Путин или амбициозни служители стоят зад отравянето на Навални?

Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди отравянето с "Новичок"
Обновена: 9 окт 2020 22:22 | 9 окт 2020 22:00, Нели Христова
171
Путин или амбициозни служители стоят зад отравянето на Навални?
Снимка: БГНЕС

Преди дни Организацията за забрана на химическите оръжия, водещата световна група за контрол и наблюдение на химическите оръжия, също стигна до заключението, че веществото, погълнато през август от Алексей Навални, най-откровеният критик на руския президент Владимир Путин, е вещество с "подобни структурни характеристики", като тези на "Новичок", а това предоставя още доказателства, че Кремъл стои зад химическа атака срещу политически опонент.

Организацията потвърди версията на германските лекари, които преди месец обявиха, че веществото, отровило Навални, е именно "Новичок". Той е един от най-смъртоносните нервни агенти в света разработен от СССР, а това е и причината Организацията за забрана на химическите оръжия да бъде толкова притеснена от заключението си. "Тези резултати предизвикват сериозна загриженост. Използването на химическо оръжие от всеки при каквито и да било обстоятелства е осъдително и напълно в противоречие с правните норми, установени от международната общност", пишат от организацията в доклада си.

За щастие Алексей Навални оцеля след отравянето и бе изписан от болницата в Берлин. Този изход от ситуацията обаче не бе гарантиран, след като опозиционерът бе поставен в медикаментозна кома след пристигането си от Русия в Германия.

Потвърждението, че срещу Навални е употребен смъртоносно нервнопаралитично вещество, увеличава вероятността руското правителство да стои зад отравянето на критика на Кремъл, както мнозина вече подозират, и дори доведе до осъждения от световни лидери като германския канцлер Ангела Меркел и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Може да последват санкции от европейски държави, въпреки че не е ясно дали САЩ ще предприемат някакви преки действия.

А това означава, че последиците от предполагаемия опит за убийство могат допълнително да разделят Европа, обединена в пренебрежението си към действията на Русия, и Америка, която не желае да наказва Москва за отвратителния акт.

На 20 август Навални се почувства зле по време на полет от Томск до Москва. Самолетът кацна аварийно в Омск, а опозиционерът бе отведен в болница. Лекарите там бяха категорични, че той има ниска кръвна захар и разстроен метаболизъм, но отхвърлиха напълно вероятността да е отровен. Страхувайки се, че медиците най-вероятно прикриват това, което наистина се е случило с Навални и имайки предвид колко пъти руски опозиционери са били отравяни, екипът на политика и съпругата му Юлия поискаха той да бъде преместен за лечение в Германия. След дълги дни на преговори и едно директно писмо до Путин, разрешението критикът на Кремъл да отлети за Берлин бе получило.

След всичко това обаче един въпрос остана без отговор - стои ли Путин зад отравянето на Навални? Към момента няма окончателен отговор на този въпрос - и може би никога няма да го получим. Но ето какви са вероятностите...

Ако попитаме всеки, който е запознат с начина, по който руското правителство се справя с дисидентите, те единодушно ще отбележат, че това, което вероятно се е случило с Навални, е част от ръководството на руското правителство - това, което Путин следва.

"Убиването или сплашването на "враговете на народа" е основен елемент на политиката на Кремъл в продължение на повече от 100 години", каза Джон Сифър пред Vox. Той ръководи операции на ЦРУ в Русия по време на 28-годишната си разузнавателна кариера, преди да се пенсионира преди шест години.

"Путин продължи тази тактика за убиване на враговете си както в Русия, така и в чужбина и създаде система, при която онези, които искат да спечелят подкрепата на Кремъл, трябва да изпълнят неговото нареждане", допълва Сифър. "Независимо дали Путин лично е поръчал отравянето, той стои зад всички усилия за поддържане на контрол чрез сплашване и убийство."

Отравянето на критиците е методът, който Кремъл най-често прилага. През 2004 г. Виктор Юшченко проведе кампания срещу съюзник на Путин за президент на Украйна. Ала след това той се разболя, лицето му мистериозно стана на петна, а лявата му страна се парализира. Той изпитваше и ужасниболки в корема и гърба. Юшченко бе убеден, че е отровен с диоксин - също токсичен химикал, но руските власти отдавна отричат ​​да имат нещо общо със случилото се с него, както всъщност отричат за всичко останало.

През 2006 г. двама руски агенти сложиха полоний-210 - силно радиоактивен химикал - в чая на бившия руски шпионин Александър Литвиненко. Веществото го тормозеше със седмици, като от болничното си легло, той успя да обвини Путин. "Може да успеете да заглушите един човек - каза Литвиненко - но викът на протеста от цял свят ще отеква в ушите ви до края на живота ви."

Литвиненко почина след отравянето, а Русия продължава да отрича каквото и да било участие в смъртта му.

През 2018 г. Обединеното кралство заяви, че руски служители са отровили бивш руски двоен агент и дъщеря му във Великобритания с "Новичок" -  един от най-смъртоносните нервни агенти в света (който случайно е разработен от Съветския съюз). И двете жертви бяха в болницата в тежко състояние. И двамата се възстановиха от атаката и сега са на неизвестно място - криейки се заради страха си от друга потенциална атака.

И докато отровата е един от най-често използваните инструменти за убийство, Кремъл използва и по-прозаични методи. Борис Немцов, например, беше застрелян близо до Кремъл през февруари 2015 г.  Мъж беше осъден на 20 години затвор за убийството, но много критици смятат, че целият процес е бил измама и прикриване от екипа на президента.

Червената нишка сред всички тези епизоди, според Сифър, е, че не е ясно колко пряко Путин може или не е бил замесен. Всеки, който работи в правителството, знае какво иска Путин, без той да се налага да пита, моли или нарежда изрично. Това означава, че оперативните служители на Кремъл имат зелена светлина да преследват някои от тези цели - като например да свалят политически съперник - като същевременно държат Путин извън кръга на хората, които знаят за операцията.

Така, той в известен смисъл получава това, което иска, без да има оставя пръстовите си отпечатъци върху най-мръсните действия на правителството.

Путин може и да е наредил сам Навални да умре, но е също толкова възможно нареждането да е дошло от някой, който иска да зарадва Путин, да го направи по собствена инициатива. "Навални има много врагове", каза Джуди Туиг, руски експерт от Университета на Британската общност на Вирджиния.

Навални многократно е бил в затвора за подбуждане на протести срещу Путин и два пъти е бил атакуван с антисептично зелено багрило през 2017 г. "Изглежда смешно, но боли адски", Навални написа в Twitter за атаките. Миналото лято, докато Навални излежаваше 30-дневна присъда в затвора за водене на антиправителствени протести, той беше откаран в болницата със симптоми на подуване на лицето, сърбеж и обрив. Както Guardian съобщи по това време, лекарите в болницата казаха, че Навални изпитва алергична реакция към нещо, но не казаха какво е това.

Един от личните лекари на Навални също го прегледа. Според нея опозиционерът е страдал от "ефект на вредното въздействие на недефинирани химични вещества ... предизвикано от "трети човек". С други думи, отрявяне. Все още няма официално доказателство за опит за убийство, разбира се.

Но отвъд тази твърде внушителна история има още два потенциални контекста, които насочват пръста в посоката на Путин в този последен инцидент с "Новичок".

Първо, ако ФСБ наистина окаже натиск върху болницата в Омск, както твърди сътрудникът на Навални Милов, това би означавало, че Путин или някой от неговите близки се интересува дълбоко от това как се работи със ситуацията на Навални. Туиг казва, че със сигурност е възможно ФСБ да е замесен в атаката.

"ФСБ със сигурност би била силно ангажирана в ситуация, при която има контакти с чужденци", твърдиТуиг, особено след като служителите на държавата - която включва повечето руски медицински персонал - трябва да докладват за контактите си с международни посетители, като германските лекари.

Разбира се, всички служители на държавната сигурност, които са участвали, може би просто са спазвали протокола, вкарвайки се в ситуация, която очевидно ще спечели глобално внимание. Но подозрителната им роля в това да не позволят на германските лекари първоначално да видят Навални, ако е истина, може да означава, че се опитват да скрият нещо - като, да речем, всякакви доказателства за отрава, проникваща през вените на критика на Кремъл.

Второ, в момента нещата не изглеждат твърде добри за Путин. Под негово наблюдение е едно от най-тежките огнища на коронавирус в света, но и не само - той се изправя  срещу протести, които поставят под въпрос неговото лидерство, а и наблюдава как неговият съюзник в Беларус се изправя пред национални призиви да се оттегли. С цялата тази нестабилност Путин може би е искал да се насочи към основния си политически съперник, за да изпрати силно послание.

"Това е ескалация и знак, че режимът е загрижен и е нетърпелив спокойствието да се върне веднъж завинаги", казва Алина Полякова, президент на Центъра за анализ на европейската политика.

Ако това наистина е планът, не е ясно дали действително ще проработи. Ако Навални се възстанови напълно, той може да има още по-голяма подкрепа и да формира по-голямо опозиционно движение срещу Путин в резултат на предполагаемото нападение, твърдят експерти. Вместо да се отърве от най-големия си политически съперник, Путин (или който и да е отговорен) може би просто го е направил още по-могъщ.

Дали Навални ще отвърне или не и дали е в състояние да упражни тази сила е това, което мнозина в и извън Русия - и със сигурност множество хора в Кремъл - ще чакат да видят.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Пак ли тоя Навални?! Клан недоклан, дран недодран?! Тровен с най-ужасната отрова от която всичко живо около него трябваше да се е здрависало със Свети Петър и нищо! Беше в чайчето, по долните му ***, в бутилка с вода от хотела, нещо дето го бил барнал било намазано с "новичок"....! И за Мария Певчих - сътрудничката на Навални, която се прибра набързо в Лондон никой и нищо не споменава!
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бах и тоз смъртоносен химикал. Нито един от предполагаемите отровени не успя да се гътне..... Безсмислено е да се коментира повече!
139
6
 
2
 
! Отговори
ОпУзиционер преди 3 години
Вместо да се отърве от най-големия си политически съперник, Путин (или който и да е отговорен) може би просто го е направил още по-могъщ....Ура ! Популярноста на Навални ще се вдигне от досегашните 3% на впечатляващите 5%. Направо ще смаже джуджето от Кремъл. Очакват се милионни митинги спонсорирани от бллаготворителната фондация "КИНО ЗА МИР" която помогна на Навални да бъде откаран за лечение в Берлин . Да освободим Рассия.На кого ли му трябва това блато ... ама щом Сорош е поискал.....
138
1
 
10
 
! Отговори
Наив Добродушков преди 3 години
Навални бил отровен с Новичок .... уф, олекна ми . Ако беше задушен с Циклон Б и с нарисуван на челото пречупен кръст, тогава баба Меркел до сега щеше да бъде изправена пред международния трибунал в Хага а Европейския съюз щеше да е отрупан със санкции като коледна елха . Щото нацисткия "Циклон" е неоспоримо доказателство че Германия стои зад това показно убийство. никой друг... както и използването на Новичок е неоспоримо доказателство че Русия е извършителя .От други доказателства НЯМА НУЖДА.
137
5
 
2
 
! Отговори
левент убавец преди 3 години
явно некой пресноназначен службаш с интелекта на родния ни президент се е опитал да се натегне на началството и за малко да замаже международното положение. навални ако беше за умиране в омск нямаше да го извадят от трапа. а, атропин на симулант няма да ударят още в самолета.
136
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата се движи в правилната посока правителството се бори с бедността,безработицата и болестите ПОПУЛИСТ- ИЗМЕНИЦИ-ПРОВОКАТОРИ - АГЕНТИЗАД Навални КОЙ СЕДИ, КОЙ МУ ПЛАЩА
135
2
 
3
 
! Отговори
Однако преди 3 години
До Както ви е удобно...Прекрасна версия, потвърждаваща надоблачното ниво на руската наука и гениалността на руските учени, които отдавна ни светнаха, че за тях новите физически принципи не са тайна, но ние упорито се отказваме да вярваме и инфантилно наричаме сътвореното от тях анимация.
134
3
 
13
 
! Отговори
Както ви е удобно... преди 3 години
Според англетата Новичок е ГАЗ и умъртвява като се напръскаш ....... според германците е течност и се разтваря в минерална вода ..... ако хубавичката руса и цицореста секретарка на Тръмп "случайно" се гътне от удар с тежък предмет ... или там каквото Мелания е имала под ръка ТО ТОГАВА според американските лекари тя със сигурност ще е пострадала от руска атака с твърдия предмет - Новичок ... и разбира се , Путин ще е виновен .... или амбициозни служители на руските тайни служби .
133
4
 
6
 
! Отговори
До 153 чебурашка преди 3 години
Като ти гледам драсканиците явно те е хванал ковид19 та типай бързо на лекар, че втемето ти изтича.
132
3
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Предадоха България и българите... но де бкп партиец по душа и гени да го вдене....
131
12
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Новичока е слаба отрова. Много по силен и опасен от него е "Русофилчока" , с коибйто преди 140 години е заразено част от българското общество. Той е превърнал част от българите в руски зомбита, за които Русия и руските интереси са най-святото нещо на света!
130
10
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Христо Христов..... големите предатели на България у нас са атлантиците.... Какво са предали атлантиците приятелю? Всички бивши соцстрани и три от бившия СССР са в НАТО, те пък кого ще да са предали? Или много станаха предателите или са ти грешни представите за света.
129
1
 
5
 
! Отговори
Джеймс преди 3 години
Отвоворот е: с:) ЦРУ
128
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Альоша е от най новите олигарси в Русия.Трябва да е луд този "умник",за да помисли дори,че президента на РФ Путин,ще се занимава с този "родолюбец" и "реформатор"!
127
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто баба Меркел и САЩ го завлякоха в Европа, защото не си свърши работата за която му плащаха толкова време. И сега се надяват, че на някой му пука за този излъчващ миризма, така наречен либерал.
126
5
 
6
 
! Отговори
Путин е виновен преди 3 години
Само Путин може да извърши това. Значи доказано е, че Путин влияе на ТРЪМП, а ТРЪМП влияе в Англия и западния ЕС следователно Путин е виновен и чрез вашите си е извършителя.
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
съботната загадка ... разкритията само тук :)))
124
3
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До чебурашка 132Най-големите предатели на България у нас са атлантиците.Започвайки от соломон паси и леа коен, спасили бкп на луканов от разпад.Нагаждачите като плевнелиев поне са си членували в бкп.
123
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джуджето-запартък е отровителя.
122
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Ако е имало отравяне, най-вероятно зад него стоят немските тайни служби BND. Няма друга държава, чиито служители два пъти в последните 23 години да са задържани по подозрение на атентати в европа.