Защо Русия пренебрегва смъртните случаи от COVID-19?

Статистиката там е изгладена, закгръглена, намалена
20 мар 2021 19:30, Нели Христова
235
Защо Русия пренебрегва смъртните случаи от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Да слагат защитното си облекло срещу COVID-19 преди смяна в интензивното отделение е процес, който медици в Регионална болница в Перм са усъвършенствали с месеци практика. Те бързо обличат костюми за еднократна употреба, преди да сложат защитните маски плътно на лицата си. След това колега им помага да нахлузят двоен слой гумени ръкавици, залепени на китките им.

Година след пандемията вирусът, с който се бори този екип, е вече добре познат, но внимателното им ежедневие напомня за риска - миналата есен COVID-19 удари най-силно в Перм. Но в Русия много малко се говори за броя на загиналите от коронавируса.

Данните не се пазят в тайна, но никога не се подчертават нито от властите, нито в новинарските емисии, а предварителните данни, публикувани всеки ден от правителството, значително подценяват броят на жертвите на COVID-19.

Имената и числата

Валери Гильов се разболява през септември и има класическите симптоми на COVID-19. Той е охранител в телевизия в Перм. След като се заразява, започва да публикува дневник в социалните мрежи, описвайки обаждания линейки, които така и не идват.

В последния си пост, преди да умре, Гильов пише, че най-накрая е приет в болница, но се е чувствал "много зле".
"Мисля, че можеше да бъде спасен", казва зет му Виктор Моржин пред BBC, спомняйки си как Валери обичал да води внуците си на състезания по таекуондо и хип-хоп. "Мисля, че здравната служба, властите, просто не бяха готови за толкова много пациенти."

През онзи есенен прилив на инфекции от коронавирус, 2388 души са починали от вируса в Перм, според държавната агенция за статистиката на Росстат. Но излишните смъртните случаи в Перм - броят на хората, умиращи над очакваната норма - е двойно по-голям от този за тези четири месеца, според същия източник.

Междувременно, според градските власти, броят на жертвите е едва 1869 за цялата пандемия.

Историята на демографа

"Дори не гледам тези цифри", казва демографът Алексей Ракша и твърди, че ежедневните данни в Русия са "изгладени, закръглени, намалени", за да изглеждат по-добре. Разбира се, длъжностните лица винаги са отричали това.

Алексей е работил в Росстат шест години, но е бил принуден да напусне миналото лято, защото е разпространявал твърде много информация за COVID. По думите му, цифрите на Росстат са от решаващо значение за оценката на реалната цена на пандемията и, както много експерти, той използва излишната смъртност като най-добрия показател.

"Ако Русия се спре на 500 000 излишни смъртни случаи, това ще бъде добър сценарий", твърди сегашният демограф на свободна практика. Той изчислява, че излишните смъртни случаи засета са 450 000.  Разликата с данните на властите е фрапираща -  94 267 смъртни случая.

Но дори и този по-малък брой рядко се цитира от длъжностни лица.

"При COVID трябва да избирате между икономиката и живота на хората - най-вече живота на възрастните хора", така Алексей вижда ситуацията, в която е поставено правителството. В Русия няма локдаун от пролетта. "Руската държава избра икономиката. Те няма да го признаят, но е очевидно."

Съпротивление срещу локдауна

Повечето ограничения за ограничаване на COVID бяха премахнати в цялата страна през юни, отчасти за да се проведе референдум, който ще позволи на Владимир Путин да остане на власт още няколко години. В Перм здравната система започна да усеща последиците през есента.

В началото на октомври Артьом Борискин публикува онлайн видео, показващо опашки от линейки. Лекарите трябвало да оставят болни хора у дома, защото болниците нямали място за тях. Екипите в линейките също се заразяват с COVID-19, а пациентите са чакали от два до 20 часа, дори с дни, след като позвънявали на спешния номер.

"Предприетите мерки не бяха достатъчни, за да се намали броят на новите случаи", твърди Артьом. Той смята, че правителството се е противопоставило на втория локдаун, "защото тогава щеше да се наложи да плащат на хората", за да останат у дома. "Ограниченията трябваше да бъдат по-строги. Мисля, че щяхме да имаме по-малко случаи на заразени с коронавирус и по-малко смъртни случаи."

Стаден имунитет

След няколко месеца по замръзналите улици на Перм почти няма намек за идващата пролет. Има и минимални признаци, че светът е в пандемия. Магазините са отворени, автобусите са пълни и комендантският час за барове започва час в 01:00.

Но сега нивото на заразяване е ниско в Русия, може би защото толкова много хора вече са били заразени с вируса. Алексей Ракша изчислява, че до една трета от населението може да е било заразено, съдейки по данните за излишна смъртност.

Регионалната болница в Перм обаче не спира да приема случаи на болни от COVID-19.

"Успяхме да се стабилизираме, но проблемът още е тук", казва главният лекар Анатолий Касатов. Но той не е съгласен, че правителството е трябвало да наложи локдаун.

Решението се взема от представители от всички официални сфери, отбелязва той, не само от здравеопазването. "Не можете да оставяте хората без работа. Очевидно най-добрата защита би бил скафандър, но не можете да го носите цяла година. Затова търсим разумен баланс", обяснява той.

Тежка история

Алексей Ракша предполага, че има и друга причина руснаците да не обръщат внимание на смъртните случаи така, както другите го правят - тази държава преживява ужасни сътресения в близкото си минало, с разпадането на СССР.

"Европейците или американците не са преживели толкова лоши времена като 90-те в Русия", посочва демографът. "Беше по-лошо от Голямата депресия в Америка. В сравнение с онези времена, които руснаците все още помнят, тази COVID криза е нищо."

Но тя не е "нищо" за десетките хиляди семейства, пряко засегнати от нея.

Официалният разказ на Русия, пренесен в дневните чрез държавната телевизия, е, че тя се справя с тази пандемия по-добре от повечето - че страната е на път да се възстановяви, точно когато Европа се плъзга в поредния мизерен цикъл от ограничения.

Неудобните цифри тук са прикрити. Историите на мъртвите просто не се разказват.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
7
 
13
 
! Отговори
Кутузов преди 3 години
Как не разбрахте, че няма да ви дадем да изядете и изсерете тая запазена от ненаситните западни *** земя. Не всичко е банки, пари и алчност. И тоя път няма да спрем в Берлин, а където е световното зло - Лондон.
91
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега нали съобщават само колко са заразените, вече няма такива екстри като "излекувани" :)))) Аз съм българофил, просто ми е смешно как се нахвърляте като гладни кучета върху "жертвата" Русия :)))
90
0
 
1
 
! Отговори
До80 преди 3 години
Просто си ... и не можеш да смяташ. Дори по официални данни примерновземам произволно обл. Бс дето голям проблембило от началото на пандемията.... квото и да значи това, но да приемем от 1 година починали от К19( приемаме,че здравиправи) 588... на 415 000 души я дават като население. Колкостотин милиона са според теб з... 000mbeeee . Подобни сметки са и в световен мащаб. Да кофти е за който стане част от статистиката, ама пък никой не може да гарантира вечен живот. Желая здраве на всички!
89
1
 
3
 
! Отговори
Защо Русия пренебрег преди 3 години
Неудобните цифри тук са прикрити.
88
14
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 години
До АнонименТакова животно русофоб нема. Това са ваши русофилски измишльотини. Дори вие не сте толкова русофили колкото еврофоби.
87
5
 
16
 
! Отговори
Всеки преди 3 години
Боби ден съобщават колко са починали. Но там от 01.02.2021 учениците учат, всички обществени заведения работят 3/4 от местата. Това са ресторанти, театри, кина. Вече 3-4 седмици броят на заразените само в Москва е около 1500. Като да толкова загрижени властите за починалите от Ковид в Русия, да се бяха погрижили за нашите мърляви болници. Ние сме си оправили нашите батаци тръгнахме чужди да оправяме
86
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най голямото наказание за нашите *** да ги пратят да живеят в страната на Путин!От тук много лесно лаят за копейки!
85
16
 
8
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 години
До АнонименГешев ви хвана шпиончетата, нали. Определение за русофил: роден в България, живее в България, мрази България и сънародниците си, обича Русия, лудо влюбен в Путинь.Как се гради нормална държава с такива хора? Още сто години ще сме на дъното на ЕС с такъв кофти матрял. Етническите турци и роммите са много по-добре от русофилите.
84
8
 
19
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Краварите много ги е страх от Русия!!Защо бе джендърчета нали сложихте санкции, Какво толкова ви плаши в Русия?Свободата може би?
83
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 84 "Те 20 милиона избити от режима на Сталин пренебрегнаха, без да се смята Гладомора" - Посмали ,мънгоджери и не повтряй лъжите на западната пропаганда. Мога да ти кажа, че Хитлер е разстрелял и унищожил много повече немци, отколкото Сталин. Раздувате едни цифри поне десет пъти. А руските медии дават много повече информация от българските и не крият нищо. Има опозиционни телевизии и медии - Дожд, Свободна Европа, Дойче веле и т.н. Какво да ти разправям на промития ти мозък.
82
0
 
5
 
! Отговори
Учен преди 3 години
До АнонименПак неосведоменост. Да, имаше данни за "допълнително смъртни случаи над нормата", проблемът знаеш ли какъв е? Че това беше отчетено само за определени периоди от време. В по-дългосрочен период допълнителната смъртност всъщност не беше много над очакваното. Изводите? Просто хората, които са щели да умрат лятото например или началото на есента са умрели няколко месеца по-рано, заради усложнения от ковид или липса на медицинска помощ заради релокиране на ресурси заради ковид.
81
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Евроатлантик 90 явно доста се интересува по 100000000 статии за Русия на ден . Всички евроатлантици пишат в несвяст коментари
80
13
 
11
 
! Отговори
СССР преди 3 години
България е част от Руската федерация!!Народа го признава този факт, само колониялното про Американско правителство фо отрича.Но с годините всичко ще си дойде на мястото.България ще стане част от Русия.
79
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е като Нигерия само че със сняг.
78
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е като Нигерия само че със сняг.
77
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не пренебрегва Русия!Русия не вярва на сълзи. Помага на съгражданите си.Основния проблем е Световната истерия Ковид, която предизвика милиони зомбирани и хиляди убити.Не си измивайте ръцете с Русия!!!Защо не питате Уханските специалисти от Китай?
76
12
 
14
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 години
Западноевропейска България не се интересува от пропаднала шпионска Русия.
75
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По целия свят има протести против измисленото ковидче, обаче скочили против Раша :))) Какво ще правим без вас , нема кой да ни забавлява :)))
74
3
 
3
 
! Отговори
до 77 преди 3 години
Кой те излъга ,че имат добри заплати и помощи , САЩ и Русия не ги барай в тази област , по добре за това търси Англия,Франция, Германия .Не само за Русия но и за САЩ не давай да те лъжат , е това е държавата на големите възможности ако се опитваш да печелиш милиарди най добре е там.Но че дава помощи и помага на хората различни от милиардери забрави .
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 456 Ако се гледат приключилите случаи , смъртността от Ковид е 3 %