Bellingcat доказа: Руски учени тайно разработват "Новичок" и работят съвместно с ГРУ

Москва не е прекратила програмата си за химически оръжия
24 окт 2020 18:20, Нели Христова
106
Bellingcat доказа: Руски учени тайно разработват "Новичок" и работят съвместно с ГРУ
Снимка: БГНЕС

Русия твърди, че няма нищо общо с отравянето с "Новичок" нито на Сергей Скрипал, нито на Алексей Навални. Но разследващата група Bellingcat направи няколко нови разкрития за нервно-паралитичния агент, който беше използван при атаката и на двамата "врагове" на Кремъл.

След анализ на телефонни разговори и данни от пътувания на руски учени и служители, Bellingcat открива чести контакти между директора на военно-изследователския институт в Санкт Петербург и агентите, обвинени в отравяне на Скрипал и дъщеря му Юлия с Новичок в английския град Солсбъри през Март 2018 г. Британска двойка Доун Стърджис и Чарли Роули също бяха изложени на рвно-паралитичния агент, като впоследствие Стърджис почина.

Новият доклад на Bellingcat, публикуван в петък, установява, че учените, които преди са работили за руското министерство на отбраната, "са били разпръснати в няколко изследователски организации, които са продължили да си сътрудничат помежду си в тайна, разпределена програма за научноизследователска и развойна дейност."

Институтът в Санкт Петербург - Експерименталният институт за научни изследвания във военната медицина - е едно от трите руски заведения, според Bellingcat, натоварено с разработването на нови видове на химическа оръжия. Той поема водещата роля през 2010 г. "в продължаващиата научноизследователска и развойна дейност и продължаването на програмата "Новичок" от съветската епоха“. Другите места, на които продължава да се изработва нервно-паралитичния агент са Институтът за сигнали в Москва и 33-ия Централен експериментален институт за научни изследвания близо до град Волск, според вътрешни имейли, получени от Bellingcat.

Русия отрече да има програми за разработване на "Новичок", създаден в съветски изследователски институт през 70-те години. През 2017 г. тя обяви, че е унищожила последния си запас от агента в съответствие с Конвенцията за химическо оръжие. Представители на Организацията за забрана на химическото оръжие бяха на разположение, за да станат свидетели на събитието.

Bellingcat, независим екип за разследване, казва, че един от учените е бил в тясна връзка с руското военно разузнаване - ГРУ - в месеците преди опита за убийството на Скрипал. Организацията го идентифицира като Сергей Чепур, ръководител на института в Санкт Петербург, който "интензивно комуникира с членове на екипа, отговорен за опита за убийство, по време на етапа на планиране на мисията Скрипал", пишат в доклада си Bellingcat.

Данни за телефонните контакти, получени от Bellingcat, показват повтарящи се разговори между Чепур и агентите на ГРУ, пътували до Обединеното кралство през 2018 г. Те принадлежат към елитна група на ГРУ, наречена Военна част 29155. Чепур "е разговарял или си е разменял съобщения с командира на подразделението Андрей Аверянов поне 65 пъти "между май 2017 г. и септември 2019 г.", твърдят от Bellingcat. В доклада се казва, че Чепур е имал контакт и с двама от тримата агенти на ГРУ, които са отишли ​​във Великобритания: Александър Мишкин и Денис Сергеев. Тези контакти се увеличават през трите месеца преди атаката срещу Скрипал. Bellingcat казва, че месец преди операцията в Солсбъри, "на 2 и 3 февруари 2018 г. Чепур два пъти се свързва с Денис Сергеев." Не е известно какво са обсъждали, но месец по-късно Сергеев е бил в хотелска стая в Лондон, докато колегите му са пътували до Солсбъри.

CNN се опита да достигне както до Института, така и до Чепур без успех. Bellingcat казва, че Чепур е настоявал в  телефонен разговор, че никога не е разговарял с Александър Мишкин, Денис Сергеев или Андрей Аверянов, командир на част 29155.

На 18 януари 2018 г. Чепур е посетил централата на ГРУ в Москва, както и научния център Signal. Телефонните записи, получени от Bellingcat, показват, че той е бил в контакт с четирима учени в Signal в първите седмици на 2018 г. Той посещава ГРУ отново в края на януари и прави трето посещение на 27 февруари - три дни преди агентите на ГРУ да отлетят от Русия за Великобритания. Други членове на отдел 29155, включително Мишкин, също бяха са в централата на ГРУ пред онзи ден.

Чепур посещава и 27-ия Военен научен център на 27 февруари в компанията на старши учен от Signal. Хипотезата на Bellingcat е, че на този ден "в Москва са извършени последните подготвителни действия за предстоящата мисия за убийство в Солсбъри, включително и доставката на отровата и инструментите за нейните поставяне в отдела за отбрана на ГРУ“.

Институтът в Санкт Петербург, идентифициран от Bellingcat, получи нов мандат през 2015 г .за "организиране на научни изследвания в интерес на отбраната и националната сигурност на Русия". Все по-голям дял от учените са военни служители. Сред техните специалности са неврохимията и екстремната токсикология. В съобщение от института през 2018 г. се казва, че "водещи изследователи от института са се специализирали върху въздействието на органофосфатни отрови върху човешкото тяло" - с цел разработване на противоотрова срещу подобни отрови. "Новичок" попада в тази широка категория.

Чепур е получил и награда от Министерството на отбраната през септември тази година - за неговия "Изключителен принос към военната медицина".

Британският експерт по химическа война Хамиш де Бретън Гордън заяви пред CNN, че разкритията на Bellingcat са "ясно доказателство, че Русия има съществуваща програма за химическо оръжие. САЩ и НАТО трябва да гарантират, че способностите им за противодействие на такива оръжия са на ниво".

"Това са наистина сложни - почти бутикови - асиметрични оръжия, които, въпреки че в момента са насочени към убийство на определени хора, могат лесно да бъдат приети като оръжия за масово унищожение", добави дьо Бретън Гордън.

Европейският съюз санкционира няколко висши руски служители във връзка с нападението срещу Навални в Томск през август, което допълнително показва, че западните правителства вярват, че програмата "Новичок" се ръководи от руски държавни образувания на най-високо ниво.

Организацията за неразпространение на химическо оръжие изследва нервно-паралитичния агент, използван срещу Навални, и стигна до заключението, че това е вариант на "Новичок" който не е регистриран преди това. Нейният доклад потвърждава "че биомаркерите на холинестеразния инхибитор, открити в пробите от кръв и урина на  Навални, имат подобни структурни характеристики като токсичните химикали", използвани при атаката срещу Скрипал. Но добави, че намереният холинестеразен инхибитор не е сред списъка с токсични бойни агенти.

Някои анализатори нервно-паралитичния агент смятат, че Навални може да е бил отровен от вид "Новичок" който може да се използва под формата на прах, а не като гел или течност. В случая със сем. Скрипал и българския търговец на оръжие, отровен с "Новичок" през 2015 г., използваното вещество е вискозна течност, размазана по дръжките на вратите.


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
0
 
! Отговори
Бах преди 1 месец
Бах тоя руски новичок...,все трови и наякрая никого не може да отрови.
88
4
 
2
 
! Отговори
Анонимeн преди 1 месец
Важно е всички на Запад да вярват, че руснаците са много прости. Те са изключително ограничени хора останали в миналия век.
От време на време някоя "известна агенция" провежда свое разледване и ни разкрива големи тайни и загатки, колко страшни хора са това руснаците.
Който иска - вярва, като с вирусчето.
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че имат разследващи ***, че като гледам нивото на службите им е кашмер. Всъшност не зная на европа за какво са им служби, нали всичко се режисира от друго място.
86
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Тикволандия
А за това, което каза Путин на пресконференция преди два дни - нито дума. А то беше, че въптеки неколкократните искания да получат от Гернмания биологичен материал, от който да с е види с какво е бил натровен Навални, и досега нищо не са получили.

--
И им каза още, че, ако са искали, да са го отровили, а не да му разрешават да ходи в Германия на Лечение.

Само че Путин е по-умен: просто се отърва от този клоун - да не му се мота в Москва.
85
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия па! КГБ-то го имат за детска градина.

Ако КГБ-то реши да ви очисти, няма пропуск.
И кво си мислите?, че само с Новичок разполагат?
84
2
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
Или КГБ не знае как да убива или Енглизите и Швабите лъжат, познайте сами истината!
83
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За английските бойни отровни вещества, открити в Алепо у умерените терористи не помня да са писали доклад. А тези вещества са произведени не къде да е, а край Солсбъри.
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците пак фейл.

Абе, тия има ли нещо дето могат да направят като хората освен да рушат?
81
4
 
10
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
Какво разработват, след като този Новичок е отдавна разработен. Даже покрай Скрипал излезе информация че бил произвеждан и в Чехия.
Е да, русофобската кампания трябва да върви като непрекъснат поток. А за това, което каза Путин на пресконференция преди два дни - нито дума. А то беше, че въптеки неколкократните искания да получат от Гернмания биологичен материал, от който да с е види с какво е бил натровен Навални, и досега нищо не са получили.
80
2
 
11
 
! Отговори
Пфф преди 1 месец
Ехеееее баси разкритията. Закривайте Ми-6, ЦРУ и Мосад, щом беллингкат вилнее за кво са ви :)
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До kireza

Мхм. Спомнм си атаката в Токийското метро със зарин. Дори на затворено място със супр много народ зарина не "уби за минути", да не говорим, че по-голямата част от хората в претъпканото метро оцеляха, тъй е другарю експерт, не знам какво си "учил", но не си си доучил.
78
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия крие истината? Абсурд, кога е било това?
77
4
 
10
 
! Отговори
kireza преди 1 месец
Господи,какви недоумки са тези,но още по-големи тъпунгерища са тези,които публикуват тази диария у нас....Абе никой ли от вас не е учил гражданска отбрана??? БОВ убива за минути...Тъпунгерици на ента степен....педекюри ***....
76
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
От мишмаша в статията разбрах, че руснаците са слухтели и търсили да докопат някаква информация за или от военната химическа лаборатория Солзбъри! И са успели с помощта на двойния агент Скрипал! А изявата на Bellingcat е един от начините на англичаните да кажат на руснаците: "Разбрахме какво и как сте направили! Няма да го допуснем пак!"
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе то е ясно - запада няма разузнаване и за това журналисти разследват далаветите на руското разузнаване...
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Байдън ако спечели няма да направи нищо. Феминистките ще го убият за да може вицето му да стане първия президент - жена на САЩ.
73
3
 
9
 
! Отговори
чекист преди 1 месец
Нормален човек ако чете, не знае дали да се смее, дали да плаче...
От една страна руснаците повлияли на президентските избори в САЩ, на допитването за Брекзита на Острова, сепаратизма в Каталуния , хакнали Бундестага и още много подобни ювелирни операции, ако е вярно всичко това.
От друга непрекъснато тровят някого и все не могат да го отровят...
Какъв може да е интересът на руските служби да се отърват по този начин Навални-абсолютно безвреден и с никаква перспектива опозиционер
72
3
 
3
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
Интересно защо ли този bellingcat се занимава със изтърканите и безинтересни истории за новичока, а не с много актуалната и далеч по-значима тема за кинайския грип и неговото разпространение?
71
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано Байдън спечели за да въведе истински санкции на Русия. Санкциите на Тръмп са гола вода и всъщност са поущрение за ядрено-химическия терорист Путин.
70
5
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 1 месец
Тези "разследващи журналисти" от Белингкат се спонсорират от отворено общество на чичото чието име даже е цензурирано тука ,защо така незнам странно,но факт!Та толкова за тяхните "доказателства" и истинска адженда :)