Крадци обраха руския "самолет на страшния съд", който трябва да спаси Путин при ядрена атака

На този етап не е ясно колко е ценно оборудването
9 дек 2020 17:30, Нели Христова
211
Крадци обраха руския "самолет на страшния съд", който трябва да спаси Путин при ядрена атака
Снимка: БГНЕС

В случай на ядрена война, президентът на Русия Владимир Путин, заедно с други високопоставени служители на правителството, трябва да се спасят на борда на самолета Ил-80, който носи прякора "самолетът на страшния съд". Но тази така важна машина от военния арсенал на страната бе обрана снощи.

Неизвестни крадци са нахлули в самолета Ил-80, който трябва да запази живота на главнокомандващите и да запази контрола им над армията в случай на военнен конфликт, на летище в южната част на Ростовска област. Съобщава се, че те са отворили люка за товари и са откраднали 39 части от радиооборудване, пишат от The Guardian.

Крадците не са заловени, а местното министерство на транспорта заяви, че тече разследване на взлома.

Служители на вътрешното министерство в град Таганрог потвърдиха, че самолет в Авиационния научно-технически комплекс "Таганрог" е бил ограбен, въпреки че не са посочили точно кой. Телевизията Ren-TV съобщи, че полицията е открила обувки и пръстови отпечатъци на борда на самолета.

Русия има четири самолета "Ил-80", модифицирани Ил-86, които са специално оборудвани за защита на тези на борда в случай на ядрена война. Самолетът няма прозорци, за да предотврати заслепяването на пътниците от атомни експлозии.

Самолетите носят и специализирано комуникационно оборудване, за да поддържат връзка с въоръжените сили на страната, включително ракетни войски, способни да нанасят ядрени удари. Прибираща се антена с дължина няколко километра, намираща се в задната част на самолета, може да поддържа комуникация с подводниците, които имат балистични ракети на борда си.

В случай на конфликт се очаква Путин и други политически и военни служители да се качат в самолетите и да командват отбраната на страната, като същевременно останат във въздуха, вероятно за няколко дни.

Някои от детайлите относно "Ил-80" се пазят в тайна от Русия. Все още не е ясно колко чувствително може да бъде откраднатото радио оборудване.

Самолетите са в експлоатация от 15 години и трябва да бъдат заменени от самолет с по-голям обсег - Il-96-400M. Новите самолети са проектирани да издържат на електромагнитни импулси, пуснати при ядрени експлозии, и включват по-добро екраниране, имат актуализирана електроника и комуникационни системи.

САЩ поддържат четири Boeing E-4 Advanced Airborne Command Posts, модифицирани Boeing 747-200s, които биха могли да спасят американския президент и други висши служители в случай на ядрена война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
15
 
! Отговори
смях преди 3 години
Само по-класно щеше да е, ако го бяха откраднали целия. Пътьом могат да заберат и Путин да покупонясва с тях.
15
7
 
15
 
! Отговори
Блатная преди 3 години
Тия зилове, пардон илове сигурно и час не могат да летят, той щял дни да остане във въздуха и да команда..пак съветските сънища за светло бъдеще. Дано крадците са успели да заменят апаратурата за някое шише водка. Не вярвам да вземат повече за съветска техника на 15 години.
14
4
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Еее ти пък къде отиде. Това да не ти е Джеймс Бонд от филмите. За такова нещо се иска прекалено много акъл. А те момчета, гладни русначета и са обикновени обирджии. Сигурно ще продадат кабелите с скрап.
13
15
 
3
 
! Отговори
1914 преди 3 години
*** Христова,колко ти платиха за този анти-руски пост? Защо в нито една нормална медия няма информаия затова,а видиш ли,днес.бг знаят всичко? Много жалка медия сте..не случайно почти не ви чета вече.
12
5
 
13
 
! Отговори
Няма страшно преди 3 години
Затова пък руската Държавна Дума обсъжда законопроект за разширяване правомощията на полицията, включително при употреба на смъртоносна сила. Явно за да опази Вовата от буйните изблици на народната любоФФ.
11
1
 
4
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Като ги хванат ,докрая на цивота си ще режат дърва в Сибир!!
10
3
 
6
 
! Отговори
--- преди 3 години
Хаха ИЛ 80 Немам думи!
9
1
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
МНОГО ДОБРА ПОЛИЧБА
8
3
 
5
 
! Отговори
pich преди 3 години
И кражбата, и създаването и поддържането на такава техника от Русия или САЩ или който да и да било, може само да се коментира така - NO COMMENTS!Белким някой ще оцелее след ядрен конфликт ... големо важно че няколко чиляка ще поживеят още 3-4 дена .. Леле ...
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
:) въпросните крадци щяха да останат назебелязани и да изкарат много повече кинти, ако вместо да изнесат антени и водка, бяха внесли бръмбари.
6
10
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Кой ще фърчи когато летят бомби!Всички ще се крият в бункери!В случай на ядрена война , има бункери в сърцето на Русия, които стават командни щабове!Ако думнат няколко ядрени бомби, ще има такъв ядрен облак , че няма да може да излети един самолет!Всичко е медиен кьорфишек , с който се цели други средства!!!Агент Патси Шмидт!ЦРУ!!!
5
13
 
5
 
! Отговори
само гледайте преди 3 години
Сега ще изпълзят русофобите.
4
10
 
8
 
! Отговори
Офф преди 3 години
Как си я представяте тая история въобще? Точно пък в Русия. Там ще ви прегризат трахеята на миля и половина преди летището.
3
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Блатная пак стана за смях пред света,колко са жалки само с техните напъни,че са някакви велики.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Крадци обраха руския "самолет на страшния съд" ..................путин и компания не се интересуват от някакъв стар, съветски самолет ... те се интересуват да си запазят яхтите и именията по Florida и Monaco, което става все по-малко вероятно, затова са и толкова нервни
1
3
 
14
 
! Отговори
Me преди 3 години
No comments!