Защо Путин все още не е приел руската ваксина срещу COVID-19?

Твърди се, че "Спутник V" е също толкова ефикасен, колкото разработките на Запада
25 ное 2020 22:10, Нели Христова
183
Защо Путин все още не е приел руската ваксина срещу COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Месеци след като обяви, че Русия е одобрила първата ваксина в света срещу COVID-19 и че лично дъщеря му я е тествала, президентът Владимир Путин все още не се е ваксинирал срещу коронавируса. Редица високопоставени държавни служители също се имунизираха със "Спутник V", но защо Путин все още изчаква?

Още по темата

От Кремъл заявиха, че той не може да получи ваксина, която все още не е фаза 3, въпреки че някои руски здравни работници, учители и висши служители вече са получили ваксината извън клиничните изпитания.

"Президентът не може да използва несертифицирана ваксина", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на разговор с репортери. Песков не обясни разликата между ваксината, която е "сертифицирана" и тази, която е "одобрена", но каза: "Масовата ваксинация все още не е започнала. И, разбира се, държавният глава не може да участва във ваксинацията като доброволец. Това е невъзможно."

Песков заяви, че изпитанията скоро трябва да приключат и че Путин сам ще информира хората за решението си дали ще се имунизира срещу COVID-19, "ако счете за необходимо".

Новината, че Путин все още не се е ваксинирал, дойде в същия ден, в който учените зад "Спутник V" публикуваха нова информация за ваксината, определяйки я като ефективна, евтина и лесна за транспортиране.

Институтът "Гамалея", който разработва ваксината, и Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който я финансира, съобщиха още междинни данни за препарата - анализът на данните, получени 28 дни след първата доза и седем дни след втората доза, предполага, че ваксината "Спутник V" е 91,4% ефективна.

Изследователите са идентифицирали 39 потвърдени случая на COVID-19 сред доброволците - 31 в групата на онези, които са получили плацебо и осем сред тези, които са получили самата ваксина. 18 794 доброволци са участвали в проучването.

Pfizer и Moderna отчитат сходни нива на ефикасност - 94,5% за Moderna и 95% за Pfizer. Твърденията им обаче се основават на доста по-големи клинични изпитвания. Moderna съобщи за 95 случая на COVID-19 сред своите доброволци - 90 в групата на получилите плацебо и 5 във ваксинираната група, докато Pfizer съобщи за 170 случая - 162 в групата на плацебо и осем при участниците, получили ваксината.

AstraZeneca обяви в понеделник, че експерименталната й коронавирусна ваксина е показала средна ефективност от 70%. Общо 131 участници в изследването са развили COVID-19, но не са посочили колко от тези хора са получили ваксината и колко плацебо.

В отделно изявление институтът "Гамалея" и RDIF посочват, че една доза от "Спутник V" ще струва по-малко от 10 долара на международните пазари, което според тях е "два или повече пъти по-евтино от иРНК ваксините със сходни нива на ефективност". За руските граждани, разбира се, имунизацията ще е безплатна. Ваксините Moderna и Pfizer-BioNTech са иРНК ваксини.

Русия също заяви, че ваксината "Спутник V" може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса по Целзий, подобно на препарата на AstraZeneca. Междувременно ваксината Pfizer-BioNTech трябва да се съхранява при около -70 градуса по Целзий докато се транспортира. Moderna пък заяви, че нейната ваксина може да се съхранява във фризери, които обикновено се предлагат в аптеките, и в хладилник в продължение на 30 дни.

Путин за първи път обяви, че руската ваксина е одобрена за обществена употреба през август, въпреки че към този момент тя е бе тествана само върху няколко десетки доброволци. Съобщението дойде преди началото на проучванията от фаза 3, които са ключови за установяването на безопасността и ефикасността на препарата. Това  предизвика скептицизъм от международната общност.

"Знам, че работи доста ефективно и формира стабилен имунитет", заяви тогава Путин, добавяйки, че една от дъщерите му вече е приела препарата - рядък ход от президента, който е известен с това, че почти никога не говори за семейството си. Той призна, че тя е имала малко по-висока температура след всяка доза, но добави, че "сега се чувства добре".

На 68 години Путин е в група с висок риск. Изпитванията на ваксината в първата група доброволци на възраст над 60 години са започнали на 28 октомври, съобщава руската държавна агенция ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
5
 
! Отговори
Адам Опел преди 3 години
Е някой да е учуден!?
114
9
 
10
 
! Отговори
Врачанин преди 3 години
До *** 131 Я ми сподели, като се подиграваш толкова с Руската икономикакакво произвежда великата българска б. борисовска икомомика..Коли ли , самолети или танкове ...кажи какво унмико...дори и селскостопанската продукция в последно време е внос..Да ти кажа и аз една поговорка ..Присмял се хърбел на щърбел.....Дали здравносигурителната система е наред , дали соцялната , дали банковата м какво е наред в БГсподели.иначе се присмиваме на други и се подиграваме ...*** пич това е сега БГ
113
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"Лазерната система ще пази от част от ПЗРК и ракети с топлинна/ТВ ГСН..."Лазерната система освен срещу това дето си писал е и срещу ракетите на кофите за смет С300, С400 и С500 и т.н.
112
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такава ваксина като руската е нечовешко да бъде тествана на пpимати камо ли на хора. Още повече че хората не боледуват от шап.
111
5
 
3
 
! Отговори
lenin преди 3 години
защото да има за народа понеже е бащица и мисли за тях ....той може да чака немската да поеме удара на неприятеля и врага ,даже две две ще вземе през две седмици за да защити народа от врага с гръд и тяло
110
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината за руската ваксина е: минали са само две фази на изпитания, а третата сега я тестват върху изтрадалия руски народ, за това и я пуснаха първа и второ имала сериозни разминавания в качеството от ампула до ампула. Това е и причината руския цар да не я пробва още.
109
8
 
12
 
! Отговори
До Отечествен Фронт преди 3 години
Ако англосаксонските държави бяха оставили Русия сама да се оправя с Германия, сега Германия щеше да е до Аляска.
108
15
 
14
 
! Отговори
Путинка преди 3 години
Ех, Кремълки - има една много хубава поговорка за Руското общество и политическата сга*н, която го краде от години - "Видяла жабата (Русия), че коват коня (САЩ, Европа и Китай) и тя повдигнала крак!" :D Жабчетата от кремал (малката буква не е случайна), още не са разбрали, че и малкото руснаци, които са на ниво да правят наука и технологии, отдавна са избягали от мафията, която ги управляваю!!! Руската вакса е като москвича - изглежда ужасно, вози ужасно, но пък е евтин и мизерин, като русия :D
107
10
 
13
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен Абе да те питам ,защо всички англосаксонски държави правят коалиции срещу бедната Русия и искат да и вземат природните богатства и това е от сто години насам . И накрая всички дръзнали да нападат Русия ядат корав кютек от червената армия всичките заедно събрани накуп .Айде да ми отговориш на този въпрос .А ако искаш си дай координатите за да ти дам исторически факти империалистите окупатори на чужди държави .
106
5
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Разбира се Бобчо ... щом ти го твърдиш ... Може да допълниш още, че слънцето изгрява от изток и залязва на запад ... и че белите мечки живеят на северния полюс, а пингвините на южния ... !!!
105
8
 
3
 
! Отговори
хехе преди 3 години
До Анонимен 135да вярно е това което казваш за руснаците ...и аз го четох във една брошура на фондация "Отворено Общество"...на рецепцията им беше ....а да ...и също че земята е плоска ...и че ни ръсат с тежки метали ...да да ...прав си !
104
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тази ваксина спасиха Навални, ама Путин го е страх.
103
8
 
10
 
! Отговори
X преди 3 години
Защото Спутник е ваксина за едър рогат ***.
102
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 130Дори да се увеличи срока до 2027 година това е само от полза. До 2025 година Ф15 и Ф16 ще имат собствена лазерна система за ПРО с която ще се защитават от всякакъв вид ракети въздух-въздух и земя-въздух. Можем допълнително да договорим и такава система за ПРО.
101
6
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До Боби ... Бобчо както винаги поемаш твърде лично и навътре всичко свързано с Матушката ти...раССията обяви че има ваксина, че щерката на путин вече е ваксирана и предстои тя да навлезне в масова употреба, а после се указа че тепърва предстоят изпитванията на първа група доброволци ... и май в крайна сметка от първа ще се окаже последна на опашката...В Матушката ти винаги слагат каруцата пред коня, но кой пък го еня какво се случва там, зад желязната завеса и противоракетните и пояси ... !!!
100
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиБоби, няма нищо окастрено. Това дали ще се интегрираме в единната система на НАТО зависи изключително от нас. След като българският министър на отбраната няма допуск до квалифицирана информация, какво повече има да коментираме. Не НАТО ни изритва от информационните си системи, ние с нашите действия и поставяне на русифицирани хора по върховете на властта сами се изолираме.
99
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пентагонът: Срокът за производството на българските F-16 е удължен до 2027 г! 1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд.лв към момента на сключването на договора между САЩ и България, бяха платени наведнъж от българското правителство. Плащането бе одобрено и от парламента.
98
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо Байдън все още не е приел американската ваксина срещу COVID-19?
97
5
 
4
 
! Отговори
не се чудете преди 3 години
Вижте как се лекува обикновения човек при демокрацията. Нямаш ли пари - умираш.
96
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на социализма майките не колеха децата си.