Арести в Русия преди протести в подкрепа на Навални

Кремъл предупреди гражданите да не участват в утрешните протести
22 яну 2021 12:25, Елка Василева
241
Арести в Русия преди протести в подкрепа на Навални
Снимка: архив, БГНЕС

Руските власти арестуваха днес още привърженици на държания под стража опозиционер Алексей Навални, други се очаква да бъдат изправени на съд ден преди насрочените за утре демонстрации в цялата страна, предаде Франс прес.

Навални е поставен под стража най-малко до 15 февруари и му предстоят много съдебни процедури. Екипът му призова за протести утре в 65 руски града с искане опозиционерът да бъде освободен. Властите подчертават, че тези прояви са неразрешени и незаконни.

След като арестува вчера редица съратници на мразения от Кремъл дисидент, полицията поднови днес тези действия, като задържа координаторката на щаба на Навални в далекоизточния Владивосток Екатерина Ведерникова и сътрудничката на щаба в Новосибирск Елена Носковец. За тези арести съобщиха екипът на опозиционера и неправителствената организация "ОВД-Инфо".

Арестуваните вчера - Любов Собол, изгряваща звезда сред активистите на движението, и говорителката на Навални Кира Ярмиш, се очаква днес да бъдат изправени пред съда заради призиви към демонстрации, определени като незаконни.

Още по темата

Адвокатката на Ярмиш Вероника Полякова заяви пред АФП, че нейната довереничка може да получи 10 дни лишаване от свобода. Собол може да бъде наказана с 30 дни затвор, но както при предходни арести може да се отърве и само с глоба, тъй като има малко дете.

Полицията държи на прицел също така Георгий Албуров, участник в антикорупционните разследвания на опозиционера, и Владлен Лос - адвокат на неговата организация с беларуско гражданство, на когото е наредено да напусне страната.

Вчера бе задържана и Анастасия Панченко, отговорник на екипа на Навални в южния град Краснодар.

Кремъл, прокуратурата и вътрешното министерство отправиха предупреждения гражданите да не участват в утрешните протести.

Държавният регулатор "Роскомнадзор" заплаши социалните мрежи с глоби, ако не премахнат призивите за демонстрации.

След като бе арестуван в неделя, Алексей Навални във вторник отвърна на удара, като разпространи данни от разследване за огромен и разкошен недвижим имот, използван според него от президента Владимир Путин, чието изграждане на брега на Черно море струвало над един милиард евро.

Тази сутрин обширният материал, съпроводен с над двучасово видео, бе събрал над 53 милиона гледания в YouTube - рекорд за разследване на Навални.

Опозиционерът бе арестуван на 17 януари при завръщането си след лечение в Германия поради предполагаемо отравяне през август, за което той обвинява Кремъл. Москва отхвърля твърденията му.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 14/16 Другарю, даваш това дело за пример там те заковавам. Дай други да видим.:))))
18
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 11/14Няма кражба. Самата фирма опроверга това официално. Руските сатрапи слуги на Джуджи просто използват фалшиви обвинения.
17
1
 
9
 
! Отговори
А после -ох боли преди 3 години
"обширният материал, съпроводен с над двучасово видео" - е добър доказателствен материал за клевета о опит за уронване на авторите на управата.Смятам че престоя в Сибир ще бъде удължен.
16
4
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НАГЛЯРНИИ ДА ГНИЕ В ЗАТВОРА ДО ЖИВОТ!!!НИКОЙ НОРМАЛЕН НЕ БИ СЕ ВЪРНАЛ В АДА ЩОМ ВЕЧЕ Е ИЗБЯГАЛ ОТ ТАМ!!!-------------КОЛКОТО МОЖЕ ДА СЕ ПОДОБРИ НЕЩО В АДА ТОЛКОВА И В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ МЕКАТА НА АТЕИЗМА И ЗЛОТО НА ЗЕМЯТА!
15
0
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Това е само едно от делата срещу него, бавноразвиващи се приятелю. Не знам какви копейки те гонят, но очевидно си тук само за да тролиш.
14
1
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Световния педо демократски елит се опитва да направи майдан в Русия!Изборите във ФАЩ де факто това си бяха!Укрилени от упсеха в самата мека на демокрацията,след тежкия провал в Беларус, сега се мятат на Путин.
13
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 8Самата компания даде опровержение, че не е имало никакви причини за такова дело, а не, че не е имало политически мотиви.Тва червените каскети сте трагедия отвсякъде. Даже не можете да лъжете като хората.:))
12
7
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
Тоест кражба от някаква фирма е равна на национално предателство, до толкоава, че режима да се занимава лично с него да го трови.Ай не ставай смешен с тъпoтиите си. Гледай си там копейките.
11
1
 
9
 
! Отговори
USA прецеденt преди 3 години
Всики подстрекаващи към безредици - арест и на следващия ден съд - както в америка!Така е най-демократично!И няма да има западни забележки!
10
3
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Навални е в затвора по дело заведено от френската компания Yves Rochen за кражба в особено големи размери. По въпросното дело съдът в Страсбург се произнесе че няма политически мотиви.Следващия паът защо първо не се информираш вместо да се изказваш неподготвен?
9
2
 
9
 
! Отговори
Там е преди 3 години
Погледнете сащ и тогава говерете за диктатура и фашизъм, ясно *** и пр. ***
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари, тука искате ли Бойко да арестува протестиращи или искате Путин да си даде оставката щом има протести там?
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тотаитаризъм майка - я си казал нещо, дето не пасва на режима - айде в кауша. А платените *** по-долу подкрепят каззаното. Досега не съм видял никъде написано, даже и от троловете - какво предателство е извършил Навални. Червената колона здраво си заработа рублите и копейките тук в тоя сайт.
6
1
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До АнонименКакви гласоподаватели като му е забранено да се кандидатира. Холокоста също е бил законен и Априлското възстание е потушено според закона.
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Защо55 милиона гледания :)))И тепърва започва.:)))))
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очакваше се Вашингтон да организира НПО-тата за финален щурм в защита на престъпника.
3
7
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СА 80% АТЕИСТИ! ТОВА Е МЕКАТА НА ЗЛОТО НА ЗЕМЯТА!!! 15% МЮСЮЛМАНИ , 4% ДРУГИ РЕЛИГИИ И1% ХРИСТИЯНИ ИМА В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ, А ТЕ НЯМА КАК ДА СЕ БОРЯТ СЪС ТОЛКОВА ГОЛЯМО ЗЛО КАКВОТО Е НАСЕЛЕНИЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нахални - по закона! Престъпник ли е - в пандиза! Ако не - на свобода. А на свобода, той е никой, дошъл от никъде и отиващ в нищото. Има 0,96 % от гласоподавателите.Нека човека си пропагандира, нека се презентира, свобода и успух.
1
6
 
12
 
! Отговори
Защо преди 3 години
Предателя Навални, нанесе огромни беди на Русия с всички провокации, не знам Руснаците как не са го разкъса ли на парчета?!