»мат ли нужда полицаите от високоскоростни коли и защо?

ќт  ј“ забел€зват, че жените повече шофират пи€ни, отколкото мъжете
15 юни 2024 15:15, ≈лка ¬асилева
93
»мат ли нужда полицаите от високоскоростни коли и защо?
кадър: Ќова тв

«а 10 месеца софийските полицаи са конфискували над 360 автомобила. ќбикновено са на трупчета пред районните управлени€, преди да бъдат преместени на специални паркинги.

"»маме 4 на територи€та на —офи€, но при първоначалните действи€ тр€бва да са наблизо самите ћѕ—-та и след това ги преместваме на съответните паркинги", об€сни пред Ќова тв комисар Ќиколай  рушарски - началник на столичната "ѕътна полици€".

—ред конфискуваните коли има и каруца с жел€зо. Ќо не липсват и прецеденти. —офийски€т районен съд отказа да отнеме автомобила на »вайло ÷ветков - Ќойзи, който в кра€ на миналата година беше хванат да шофира пи€н. —поред съди€та тези промени в Ќаказателни€ кодекс противоречат на българската  онституци€ и на правото на ≈вропейски€ съюз.

"Ќие сме от страна на изпълнителната власт и изпълн€ваме законите в т€хната пълнота. ƒали са правилно написани, ще продължим да ги изпълн€ваме, ако не, ще чакаме нови разпоредби", категоричен е той.

Ўофьорите имат право да откажат полеви тест или кръвна проба. —поред комисар  рушарски законът работи, а доказателство за това са резултатите. " ъм момента на територи€та на —офи€ са загинали 10 участници в пътното движение, като миналата година са били 22", сподели комисар€т.

ќт началото на годината на пешеходни пътеки в —офи€ има 36 инцидента, за щастие нито един с фатален край. ¬ същото време над 1000 пешеходци са глобени.

ƒни преди началото на л€тната ваканци€ от  ј“ призовават: " огато се движат в населените места, във всеки един момент да очакват на път€ да се по€ви дете. “е са там, за да игра€т. ƒа са предвидливи и ако вид€т, че една топка се търкал€ по път€ след не€, ще дойде дете. —амите високи градуси вли€€т на водачите, допълнително ги умор€ва и топлината, съответно и шофирането. ≈дин съвет - да прав€т по-чести почивки при дълги пътувани€", допълва  рушарски.

ќт началото на л€тото служителите на  ј“ в —офи€ ще карат известна марка германски автомобили с над 335 конски сили. "ћного са добри, качествени, със сериозен ресурс под капака. “е са агресивни и бързи на път€ с цел да догон€т нарушителите.  олите са придобити от ‘онда за безопасност на движението, където се натрупват пари от наложени санкции за превишена скорост от нарушителите", уточни директорът на "ѕътна полици€".

ћодерните автомобили ще се движат по високоскоростни пътища, но досега не са участвали в гонки. "“р€бва да отговорим на необходимостта да бъдем адекватни на магистралите, където се развиват наистина високи скорости", отбел€зва той.

јрсеналът на  ј“ се очаква да се увеличи и с 270 триноги и стационарни камери до кра€ на годината. —поред  рушарски това е вид превенци€. ƒори и да искаш да превишиш, знаеш, че ги има и намал€ваш.

ƒжигитите на път€ са най-често шофьори между 18 и 35-годишна възраст. Ќо от  ј“ забел€зват, че жените повече шофират пи€ни, отколкото мъжете.

Ћошото време увеличава инцидентите на път€, които в повечето случаи са леки. "“е се дължат предимно на неспазване на дистанци€ и отвличане на вниманието с телефон", об€сн€ва полица€т.

Ќикой не е застрахован. ƒори и ћ¬–. "»махме пътен инцидент с наш служебен автомобил. ¬одач на друг, излизайки от паркинг, р€зко натиска газта и е ударил челно колегите. » двамата водачи са с отрицателни проби за алкохол и наркотици", разкрива той.

—поред началника на столичната “ѕътна полици€” манталитетът на български€ шофьор се промен€. "»ма надежда да се промени мисленето ни и според мен полека вървим към подобр€ване. ƒоста често на нашенци им се налага да шофират извън граница и виждат какви са правилата. –азумни€т водач ги пренас€ към нашата територи€", см€та комисар  рушарски.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


93
ќще от ќбщество
≈ксперт: Ѕългари€ € очаква неверо€тно водородно и геотермално бъдеще
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
83
0
 
1
 
! ќтговори
 омунизмът си остава преди 4 седмици
 онтрол на автотранспорта да си организира и реализира ћинистерството на транспорта.Ќе е работа на полици€та да се занимава с това! акто е и в много други европейски страни,където тамошни€т  ј“ не е към ћ¬–.“ам пътната полици€ прави проверки,помага на хората и си върши полицейската работа.≈то къде наистина им тр€бват бързи коли,да си гон€т престъпниците.» н€мат никакво право да конфискуват автомобили без съд и присъда;как още никой не ги е осъдил,че пак да им плащаме за милиционерските глупости!
82
0
 
0
 
! ќтговори
’амстер преди 4 седмици
¬секи сиромах с кола над 300 кон€ бега .ƒори и след година да му върнат колата след кръвен тест т€ ще е за тотален ремонт ако въобще е ц€ла след престой на полето до —толипиново...
81
0
 
3
 
! ќтговори
ѕри новите закони да преди 4 седмици
јми след закона на ѕѕ за отнемане на колите въведен от велики умове като  иро , око ,ƒенков, јнаниев,–ашков и прочие курифеин вече вс€ко спиране на автомобил е с потенциал да прерастне в гонка на живот и смърт. ѕреставете си сте на около 35 г. и единственото което имате е тонинговани€ ви автомобил на стойност 50-60 хил€ди лева и рискувате да ви бъде отнет след полеви тест с мобилен дрог тестер на който производител€ му дава 9% отклонение/грешен резултат и още 10%% ако не е калибриран ... бегаш..
80
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
јбе кемпери направо им купете. “ака де... седи си в храстите. ћасичка, биричка, маха и дай тука 50 лв. јааа на моренце нещо сме тръгнали? я да видим в багажника? ¬ та€ чанта бежанец ли има? ƒай още 50 кинта, че тука пожарогасител€ ти н€ма стикер.  ъде ти е въжето за теглене? ƒавайте им на шапкарите. ƒавайте... “и€ шкембаци от работа са само.. “ренират лека атлетика всичките там, ама на маса. Ћеко и атлетично никой нищо не знае в ћ¬–..  акво значи "високоскоростни коли"?? «агадка.  акво е това?
79
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
Ќа три пъти съм имал работа с полицаи. ≈дини€т беше ***, други€т - шеф на служба в –” на ћ¬– беше бивш комбайнер на земеделски олигарх от ѕлевенска област, с трети€т - гл. експерт в служба на √ƒЌѕ беше останал 3 години на работа след пенсионирането му да урежда нещата на същи€ този крупен в ѕлевенска област земевладелец. ћного брутален и нагъл екземпл€р. —лед скандал по повод неговата работа не го пенсионираха, а го преместиха в друг отдел.
78
1
 
5
 
! ќтговори
јћ», ƒј.... преди 4 седмици
 ќЌ‘»— ”¬јЌ»“≈  ќЋ» ---- Ќј “Џ–√, » ѕј–»“≈ «ј ƒЏ–∆ј¬ј“ј!!!!
77
5
 
1
 
! ќтговори
»ћј“ –ј«Ѕ»–ј —≈.... преди 4 седмици
....«ј ƒј Ќяћј »«ћЏ ¬јЌ≈ Ќј —≈Ћ— »“≈ “Џ–» ј“» ќ“ Ћјѕ»“≈ Ќј «ј ќЌј!!!!
76
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ƒайте статистика колко пъти са преследвали озб€гали нарушители и ше знаем има ли смисъл. —ега изглеждат поредните пари хвърлени на в€търа.
75
0
 
6
 
! ќтговори
Ќ€кой си преди 4 седмици
ћнение на един примерен водач,с професионални категории,от повече от 40 г! ћоето скромно мнение,че  ј“,може да използва тези автомобили само за " респект", към нормални€т трафик по пътищата! “ова,да " хукнат" да гон€т Ќ€кой,който си е сложил " главата в торбата", е Ѕезумие! » ѕредпоставка,за допълнително и то —ериозно ѕ“ѕ!-:(јко имат шанс да прекрат€т на мига подобно престъпление ƒа! Ќо да ги " гон€т" по магистралите Ќе!“о той така или иначе,ще спре в един момент!! Ќо поне ўетите ще са по малки!
74
0
 
1
 
! ќтговори
BG преди 4 седмици
ј капачката на резервоара от вътре ли се отвар€ щото н€мат време за да си след€т букака.
73
2
 
7
 
! ќтговори
Ѕойко преди 4 седмици
÷итат: със сериозен ресурс под капака, от къде де знае катаджи€, че новите двигатели на BMV € изкарат 100 000 км, € не. ћного са калпави.
72
0
 
11
 
! ќтговори
gogo преди 4 седмици
конфискуваните автомибили в полза на държавата да бъдат продадени на пазари в трети страни или да станат полицейски автомобили вместо да се крадат пари за нови и нови-не се накупувуха. конфискуват се автомобили за по 150-200к - спокойно може да се пригод€т за полицейски. стига крахте от данъкоплатците.
71
0
 
0
 
! ќтговори
69/70 преди 4 седмици
ўомдислайкваш ве ... Ћол!/хейътр чалгарин!
70
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
»ма нужда от доста неща. ѕомним убитите пошицай в Ѕургас! Ќикой не стр€л€ по автобуса! Ѕелком да б€ха натрошили 30 бутилки и малки пирони, *** да ги нахвърл€т, да им пукнат гумите ...
69
2
 
20
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ѕолицаите имат нужда от –≈ƒќ¬Ќ» физически изпити!ѕолицаите имат нужда и от –≈ƒќ¬Ќ» тестове за дрога!!ќт това имат нужда,защото всички са kюфтета,дето си влачат коремите по път€!!
68
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
2003-та бактата ги правеле сбъркани с ћќ— ¬»„! ∆алко, пенпопина - ƒинко респект батка ар ей пи йооо!  ръстех си и трите сина на тебе!
67
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
"ћи ако е он€ с 300 кон€ кола върви го хвани. ќбаждаш се на колегите да го причакат и толкова. " -  олеготе на 40 км от м€стото, нали?
66
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ƒо 64 - Ѕ€га, ама га изб€га ше оправи работата и ще е на свобода, нали :)
65
3
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
"—амо един рег. номер да се види и всичко е €сно, кой е, къде е. " - ѕринтер - съществува. ≈дин ламинат отгоре и €ърви го рабери, че е фалшив номера.
64
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
335 к.с. били много? Ћол!