Михаил Ходорковски: Бях късметлия, че Путин не ме уби

Бившият олигарх има съдба, подобна на тази на Алексей Навални
28 яну 2021 21:51, Нели Христова
221
Михаил Ходорковски: Бях късметлия, че Путин не ме уби
Снимка: БГНЕС

Винаги е било инстинкт на Кремъл да кара критиците си да мълчат. През последните няколко часа полицията нахлу в офисите и апартаментите на поддръжниците на Алексей Навални. Това е истински натиск върху мъжа, който Русия вижда като огромна заплаха. Навални оцеля след нападение с "Новичок", но той е само последният от много опозиционери, които са мерили сили с Владимир Путин.

Михаил Ходорковски бе един от най-богатите олигарси в Русия, но отношенията му с Владимир Путин изстиват, след като милиардерът започва да финансира опозицията и да разкрива корупционни схеми. След това Ходорковски е арестуван и прекарва 10 години зад решетките в Русия. Компанията му Yukos е унищожена.

"Аз бях един от късметлиите. Изгубих едно десетилетие от живота си, но други, които са се изправяли срещу Путин са заплащали много по-висока цена, а този списък е дълъг", казва Ходорковски пред CNN. Сега той живее в изгнание в Лондон.

Един от най-добрите разследващи журналисти в Русия Анна Политковская хвърли светлина върху зверствата на Русия във войната с Чечня преди да бъде застреляна пред апартамента си през 2006 година, точно на рождения ден на Владимир Путин. След нея живота си загуби Борис Немцов, известен критик на режима на руския лидер. Той бе застрелян през 2015 година пред стените на Кремъл. Властта отрича всякаква връзка с убийствата.

Опозиционерите на Путин са единодушни, че побоят и заплахите към тях са ежедневие. Политическите опоненти понякога са дискредитирани, често с тайни записи, направени в хотелски стаи.

Според Михаил Ходорковски новата администрация на САЩ сега трябва да поеме глобалното лидерството срещу Русия и да предпази Алексей Навални. 

"Санкции трябва да бъдат наложени от президента Байдън, както и други западни лидери, срещу онези, близки до Путин. Това ще бъде болезнено за антуража на президента и ще се отрази върху стабилността на властта на Путин. Тези действия също така ще покажат на Алексей Навални, както и на десетки хиляди хора в Русия, че имат могъщи съюзници", категоричен е Ходорковски.

"Путин смята, че трябва да се покаже като лидер на стадото или... хората ще повярват, че той вече не е най-силното куче", казва 57-годишният бивш олигарх относно ареста на Навални. "Единственото нещо, което защитава Путин, е схващането ... че той е най-доброто куче - но това отново е поставено под съмнение."

Съдбата на Михаил Ходорковски е подобна на тази на Алексей Навални. Той е арестуван през 2003 година на самолет в Сибир. Тогава той трябва да вземе решение - дали да се качи на самолета към дома или да не се върне в Русия. И точно като Навални, той решава да се прибере в родината си въпреки заплахата от арест.

"Моето положение беше абсолютно аналогично", казва той. "Нямаше друг вариант: или се предаваш, или се връщаш, за да се биеш - така че Навални постъпи абсолютно правилно." След ареста компанията му Yukos е поставена на колене  и в крайна сметка активите му бяха разграбени от държавни петролни компании.

Ходорковски напуска затвора през 2013 година. Той казва, че се надява Навални да не последва съдбата му и да бъде освободен, но вярва, че реалността е, че ще се сблъска с нарастващ натиск от страна на руските власти.

"Може да му дадат 10 години - това в обобщение е това, което можем да видим на този етап", казва той. "Много ще зависи от това как ще реагира руското общество."

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това сме го виждали и у нас ! Всеки неуспял да се издигне в партиината йерархия по тошово време , се пишеше "репресиран" и борец за демокрация до като не захапе кокала ....
71
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 3 години
Не може средната заплата в Русия да е 360 рубли. Това е около 10лв или около 5евро. Да нямаш грешка???:)))
70
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил е късметлия, но в САЩ не са късметлии, там протестиращите полицията ги разстрелва.
69
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я ми поясни какво са "спасили" руснаците. Летния сезон??? :))) А случайно да, знаеш, че хотелиерите и ресторантьорите по морето са пропищяли от груби, невъзпитани, алчни, на.хални, лъжливи руски туристи? А загубите от фалшиви оплаквания? А увредите на имущество след пияни оргии? А отказът на руснаците, купили имоти на морето в затворени селища да си плащат задължителната такса "поддръжка"? Не ни трябват такива "спасители", да се махат. Чудесно ще си живеем и без тях. Даже още по-чудесно. :)
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костовисти,но в Русия костовизма е извън закона.Вълци в *** кожи са и Ходорковски и Навални.
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А българите нямахме късмет изобщо.Тук нашите олигарси нямат и чест и като избягат не се връщат.
66
3
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Любимият на някои хора Навални има доста съмнително,по-скоро престъпно минало.Далавери с незаконна сеч, и продажба на дървен материал.
65
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак почнаха цц ц цц цПоредния милиардер които се пише за жертва за да намаже и щерката му да учи гратисЩете не щете ще се поръчва руска ваксина. Съюзниците pfizer взеха парите и ви зарязаха. Както обикновено става когато се прави бизнес с кравари
64
6
 
6
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Извън политиката, НО рускоговорящи спасяваха летния сезон последните години.
63
7
 
8
 
! Отговори
Мхх преди 3 години
Да дойде Ходорковски в България да види какво е ад,тук службите направо убиват обикновенни хора по заповед на премиера!
62
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами защо дават думата на Путин, който е окрал 1 милиард евро?И за това Навални извади документи.Преди само снимаха дворците му, построени с ограбени пари.Днес вече е и документирано.Джужето не може място да си намери.
61
3
 
2
 
! Отговори
Не Путин е нужен... преди 3 години
... Си Дзинпин трябва да въведе ред тука!
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се става милиардер след падането на социализма в Русия? Сигурно с честен труд? Айде стига с тези детски приказки - точно този какво се прави на пострадал - хората на моето поколение загубиха живота си в мизерия а той е в изгнание в Лондон - не е като да е в Сибир...
59
3
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Защо дават думата за осъдени за кражба и убииство да клевети и лъже?!
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Pfizer взе парите и се покри. Партньорство им струва скъпо. Единственото което умеят е измама. Парите взети а работа несвършена и аз да съм и аз ще заботатея. Pfizer и XoдоркоФский екшън-пoMия за сополанкоФци
57
3
 
10
 
! Отговори
Пак цирк преди 3 години
Още един престъпник...
56
4
 
9
 
! Отговори
Хей путик преди 3 години
В САЩ полицията разстрелва протестиращите......А знаеш ли, че все още продължават да бият черните?
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да попитам: кой по-точно беше Цветан Василев? :) И защо живее в Сърбия и го е страх да се върне в ЕС? :) Май защото управляваше спестяванията на българския народ, откраднати от ДС под вещото ръководство на КГБ. :))))
54
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евтини статии за ниcкокачествени people. Оказва се че Путин търчи след 300 крадци по света и се опитва (разбира се без успех) да ги убива.
53
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мързел, алкохолизъм и раз.врат,баце, у Рашката. И ги оставете сами на себе си. Да се закопаят за пореден път. Плюят по България и дават незаконни взятки за български паспорт - пълно падение.