Чехия помоли Путин за ваксина, очаква доставка

Руският препарат ще трябва д получи сертификат за употреба
28 фев 2021 10:54, Елка Василева
154
Чехия помоли Путин за ваксина, очаква доставка
Снимка: архив, БГНЕС

Чехия очаква доставка на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V", според президента Милош Земан, предаде ДПА. Земан заяви по телевизия Си Ен Ен Прима Нюз, че се е обърнал директно към президента Владимир Путин с молба ваксината да бъде предоставена на страната му и разчита на скорошни доставки.

Още по темата

"Ако правилно съм информиран, молбата ми ще бъде удовлетворена", каза Земан , като добави: "Разбира се, ще ни трябва сертификация за употреба, при това не непременно от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА)“.

Докато по думите на Земан за него би бил напълно достатъчен сертификат от чешкия Държавен институт за контрол над лекарствата" (SUKL), чешкият премиер Андрей Бабиш неколкократно заяви, че е необходимо официално одобрение от европейския орган.

По-рано вчера министерството на здравеопазването съобщи, че пандемията е взела вече 20 194 жертви в Чехия, като повече от 90 процента от починалите са били на възраст над 65 години. На 27 декември страната започна ваксинация, която до вчера е обхванала 644 321 жители. В Чехия се прилагат препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стар наборМного сте прости червените мозъци. :))Брюксел изрично каза, че отделните страни в ЕС могат да си договарят внос на каквито искат ваксини, но нямат прави да ги продават в други страни от ЕС, без да са минали през одобрението на ЕС. За вътрешните пазари си отговарят съответните агенции по лекарствата.Даже и да не го знаеш това, факта, че Унгария и сега Чехия ще вземат руски ваксини (колко е друга тема), трябваше да ти подскаже, че това е възможно, ама де акъл под петолъчкка?
26
22
 
4
 
! Отговори
Klinghoffer преди 3 години
Това е някакъв долнопробен руски фейк. Чехите ненавиждат руснаците (има защо). Силно се съмнявам, че ще се "молят" на Путин за нещо.
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западните корпорации в много сфери издишат и биват изпреварени от по-бързи и гъвкави компании от Китай, Индия, Виетнам. (Русия не е пример в това отношение. Един приятел работи в голяма западна корпорация, която е станала огромна, тромава и бюракратична като предприятие от СССР. Поне още половин милион българи работят в такива корпорации и знаят какво имам предвид.
24
4
 
0
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Нужно е да се ваксинират само пенсионеритае, а за останалите - само който много го е страх.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
97 000 ваксини е получила България за последните 2 дни.
22
12
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
Земан положението със заразените няма да оправи с тоя ход, но помага на Диктаторчето Убиец в Кремлин да си разпростира влиянието.На това му се казва НЕКАДЪРЕН ПОЛИТИК.
21
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната руска лъжа :)))Чехия ползва други ваксини и изобщо никой не се моли на Русия за нищо.
20
3
 
17
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
До 2007 в България десетилетия наред се издаваха сертификати на лекарства от Български институции и нямаше проблеми. Защо отделните страни,, членки на ЕС да не издават собствени сертификати ? Ами защото ще объркат далаверата на брюкселските зелки. Ако при нас има корупция, то корупцията в Брюксел е многократно по-голяма (и по-елегантна, "по-цивилизована" ), благодарение на 25000 лобисти представляващи всички браншове и оказващи влияние и натиск върху Европейската Комисия. Факт !
19
3
 
8
 
! Отговори
Кафяв гербер преди 3 години
А ния на кой да се молим за ваксини , АстраЗенека-Майдел взе парата и каза , гледайте си работата
18
6
 
26
 
! Отговори
NB преди 3 години
Руската ваксина явно е добра............след Унгария, сега и Чехия ще я вземе................но БГ-гербери сега ще ни внасят отровната английска ваксина Oxford-Astra Zeneca.............................забранена е Швейцария, Южна Африка и др. страни............но някои хора много пари ще изкарат ................милиони............да!!!
17
3
 
5
 
! Отговори
ДИМ преди 3 години
Да, облекчава се пенсионната система.
16
3
 
10
 
! Отговори
ДИМ преди 3 години
Времето лети и бързо ще станеш на 65 години, много бързо, ако не си вече на 65.
15
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нато да свали руския самолет с ваксини
14
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И те ще получат всичко но всичко 6000 ваксини, толкова са възможностите на тов. Путин. Важното е да се вдига шум около Спутника.
13
11
 
30
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Скоро цял свят ще моли Путин за ваксини!!Руската ваксина се оказа най-ефикасна!!
12
22
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
Чакаме да съобщят колко ще са доставените ваксини, да видим дали пак става дума за пропаганда както стана в Унгария и на безкрайно много други места.Иначе, май чехите забравиха руските танкове.Нищо, както са тръгнали ще си ги припомнят.:))))))))
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тиквата обади ли се Путин или не му пука за вас ??? Щото на 4 април да не се объркате нещо.
10
24
 
11
 
! Отговори
Бау преди 3 години
русофилите са най-обърканите в тази пандемия. Хем не иска да се ваксинира, хем иска руската ваксина :D
9
5
 
13
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 3 години
Бат Бойко май вече не е приятел на Путин! Само ваксина за хемороиди може да му прати!
8
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Земан винаги е бил земен човек. Блазя на нации с такива лидери!Да си помислим на 4-ти. Бойко, Корнелия, Слави, Христо, Красимир, Волен, Веселин, Валери са доказани във времото с действията си *** и българомразци. Време е да пробваме с некомпрометирани... за сега политици. Иначе агонията и разрухата ще продължи със сигурност.