Руски журналист е в затвора, публикувал часа на протеста в Москва

Сергей Смирнов дори не присъствал на митинга на 23 януари
Обновена: 4 фев 2021 07:53 | 4 фев 2021 07:30, Анисия Иванова
37
Руски журналист е в затвора, публикувал часа на протеста в Москва
Снимка: БГНЕС

Руски съд осъди Сергей Смирнов, главен редактор на Медиязона, онлайн издание, често критикуващо правителството, на 25 дни затвор заради туит на фона на нарастващите репресии срещу критиците. 45-годишният Смирнов е признат за виновен за многократно нарушаване на законодателството относно публичните събирания, заяви пред АФП адвокатът му Фьодор Сирош.

В навечерието на протеста на 23 януари в подкрепа на висшия опозиционен лидер Алексей Навални, Смирнов е споделил публикувана в Туитър шега, която включвала времето на стартиране на протестния митинг в Москва. В споделената публикация в Туитър потребител заявил, че редакторът изглежда като лидера на пънк групата “Tarakany” (хлебарки) Дмитрий Спирин.

Още по темата

Сирош каза, че Смирнов е обвинен, че призовава руснаците на протест. Журналистът е задържан в събота пред малкия си син.

Медиязона е онлайн издание, което пише за злоупотреби с правата на затворниците, наред с други теми. Негов издател е антикремълският активист Пьотър Верзилов.

„Това е първият арест на главен редактор на медия в историята на Русия“, написа в Туитър Верзилов. “Кремъл не само се опитва грубо да предприеме мерки срещу протестите, но също така се опитва да сплаши журналистите, които пишат за случващото се.”

Верзилов каза, че Смирнов дори не е присъствал на митинга на 23 януари.

Един от най-независимите руски вестници “Новая газета” заяви, че през следващите 25 дни ще публикува “ключови статии в Медиязона” в знак на солидарност със затворения редактор.

През последните два уикенда десетки хиляди руснаци излязоха на улиците в цялата страна в подкрепа на опозиционния лидер Навални, най-шумният критик на президента Владимир Путин.

Във вторник 44-годишният борец за борба с корупцията получи затвор от две години и осем месеца за нарушаване на условията на условна присъда от 2014 г. по обвинения за присвояване, за които той твърди, че са претекст, за да го накарат да замълчи.

Наблюдателите на протестите казват, че на последните митинги за подкрепа на Навални са задържани над 10 000 души, пише БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
6
 
! Отговори
Така е! преди 3 години
До Христо Христов"те и на изток и на запад законите за подстрекаване и участие в забранени събития са си същите."Само не разбирам, защо от запад винаги очакват тези на изток да правят непрекъснато изключения?!
24
1
 
7
 
! Отговори
Време беше! преди 3 години
И руснаците да прилага закона за запазване на обществения ред при демократичното право да бъдеш съден.Те зад атлантика откога го прилагат!
23
0
 
5
 
! Отговори
И какво токлкова? преди 3 години
В САЩ по подозрение за екстремизъм могат да те застрелят.А при рашките имаше даже гратисен информационен перид - да не участват във разгласяване на призиви за насилие.
22
1
 
7
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 3 години
"за подкрепа на Навални са задържани над 10 000 души, пише БГНЕС."100! 200! 300! Мииилииооона !Абе, на страха очите са големи!до вчера с преувеличени бяаха 5 хиляди, а днес - двойно или нищо!
21
2
 
2
 
! Отговори
Прогноза преди 3 години
зелените ни тролчета хрюкат анонимно...Значи цената на газта расте!
20
2
 
4
 
! Отговори
Проблем е! преди 3 години
На запад не са чели руските закони, а и забравят че в Русия важат руските а не западните закони.
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все по-брутални ще стават с надигането на вълната срещу тях. С Тръмп Западът беше разединен, дано сега намери общ и адекватен отговор на подривните действия на руската олигархична върхушка зад граница и тиранията с която пази властта си.
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кремълският запартък е много страхлив.
17
6
 
4
 
! Отговори
Руснака преди 3 години
Да освободим братушките от диктатора на оръжие братушки революция! Смърт на диктатора! Всички на протест.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Канна Рачева защо не е в ареста?Тя не само знаеше за протеста,а даже си го измисляше.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ся ко...
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия съдът не е като нашия )
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
естествено, че ще го арестуват. това е подбудителство към бунт и е незаконно според почти всички законодателства по света. не знам защо неолиберастите се впечатляват толкова от тази новина - може би защото са утаячна човешка с.волач, която си мисли, че всичко им е позволено.
12
4
 
8
 
! Отговори
8 преди 3 години
Каквото повикало ,такова и отвърнало!Чий агент е този газетар мислите?Сибир , Сибир ....!
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм русофил.........Каскет, разпознат си.......и си сначкан на всичкото отгоре.
10
7
 
11
 
! Отговори
Родолюбец преди 3 години
Не съм русофил,но пък и не съм предубеден европеец!!!Интерестно ми е обаче ,как френската полиция ,като разгонваше и арестуваше жълтите жилетки ,не беше репресия,а при руснаците ,това е репресия???Очевадно двуличие!
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това вече е сталинизъм.
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каква приятна новина с сутрешното ми кафе ! Браво ! Добър журналист е смазания с палка
7
7
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Прави са психолозите, като казват, че малките хора, с нисък ръст са най-злобни, защото страдат от комплекси за малоценност.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя все пак има топки за разлика от мисирките у нас.