Дмитрий Шевченко - мъжът, видял "Двореца на Путин" отблизо

Той успява да скрие една карта със снимки в обувката си
24 яну 2021 20:00, Нели Христова
257
Дмитрий Шевченко - мъжът, видял "Двореца на Путин" отблизо
Снимка: БГНЕС

Новото разследване на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални е посветено на разкошен имот на брега на Черно море. Видеото "Дворец за Путин. Историята на най-големия подкуп" вече е гледано в Ютюб почти 70 милиона пъти. Изграждането на комплекса на площ колкото 40 княжества Монако е струвало 100 милиарда рубли (1,12 милиарда евро) и според разследването е било финансирано от държавните компании "Роснефт" и "Транснефт" на близките до руския президент бизнесмени Игор Сечин и Никлай Токарев. Природозащитниците от години наблюдават обекта, а някои от тях дори са го виждали отблизо. Сред тях е ръководителят на екологичната организация "Civic Initiative Against Environmental Crime" Дмитрий Шевченко. DW разговаря с него:

ДВ: Г-н Шевченко, научихте ли нещо ново от разследването на Навални и какво?

Д. Шевченко: Новото за мен беше това, че комплексът разполага с подземна зала за хокей на лед. Другото ни беше известно. Разследването на Навални обаче е първият опит за систематизиране на цялата информация за този обект. Особена похвала заслужават колегите за това, че са осветлили всички вериги на финансирането му, чиито пътища се пресичат, както и за това, че са разкрили подставените фирми.

ДВ: Били сте на строежа през 2011-а година. Какво Ви отведе в "Двореца на Путин"?

Д. Шевченко: Наблюдаваме обекта още от 2004-а година, откакто съществуват планове за неговото застрояване, защото там се унищожават девствени иглолистни гори. След разкритията от 2010-а година на бизнесмена Сергей Колесников, че там строят нещо за президента Путин, решихме да се запознаем отблизо със ситуацията. Тогава обектът не беше особено охраняван, ние изобщо не сме се крили и никой от работниците не ни обърна внимание.
Чак когато ни забелязаха от Федералната служба за охрана на Руската федерация ФСО (службата, която охранява президента), трябваше незабавно да преустановим заснемането. За щастие бях скрил една карта със снимки на обекта в обувката си. Охраната не знаеше какво да прави с нас и се обадиха на полицията, както и на граничните власти (незнайно защо пък на тях). Появиха се и огромен брой сътрудници на една частна охранителна фирма, които  пред очите на полицаите конфискуваха всичките ни лични вещи.

ДВ: Какво успяхте да видяхте?

Д. Шевченко: Цялото централно крило, главния вход към двореца и тази негова страна, която гледа към морето. Направи ни впечатление, че при централния вход цялата гора е била изсечена и на нейно място е изграден пищен парк. Сградата е замислена така, че да не се вижда от морето. След това успях да вляза в едно помещение, което във филма на Навални е наречено "Aqua-Disco". Там имаше фонтан и плувен басейн.

ДВ: Знаехте ли за кого е предназначена резиденцията, когато решихте да я заснемете?

Д. Шевченко: Знаехме отлично къде се намираме. Изненада ни това, че първо се появиха хора от ФСО. Официално имението се водеше частна собственост, а въпросът ни какво правят тук хора от тази служба, остана без отговор. Изненада ни и големия брой строителни ръководители от чужбина, които се намираха на обекта. Щом започна разправията с хората от ФСО, при нас дойде човек, който говореше на руски с италиански акцент, за да ни каже, че присъствието ни на обекта е незаконно и нямаме право да снимаме. След това частните охранители ни конфискуваха всичко, а цялата операция се ръководеше от един човек, за когото по-късно разбрахме, че е от Балканите.

ДВ: Имаше ли някакви последици за Вас това посещение?

Д. Шевченко: Строителите бяха сравнително спокойни, но те изглежда не очакваха посетители и не знаеха какво да правят с нас. След като ни конфискуваха вещите, бяхме отведени в полицейския участък в близкото село Дивноморское, където подадохме писмена жалба за извършената кражба. На другия ден един полицай ни се обади да ни информира, че вещите ни били открити случайно в една гора. Разбира се, сред тях липсваха носителите на данни. Целият случай беше потулен. Когато по-късно моят колега Сурен Газарян отново отиде до двореца и се опита да стигне до плажа, беше заплашен със съд, поради което се наложи да напусне Русия.

ДВ: След 2011 година ходили ли сте и друг път до "Двореца на Путин"?

Д. Шевченко: Не съм влизал в комплекса, но наблюдавахме какво се случва около него. Цял участък от крайбрежната ивица беше обявен за забранена зона, виждал съм как гранични служители разгонват хората от плажа. Беше им наредено да си приберат палатките, личните им данни бяха записани. По-късно разбрах от медиите, че всичко това е било, защото яхтата на Путин "Олимпия" се е намирала в района - очевидно по това време той е пребивавал там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До QОтивай да четеш Комсомолская Газета, опят?
166
14
 
26
 
! Отговори
Q преди 3 години
Защо му лично на Путин този "дворец"? Той си живее около Москва, виж там да бе си направил дворец-то съм съгласен, че Е за него. Той там няма какво да прави,най-много седмица да си плчине. Този " Дворец" видимо Е направен за елита на Русия, да почиват там, да не ходят по чужбина.. и този "дворец" остава за Русия, а не за Путин или дъщерите .Гледах филма за този "дворец", но не до края-10-15 минутм... Навлни там убеждава колко Е лош Путин и че всички познати на Путин са ръководители.....
165
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин не ги е откраднал парите за двореца. Подари му ги Тиквата. Че и отгоре-да си построи още 1 дворец....
164
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такава огромна сграда със сто и петдесет спални не може да е предназначена за един човек или едно семейство. Плюс това подръжката й струва много скъпо - да кажем 50-100 души персонал, пари за ремонти, за осветление и отопление; С такива разходи може да се справи само държавата. Така че за какво му е на Путин това? Той и сега има право като президент да ползва резиденции, като стане експрезидент - пак ще му дадат две резденции - зимна и лятна. Зимната близо до Москва. Така че няма логика на Путин да му трябва тази резиденця като лична собственост
163
25
 
8
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Според мен, всеки краде колкото може. Домоуправителя на нашата панелка си покрадва. Просто Путин има по-големи способности да си покрадва. И аз бих си построил дворец за един милиард.
162
0
 
15
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
Прави впечатление цитираната цена на проекта - над един милиард. От снимките личи огромна сграда с прилежащия й комплекс, но е елементарна имитация на някой западен европейски стил. Кичозно.
161
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, аз продължавам да не разбирам къв е проблемът човек да си има дворец?
160
21
 
14
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
НИКОГА до сега не е имало ПО-*** у-щи в Кремъл ! Милиционери крадливи ! ТРЯБВАТ му пари и имоти на джуджи !!! Трябват му за издръжка на ЧАСТНИ АРМИЙ (като ВАГНЕР ) ...със който да тероризират и превземат други държави . И ПОНЕЖЕ са частни...не могат да ги свържат със Раша ...и наложат санкций ! Та затова е тази КРАЖБА - говорят за 200 милиарда .АРМИЯ от 1 000 главорези ...по 1 000 долара на месец = 1 милион...може със богатството да ги издържа 200 ВЕКА !!!...е да правят преврати и убийства !!!
159
3
 
6
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До Анонимен 168,Остава да наваксат и с минималната работна заплата и може да ти повярвам! До анонимен 153,Да бе, 100пъти колкото Монако е, не 39! То за тази цел има сателини карти! Отвори си една такава и мери- цялата площ, на която е разположен комплекса, заедно с околната гора(парк), е не повече от 1-2 кв.км.
158
5
 
11
 
! Отговори
Шеф Ченко преди 3 години
Другарят Путин гради комунизма !
157
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 169Един боц и не забравяй клизмата - и лягай да нанкаш и да сънуваш как Навални става президент
156
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 167 Какво значи Путин не е стъпвал в Москва от месеци, когато резденцията му е в рамките на голяма Москва, което значи, че не е напускал изобщо Москва
155
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 168Хапчетата!
154
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже тука едно камилче се прави на голям философ и обсъжда БВП на Русия, ще му кажа - руският БВП е шести в света и до 2025 г. Русия ще надмине Германия по БВП. Такъв е животът. Русия произвежда в момента всичко - камиони, бусове, леки коли, кранове, трансформатори, вагони, локомотиви, трактори, атомни реактори, всякакви класове кораби, всякакви класове самолети, космически ракети, каквото ти душа иска. В чиповете са малко изостанали, но 2025 г. доста ще наваксат
153
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 166Путин не е стъпвал в Москва от месеци, защото се е омазал от страх, да не го пипне вируса, тъй че на Путин Москва му трябва само за да държи властта, той си препочита дупките, па макар и за милиард.
152
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дворецът на Путин. И какво излезе сега - че Путин ще остави Москва и ще отиде да живее на 2500 км от нея в някакъв си пущинак. Пълни глупости са това, че тази резиденция се прави лично за Путин. Ако е лично за него, той и сега като прездент има право да ползва държавни резиденции и в Москва, и в Сочи и т.н. Навални остава да каже, че и Айфеловата кула е на Путин, ха ха ха
151
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
151 Дори и за 1000 години, един човек, с честен труд, не може да заработи такъв дворец, но за криминалната държава Русия , само за 15 години, може.
150
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почти като сараите на Доган, само че х100.Иначе и Доган има кей и яхта, и него го пазят НСО, и той получава подаръци от нефтодобивна компания, както и в неговата акватория бяха забранявани лодики и тн, когато си е в къщи. Сигурно ще излезе, че една и съща строителна компания е работила на двата обекта ;)
149
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ReptileНе си гледал и не си прочел внимателно, но това е нормално за такива като теб.
148
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 161Ами 11 място е мноооого назад за площта, населението и природните й богатства. Кретат, крета, защото живеят в Средновековието.