Арести в Русия преди протести в подкрепа на Навални

Кремъл предупреди гражданите да не участват в утрешните протести
22 яну 2021 12:25, Елка Василева
241
Арести в Русия преди протести в подкрепа на Навални
Снимка: архив, БГНЕС

Руските власти арестуваха днес още привърженици на държания под стража опозиционер Алексей Навални, други се очаква да бъдат изправени на съд ден преди насрочените за утре демонстрации в цялата страна, предаде Франс прес.

Навални е поставен под стража най-малко до 15 февруари и му предстоят много съдебни процедури. Екипът му призова за протести утре в 65 руски града с искане опозиционерът да бъде освободен. Властите подчертават, че тези прояви са неразрешени и незаконни.

След като арестува вчера редица съратници на мразения от Кремъл дисидент, полицията поднови днес тези действия, като задържа координаторката на щаба на Навални в далекоизточния Владивосток Екатерина Ведерникова и сътрудничката на щаба в Новосибирск Елена Носковец. За тези арести съобщиха екипът на опозиционера и неправителствената организация "ОВД-Инфо".

Арестуваните вчера - Любов Собол, изгряваща звезда сред активистите на движението, и говорителката на Навални Кира Ярмиш, се очаква днес да бъдат изправени пред съда заради призиви към демонстрации, определени като незаконни.

Още по темата

Адвокатката на Ярмиш Вероника Полякова заяви пред АФП, че нейната довереничка може да получи 10 дни лишаване от свобода. Собол може да бъде наказана с 30 дни затвор, но както при предходни арести може да се отърве и само с глоба, тъй като има малко дете.

Полицията държи на прицел също така Георгий Албуров, участник в антикорупционните разследвания на опозиционера, и Владлен Лос - адвокат на неговата организация с беларуско гражданство, на когото е наредено да напусне страната.

Вчера бе задържана и Анастасия Панченко, отговорник на екипа на Навални в южния град Краснодар.

Кремъл, прокуратурата и вътрешното министерство отправиха предупреждения гражданите да не участват в утрешните протести.

Държавният регулатор "Роскомнадзор" заплаши социалните мрежи с глоби, ако не премахнат призивите за демонстрации.

След като бе арестуван в неделя, Алексей Навални във вторник отвърна на удара, като разпространи данни от разследване за огромен и разкошен недвижим имот, използван според него от президента Владимир Путин, чието изграждане на брега на Черно море струвало над един милиард евро.

Тази сутрин обширният материал, съпроводен с над двучасово видео, бе събрал над 53 милиона гледания в YouTube - рекорд за разследване на Навални.

Опозиционерът бе арестуван на 17 януари при завръщането си след лечение в Германия поради предполагаемо отравяне през август, за което той обвинява Кремъл. Москва отхвърля твърденията му.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
4
 
2
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Трябва да си доста л уд,надъхано ру ско чавдарче или платен ру ски *** за да жумиш и да се правиш,че не виждаш разкритията на Навални за началото на краят на Мордор,ако всичко продължава по същия начин по който дж удже то върти на пръста си цял един народ?!Как може да си някакъв фил ако не си разбира се руб лофил и да не си зад това което Навални разкрива в полза на своя изстрадал народ?!Значи Навални е ***,западен шпионин,представител на извънземните?!А това което показва в туба какво е?!
198
0
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
А в холандия референдумите са забранени, като пречещи на демокрацията....
197
6
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 години
Стара ви е информацията!Русия закрива сороcската медия Дождь. Сега ще видят тия предатели кон боб яде ли :)
196
5
 
13
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Слава на Русия !!! Слава на Владимир !!!!
195
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До анонимен 217Смел, само на хартия. Заповядай ти, в залата на Националния Стадион.:))))
194
6
 
10
 
! Отговори
До анонимен 217 преди 3 години
***, аз съм по-нисък от Путин с 2 см. Заповядай да ме наречеш в очите "джудже" храбрецо! Днес лицево-челястната хирургия е много напреднала.Посочи един западен лидер, който да е направил четиричасова пресконференция! С провокационни въпроси. Кой събра Алиев и Пашинян на една маса и ликвидира конфликта? А Турция и САЩ тихо скимтят, че номерът им не мина. Останаха руски миротворци, които за 20 минути разгърнаха полева болница.Английската ТВ и преса бяха потресени от Рождественското къпане на Вова
193
0
 
11
 
! Отговори
джо преди 3 години
Да му отидат на гости,защото нашите журналисти са абсолютни наведеняци. Неслучайно подхвърлих името Асанж, защо за него се мълчи яко?.Човек без присъда държан в затвор и колегата му Навални в затвора заради нарушена пробация. Това е положението , трябва да се погледне истината и да се каже. А не да се драскат небивалици.
192
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 202Кво си дал от България, бе кравар-содомит? Кои богатства на България? Златото на Челопеч? Несметните ни горски богатства? Или пари за изтребители с 60-годишна биография? Я *** при любимите ти афроамериканци да ти обяснят нещата издълбоко!
191
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До джо"да му отиде на гости"В затвора ли? Нека просто да ти пожелаем да ти се случи това, което на Навални руските власти несправедливо му причиняват. Ако нищо несправедливо не му причиняват, значи си си ок и ти.
190
3
 
10
 
! Отговори
джо преди 3 години
Чета и не вярвам на очите си. Изведнъж отравянето стана предполагаемо, нали го доказаха немските лекари и тайни служби. Или просто пишем за да подгряваме на лошо сготвената манджа. Навални - "борец" за истина и спаведливост , Асанж изнасилвач и канибал. Стига вече с тези небивалици, просто ситуацията вече не се трае, който много му харесва Навални да му отиде на гости.
189
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Злото кремълско джудже е много страхливо и истерично.
188
8
 
8
 
! Отговори
Jiji преди 3 години
Само Путин
187
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиВ Русия в момента има един основен (и единствен) лагер и това е лагера на Путиновата КГБ.
186
11
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
В Америка направо стрелят и убиват опозиционерите. Навални трябва да е щастлив че са толерантни към него.
185
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиЕдинственото забележително в напъните ти е, че с такава готовност се хвърляш на амбразурата.Обяснението ми не се отнасяше конкретно към желанието на Навални да прави протести, а е наложи да го правя, тъй като беше направен паралел с "протеста" пред Капитолия, тъй че сам се издаде накъде ти избиват всички мисли: страха от падането на диктатора и съответно това, което го застрашава. Жалка картинка. Как се гледаш сутрин в огледалото не ми е ясно.
184
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия човешки права кога? Демокрация кога? Скъсване с монголското кога? Путин в мавзолея при Илич кога?
183
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навални е смел човек. Дядото от бункера е обречен
182
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстинатаИстината е, че ти не знаеш кой какво подкрепя. Тръмп не е "десните".
181
3
 
4
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Много сте прозрачни родните десни. Как пък няма един десен да е от републиканците в България. Как всички се правите на много десни тук, а пък подкрепяте лявото в сащ? Точно така бивате разкрити в една държава подкрепяте една идея, защото така изнася на шефът ви Сорос, в друга държава друга идея
180
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин няма да се даде лесно, но така или иначе времето му изтече