Масово измиране на животни в Камчатка заради екологична катастрофа

Вече дни наред по бреговете на полуострова лежат тела на умрели тюлени, октоподи...
5 окт 2020 21:07, Ния Христова
24
Масово измиране на животни в Камчатка заради екологична катастрофа
Снимка: БГНЕС

Дни наред по бреговете на полуостров Камчатка в Далечния изток на Русия лежат починали тюлени, октоподи и морски таралежи. От "Грийнпийс" алармират за "екологична катастрофа", предаде Франс прес.

Става дума най-вече за популярния предимно сред сърфистите плаж Халатир и залива Авача, който се намира на тихоокеанския бряг.
 
Природозащитната организация посочва, че анализи показват във водата там "четворно повече петролни продукти и 2,5 пъти повече фенол" от нормата. Те уточнява още, че причините за замърсяването са неизвестни засега.
 
Антон Морозов, директор на голяма местна школа по сърф, е публикувал в социалните мрежи снимки като илюстрация за щетите, нанесени на околната среда.
 
Интернет звездата Юрий Дуд, който се е прочул с шокиращи документални предавания, добавя, че от три седмици вече всички усещат "странни неприятни симптоми след сърфиране".
 
Той споменава и последици като болки в очите и гърлото, както и "отравяне" с вода с необичаен мирис и вкус. Според него симптоми се появявали дори без директен контакт с водата.
 
"Мащабът на бедствието можеше да бъде ограничен, ако виновниците бяха по-смели, ако си бяха признали грешката и започнали спасителни операции", заявява той.
 
"Грийнпийс" посочват, че са изискали от властите незабавно разследване на случая, оценка на щетите и спешно отстраняване на последиците.
 
Местните власти от своя страна не са заявили за никакви промишлени аварии или необичайни събития в региона наскоро. През уикенда губернаторът на Камчатка Владимир Солодов заплаши с уволнение служители, които понечат да разкрасят и омаловажат ситуацията.
 
Той обеща да изпрати проби за анализ в Москва, за да установи реалните факти, допълва АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Горчките чукчи!Днес българите живеят в мизерия като в бедна африканска държаваКолкото е вярно това, толкова да е здрав президента!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Активист на БСПТука ГЕРБ ги избива по поръчка на ЕСКолкото е вярно това, толкова да е здрав президента!
16
8
 
16
 
! Отговори
интересно преди 3 години
Нашите медии нямат кореспонденти тук и там. Гледат новините по телевизиите и ни информират, но представят само новини, които им изнасят. Да кажат защо в Русия при откриване на учебната година има 1ф клас. У нас в някои градчета има само 1а клас. Живеем в пълно информационна затъмнение. Такова не е имал и по времето на соца. Представят информация, която промива мозъците. Не дават например, че в Германия при протестите са искали оставката на Меркел и много подобни. Информацията е едностранчива!
15
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВИНОВНИ са араби и турци- Ислямисти. Дори и там са се домъкнали Ислямско - Мюсюлмански и Шпиони. Руснаците да почват да тре.пят всякакви ислямисти, да им пукат занниците и да ги пускат да бягат към Турция ии Саудитска Арабия.
14
1
 
5
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
До един другИ с какво умнико се произвеждат батерии и електричество? С петрол!
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То се знае какво е но по стар съветски обичай всички се правят на ударени с мокър пaрцал. Става въпрос за силно отровното ракетно гориво гептил (диметилхидразин) изпуснато в големи количества от складове за ракетно гориво на Камчатка. Катастрофата е с огромни размери, някои я оприличават с Чернобил
12
7
 
21
 
! Отговори
един друг преди 3 години
Какво? Петролни продукти в морето? Не е възможно! Танкерите никога не дефектират. Замърсяването на околоната среда е само от производството на батерии за ел. колите. Нали така "спецове"?
11
16
 
11
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Тука ГЕРБ ги избива по поръчка на ЕС
10
12
 
20
 
! Отговори
Каракацанос Еллин преди 3 години
Рушканите са известни еколози и любители на природата..Едно време отровиха Европа с атомни баццили, отровиха реките Лена и Енисей със железен ферит..В Град Иркутск-свако ми е ловял двуглави биволи и елени от гората , когато е бил пратет до Монголия, за да се труда сна Братската Дружба ---- на големите огромни камиони да строи язовир ''Иркутск'' .
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната супер подводница..
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
HAARP?
7
8
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Короната обхвана и морският хабитат! Задължителни маски й за рибите!
6
3
 
35
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
И тук реките са замърсени ....риби и други животни измират та дори и крави които се поят ....ноооооо няма такива разгласявания ! Ни лук ял ни лук мирисал ....чиста е водата и това е ! Наказани няма...причини няма ......кучетата си лаят кервана си върви !
5
1
 
6
 
! Отговори
пУмашки мелез преди 3 години
ристУ гордея се с твоя интелект.
4
32
 
21
 
! Отговори
Горчките чукчи! преди 3 години
2 милиона българи измряха от лош живот, бедност, мизерия и отчаяние за 30 години демокрация и американско парнтьорство. Днес българите живеят в мизерия като в бедна африканска държава и са първи по смъртност в света, но са се загрижили за Камчатка.
3
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия се слави със своята екология. При езерото карачай сега е лято - тревата синее, птичките лаят.
2
19
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Оставка на Борисов и Гешев
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От вулканите ще да е.