Нобелов лауреат с похвали за руската ваксина "Спутник V"

При мутация на вируса няма да е сложно тя да се "поправи"
4 фев 2021 13:00, Елка Василева
70
Нобелов лауреат с похвали за руската ваксина "Спутник V"
Снимка: архив, БГНЕС

Ефективността на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" изглежда много обнадеждаваща, а промяната на препарата в случай на мутация на вируса няма да бъде сложна за производителите.

Това заяви за ТАСС носителят на Нобелова награда за медицина през 1996 г. австралийски вирусолог Питър Дохърти.

Още по темата
"Ефективността на "Спутник V" – над 90%, изглежда великолепно, а освен това Русия има дълга история на разработка на добри ваксини. Стратегията на използване на два аденовирусни вектора има смисъл и тя, както разбирам, е използвана в „Спутник“. Естествено, ако вирусът се промени значително в резултат на мутация, изглежда, че сега се намира в процес на трансформация, създателите на ваксината ще трябва малко да "поправят" препарата, но това няма да бъде сложно", коментира Дохърти.

Вирусологът отбеляза още, че стратегията за използване на два аденовирусни вектора е била използвана и при създаването на ваксините на компаниите "Янсен" и "АстраЗенека", предаде БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
7
 
! Отговори
Русия преди 3 години
доказа себе си, че е единствената заплаха за Комунистите от Китай! Само Русия реагира адесватно на Био-Орижието им и Био-Атаката им!! Русия и Китай ще си поделят Света!!!
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе-хе като чета как се джавкате коя ваксина е по,по,най ме хваща смЕх. Молете се един ден след N-тата мутация на вируса учените птици да не кажат, че някакъв шанс за оцеляване имат само ваксинираните. Представям си тогава дали някой ще гледа кой е произвел ваксината.
34
5
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
A похвали ли се в коя офшорка са му превели възнаграждеието?
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаДаже няма нужда да му плащат директно. Келепира върви по няколко линии:1) аденовирус ваксините са хубави: хвали една > хвали всички, включително и тая на АстраЗенека (неслучайно спомената в статията, нищо, че има по ниска ефективност от "другите")2) червена пропаганда - Австралия е на практика изкупена от Китай. Особено в академичния сектор - 90% от чуждестранните студенти там са китайци3) Австралия е зависима от чужди ваксини - техните се провалиха, а Китайските са налични
32
1
 
0
 
! Отговори
Ivan zavet 80g. преди 3 години
Nazdrave albena zl pq sf mionxen А...,,,@#4%;+(()0,,
31
14
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Платили са му, похвалил ги е. Когато заглавието е "Нобелов лауреат се ваксинира с руската ваксина Спутник", тогава ще повярвам.
30
13
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До САЩ над всичкоОтдалеч личи, че си провокатори русофил. Единствено русофилите искате да избиване политическите си опоненти.
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНещо ще кажеш ли за руските буквички прокрадващи се в постовете ти?:)))
28
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Австралийците се провалиха с производството на собствена ваксина и сега клякат пред всеки, който има такава. Интересното е, че АВСТРАЛИЙСКИ вирусолог хвали аденовирус базирани ваксини: по една случайност тази на АстраЗенека, тяхната "родина-майка" е такава, както и КИТАЙСКАТА, от която австралийците ще са 100% зависими за да излязат от вечния международен локдаун. Австралия е колония на китайците реално.
27
3
 
7
 
! Отговори
Пян Гъ до 29 преди 3 години
Ми те в САЩ са най-големите комунисти. Почвай оттам. В Русия отдавна няма ***. Те са на Запад.
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продадоха проблем.Последва реакция на невежите.Продават сега решение.Мерки и ограничения.Криза Подчинение..ще дойде и чипирането и нов световен ред.Всеки който вярна на тази режисирана измама излъчвана по тв.Не е Свободен човек!
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"..татко ти беше Масква, нали?"Така е, точно като теб. Я виж какво си написал тук: " Също кокто кризата в ес е св>>>>>э<<<<<рзана с некадърното му ръководство." Кофти, че покрай превключването от руска на българска клавиатура не си забелязал, че си оставил някоя руска буквичка в написаното, но то е така, в бързането да изпълниш инструкциите на Москва се случват и пропуски.
24
16
 
4
 
! Отговори
САЩ над всичко преди 3 години
Ще избия всеки комунист и поддръжник на рашка в бг обора, в момента събирам данни.
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам усещането, че когато новите щамове заобиколят действието на Модерна и Пфайзер, всички ще се наредят на опашка за руската ваксина. Тя е класическа ваксина, а не някакво ноу хау технологично хакване на имунната система.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19 Ами има и някои българи с угорски корени, така че резултатът никога не е еднозначен. Има и руснаци с друг произход "Поскреби русского, найдеш татарина". Генетика.
21
3
 
16
 
! Отговори
ВИРУСОЛОГЪТ ТИКВОВ преди 3 години
от село БАНКЯ не е съгласен с някакъв Нобелов лауреат. ОН чака одобрение от РайхКанцлерката, ане разни НЕДОКАЗАНИ австрийци
20
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Одобрението на руската ваксина е политически, а не научен процес. В момента от ЕМА се правят на интресни и само протакват и искат документи и т.н. За АЗ се събраха извънредно да я одобрят без никакви данни, но така им беше казано. Прсото ЕС наля едни пари на сляпо, сега се вижда, че инвестицията е лоша. Доставките са само претекст, че ваксините имат проблем. Но няма виновни.
19
2
 
14
 
! Отговори
д-р ХАУС преди 3 години
КЪДЕ СА ТРЪГНАЛИ ДА ТЪРСЯТ ВИРУСОЛОГ от Австралия, я тук са вурусолог/кандидат за Нобел/вирусолог/кандидат за Нобел... все разбирачи
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15 говориш взели некипели. Руснаците остана да ги изкараш народ който не носи на алкохо.! Това ще е вица на века! Със сигурност пием по-малко от руснаците.
17
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента Спутник е най-добрата ваксина на пазара като съотношение цена/ефективност/достъпност. Така че единственото което можем да кажем на руснаците е БРАВО и да си ядем ушите, че сме поръчали милиони дози от ваксина, която е само 60% ефективна и не става за хора над 55. Ама пък е и най-евтина.