Кремъл се опитал да убие Алексей Навални втори път?

Той е бил отровен преди да бъде изпратен в Берлин
13 дек 2020 21:02, Нели Христова
77
Кремъл се опитал да убие Алексей Навални втори път?
Снимка: Instagram

Кремъл е направил втори опит да отрови Алексей Навални, съобщава в заглавие лондонският в. "Съндей таймс".

Изданието извежда в подзаглавие, че руски шпиони са се опитали да убият най-ожесточения критик на Путин със смъртоносния нервнопаралитичен агент "Новичок", преди той да бъде прехвърлен със самолет в Берлин, както разкриват разузнавателни източници, предава БТА.

Изданието твърди, че вторият опит бил предприет докато Навални бил в кома. Тогава, както и при първия опит, руснакът избегнал смъртта благодарение на доза противоотрова от атропин.

Навални се почувства зле по време на вътрешен полет от Сибир за Москва, припомня "Съндей таймс". Изпотен, дезориентиран и изпълнен с чувство за предстояща гибел, той се срива на пътеката между седалките в самолета с думите "Умирам, отровен съм".

Пилотът извършва извънредно кацане в град Омск, където екипът на линейка инжектира на Навални атропин - антидот за отрови. Това може да е спасило живота му.

Но сега вече е известно, че операцията за убийството му не е била приключила, пише "Съндей таймс". След неуспеха на първия опит за отравяне, служители от силите за сигурност правят нов опит, с втора доза отрова.

Предполага се, че тя му е била дадена преди да бъде транспортиран за по-нататъшно лечение в Берлин. Това са разкрили вчера пред британското неделно издание източници от разузнаването.

Британският вестник съобщава, че служители от руските сили за сигурност може да са оказали влияние върху лекаря, който се е грижил за Навални в Омск, и затова той по-късно обяви, че най-големият критик на Путин вероятно страда от метаболитно разстройство, а не от отравяне.

Германски служители по сигурността смятат, че предполагаемите убийци са използвали възможността да извършат второ нападение със смъртоносния нернопаралитичен агент.

Идеята е била Навални да е вече мъртъв при пристигането си в Берлин, пише "Съндей таймс" като цитира свой източник.

И вторият опит обаче се оказва неуспешен и така Навални продължава лечението си в Берлин, а по-късно започва да се възстановява.

Използването на втора доза "Новичок" безспорно увеличава вероятността за убийство, казва Алистеър Хей - преподавател по токсикология на околната среда в университета в Лийдс, цитиран от "Съндей таймс".

Но ако вече е бил "атропиниран", това е противодействало на нервния агент, макар че може да е удължило състоянието на кома. Токсинът се е нуждаел от повече време, за да се разгради в черния дроб, посочва Хей.

Русия отрече всякакво отношение към станалото с Навални, въпреки че както германските разследващи, така и междуправителствената Организация за забрана на химическите оръжия излязоха със съобщения за наличие на "Новичок", припомня "Съндей таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за чий трябва да убива Кремъл този циркаджия?
41
3
 
15
 
! Отговори
Ко40 преди 3 години
Новичока е хуманен, дава ти шанс
40
6
 
23
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
След Тери Скрипалката, по-малко известна като Тереза Мей, всички правят тренировки на тема как се набеждават руснаците. Оказа се, че някогашното ,,Работническо дело" се извисява класи над издания като ,,Сънди таймс", ,,Таймс" и особено онези германските с подчертано фашистки произход. Но както и да лъжат, вече няма кой да им вярва.
39
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом изкарват руските служби толкова некадърни, защо така се страхува тоя западен свят? Ако руснаците го искаха мъртъв, щеше да е мъртъв.
38
6
 
6
 
! Отговори
ВРАЧАНИН преди 3 години
Ние у ВРАЧАНСКО тровим с фувадан . Що не питате ?
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестите на Навални за Русия са като протестите на Йоло Денев за България. Такива хора никой не се опитва да ги трови - просто са безвредни.
36
5
 
10
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
По наште русофилски канали получих абсолютно достоверна информация че лично Меркел е издала заповед да отровят Навални с Новичок за да прехвърлят вината на Путин. Истината е че Навални е агитирал Путин да се откаже от СП2 и Путин се е поддал на агитацията и е бил готов да прекрати строителството на СП2. Научавайки това от BND Меркел се разгневила че ще и пропадне най-важния проект СП2 и е издала заповед за ликвидация на Навални. И тъй-като BND са абсолютни лаици не успяват да го убият. Те така.
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убеден съм, че преди да преминер руската граница, са се опитали да свалят самолета с Навални с прашка. Коварния замисъл е бил да представят атентата като детска игра, която е завършила лошо.
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tъпи руснаци, да бяха използвали фосген никой нямаше да ги заподозре, ама те не - новичок та новичок, да ги разбере цял свят че са те а не примерно англичани.
33
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другата седмица ще открият, че е имало и трето покушение срещу Навални - бил е застрелян с десет куршума преди да го качат на самолета за Германия. В началото немските лекари не са забелязали огнестрелните рани, но вчера са видели белезите.
32
7
 
14
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Абсолютни ГЕРБерски глупости !!!
31
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не е характерно за руснаци да тровят...те стрелят...тровят напреднали интилигентни дьржави
30
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вуйчо Ваньо"празно няма..."Така ли бе вуйче? Ами тогава какво ще кажеш за излагацията на ФСБ-КГБ с на олимпиадата в Сочи? Или това не е работа на руските служби?Просто прекалени ти е високо мнението за КГБ-ФСБ и не отговаря на действителността.
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Могат, но това са тъ*пи рашки - хем искат, хем не им стиска.
28
5
 
7
 
! Отговори
Само два пъти??? преди 3 години
Руснаците се излагат, всичко под Ми-6 пъти не става за обсъждане ;)
27
6
 
16
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Абе хора стига глупости... При служби като КГБ, ЦРУ, МИ6 и Мосад празно няма.... Камо ли пък втори път да се провалят. И кой ще се занимава да го трови с газ, я ще се самоубие, я ще се удави, я ще катастрофира. Тръгне ли държавата срещу теб е въпрос на часове....
26
2
 
2
 
! Отговори
Шекспир преди 3 години
Аз бледнея пред Ми6
25
5
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Тая история с новичока отдавна е несериозна моля ви се!
24
4
 
21
 
! Отговори
от БГ преди 3 години
Ако от Кремъл поръчат някого,нищо,и никой не може да го спаси.И няма къде да се скрие по Земята.а тези ни занимават с тази шушумига, псевдо дисидент.
23
2
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Путин веднага да прати на заточение в Сибир ОТКто на завода за Новичок щото от продукцията му нищо не става!То от фалшив спирт по лесно умират отколкото от страшния Новичок