Докато сади картофи с баба си: Кое е момиченцето, което първо поздравява Гагарин

Космонавтът пада в поле пред очите на баба и внучка
12 апр 2021 11:05, Нели Христова
170
Докато сади картофи с баба си: Кое е момиченцето, което първо поздравява Гагарин
Снимка: БГНЕС

Преди 60 години един мъж за първи път излеза в космоса.

За СССР обиколката в орбитата на Земята на Юрий Гагарин беше огромно постижение и пропаганден преврат. В Русия ще има тържества за отбелязване на годишнината.

На няколко стотици километри от Москва се намира "Паметникът на космическите завоеватели", който е построен в чест на постиженията на Русия в космоса. Мястото на монумента не е случайно - преди 60 години именно там пада парашутът на Гагарин. По това време локацията, на която сега е построен паметникът, е просто поле.

Когато Гагарин пада в полето, там едно петгодишно момиче сади картофи с баба си.

"Баба правеше дупки, а аз слагах картофите вътре. Огледах се и видях нещо оранжево и красиво. Не знаех какво е. То идваше към нас. Баба се уплаши. Хвана ме за ръката и настоя да се върнем обратно в къщата. А той извика след нас: "Дами, стойте! Аз съм един от вас!". Аз казах на баба: "Спри, той говори руски. Най-вероятно е човек", разказва Рита Нурсканова пред BBC.

Най-ярко Рита помни усмивката на Гагарин.

"Той имаше толкова мил, приятен глас. Баба го попита откъде е и как се е озовал там. Той отговори: "Дойдох с кораб", а тя му каза: "Тук няма море, как така с кораб?" А той отговори: "Идвам от космоса", спомня си Рита.

Полетът на Гагарин в космоса го превръща в герой обратно на Земята. Благодарение на него СССР са една крачка пред САЩ в космическата надпревара.

След връщането му на Земята, Гагарин обикаля целия свят. Това е и победа за съветската пропаганда.

"Мисля, че имах голям късмет да съм първият човек, който го поздравява. Имах късмет, че съм садила картофи с баба си. Гордея се, че нашият съветски космонавт падна от небесата именно в нашето поле", казва Рита.

Стотици хора са пътували в косома през тези 60 години. Но само един човек е бил първи. А руснаците са изключително горди, че именно техният човек, Юрий Гагарин, е станал част от историята с неговия полет към звездите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
До Културният поляк Арогантни сте си поляците, ама не сме се срещали по бойните полета! Да ви отупаме малко!
133
1
 
10
 
! Отговори
бай Ставри преди 3 години
До ОбективенАбе др и с ък обективен! Р00снацитеш не оспорват кацането на Луната. Вярно е и че и американците не оспорват полета на Гагарин!. Тогава, в тях времена, двете сили се следяха и дебнеха и е изключено някой да се опитва да лъже така,че и ти да разкриеш лъжата
132
14
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
До Дали е летял ?Летял е,летял е...за разлика от краварите,снимали Луната и Армстронг в студиото на Кубрик.
131
19
 
6
 
! Отговори
Дали е летял ? преди 3 години
Няма нито едно доказателство, че Гагарин е летял в Космоса !Поне една снимка да беше направил ........
130
5
 
6
 
! Отговори
Културният поляк преди 3 години
до 147 - Всъщност е цъкал нон-стоп обаче апарът е изчезнал, дали се е повредил при падането на капсулата или както има една версия - капсулата е била ограбена. Има още една версия - политбюро не е харесало снимките - Земята не се е побирала в илюминатора, както е гласяла песента, била е много по-близо от очакваното, почти е изглеждата като от самолет и са сметнали че няма стойност в тях и са ги унищожили.
129
17
 
1
 
! Отговори
Културният поляк преди 3 години
Божкеее, ела си прибери вересиите, някакви примитивни бълггаропитеци тръгнали акъл да ми дават, на мен поляка, хаха, кога дойдохте от Азия, кога почнахте акъл да ръсите, слезте първо от конете, отървете се от миризмата на конска пот и тогава елате да ме поучавате, баси загубеното диво плееме, на всичко отгоре се имат за европейци, това е грешка на Меркел, ама Меркел си я знаеме, тя има слабост към азиатски и африкански пришълци, хаха, няма такъв пррост народ, оня кръчмарски певец, дето го гласи
128
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно защо не е цъкнал поне една снимчица с най-обикновен фотоапарат при полета? Имал е доста време за това и е наблюдавал Земята. Защо няма снимки?
127
2
 
7
 
! Отговори
бай Ставри преди 3 години
До Културният полякГжмзко, ...познавам много поляци, не толкова културни. но стократно по-културни от теб. Ти си високо културен жител на северна Азия, но от Западната част. Другите на изток, са по-грамотни
126
16
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Културният полякХахахахаха, обичам когато дърти пyтин0питеци умират от злоба и с пяна на устата се заканват на вятъра :))) Абе, дядо, къде си тръгнал да заплашваш? Знаеш ли първо кой е отсреща да речем? Малко мозък трябва, за да прецениш, че не си Скалата, за да имаш самочувствие, че си непобедим. И Майк Тайсън са го били в бар, нищо че на ринга беше непобедим. И какъв ти е Гагарин и СССР, че така ги защитаваш? На мен са ми противни като държава а и всичко руско. Аз нямам нищо от тях, а ти?
125
11
 
0
 
! Отговори
Културният поляк преди 3 години
до наблюдаващия отдалече - ей гyмнo ***, маамицата ти отзад и после в устата, глей си в канчето за да не си ядеш ллаайната после, ясно ли ти е
124
8
 
4
 
! Отговори
Нико преди 3 години
Айде-е, дежурните хейтъри изпълзяха от дупките си и наплюха този достоен мъж!
123
5
 
13
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 3 години
Това е история от пионерските години, но модернизирана! "Дами"? В ония времена? Гагарин даже не е знаел такава дума. Момиченце сее картофи, не се споменава за близко село? Името на това село щеше да стане световно известно. Не се споменава за жители на селото, които също биха дочли да поздравят Гагарин? Абе, като всичко р00ска работа-запорожец!
122
21
 
13
 
! Отговори
sd преди 3 години
Историята с Гагарин е измислена от началото до края!
121
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименУффф.. бхубу! Айде! От мене да мин - кацанл бил!
120
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
падат крушите той се е приземил.
119
3
 
14
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
До На *** Поехал@"Дори и да не е летял Русия пак си остава номер едно в космоса, само руснаците могат да правят обитаеми станции в орбита."---Няма да е зле да се поразходите из уебсайта на NASA, за да ви светне, че хич не е така. ;)
118
2
 
21
 
! Отговори
Вирус преди 3 години
Въпреки всичко, Юрий Гагарин е бил много честен и откровен човек.Жалкото е, че онези катили от ЦК на КПСС не са го обичали много, поради неговите откровения.Много от изказвания му, както и разговори с приятели и познати са изчезнали яко дим, но... НЕ всичко !!! ;)
117
6
 
13
 
! Отговори
Културният поляк преди 3 години
до Чудно: Какво ти е чудно бе льохман, първите капсули са имали проблем с парашутите, затова след като навлизат в атмосферата и се охладят космонафте отваря люка и скача с парашут. И първите скафандри са били модифицирани самолетни костюми. Баси и тъъппите маллоумнници!
116
15
 
11
 
! Отговори
На Хуй Поехал преди 3 години
Дори и да не е летял Русия пак си остава номер едно в космоса, само руснаците могат да правят обитаеми станции в орбита.
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леонов твърди, че неговата версия за гибелта на Гагарин вече не е версия, а доказан факт:Когато от катастрофата изминаха 45 години, аз се обърнах към президента Владимир Путин с молба да отворя засекретения пакет. Президентът разреши. Онова, което доказвах по-раноче причина за гибелта на самолета на Гагарин е станал страничен и несанкциониран самолетсега е потвърдено. В онзи ден в същия район тренировъчни полети извършвахме не само ние, космонавтите, но вървеше и изпитание на самолета Су-15.