своят Краварник :)))) Лукащенко се оказа Не *** , а Куче !
34
14
 
4
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Твърде вероятно е Путин да застава отново на грешната страна от лошо разбиране на приятелството. Както в Сирия подкрепя приятеля-Башар, така и тук "приятелството" за него е много важно. Но ако наистина си приятел, ти ще му помогнеш да влезе в правилния път, не да се хвърля в пропастта! RT е английски канал. Идеята им е добра да дадат възможност на Лукашенко да представи позицията си за да може да има диалог..Видя се-Лукашенко е слаб и страхлив и се нуждае от помощ за да вземе правилното решение
33
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западният ботуш няма място в Беларус.
32
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Многото "велика" Русия, дето си изби 30 милиона граждани по Сибир, изби 10 милиона украинци, а останалите вече 100 години са гладни, нищо че на нефт и злато живеят. Непрекъснати кризи и непрекъснато цял свят им виновен за нещо. Просто са мързеливи.Добре, че другите народе не са толкова "велики"
31
8
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Сравнението между Лукашенко и Бокаса е много в полза на първия.