Шефът на "Роскосмос" нарече американците "задници"

Те не споменават Гагарин в поста си за годишнината от полета в космоса
13 апр 2021 12:55,
125
Шефът на "Роскосмос" нарече американците "задници"
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на руската космическа агенция използва остър език, за да критикува служителите на Държавния департамент на САЩ, че не са споменали Юрий Гагарин в поста, отбелязващ 60 години от историческия му полет в космоса, съобщават медиите.

В понеделник Русия, водена от президента Владимир Путин, отбеляза 60-годишнината от легендарния полет, който направи Гагарин първия човек, летят в орбита около Земята.

Държавният департамент на САЩ публикува във Фейсбук пост, отбелязвайки 60 години от полета, както и "технологичния напредък и международното сътрудничество, които са улеснени от изследването на космоса". В кратката публикация на руски език не се споменава Гагарин, който даде на Съветския съюз голяма победа в космическата надпревара от ерата на Студената война срещу САЩ.

"Задници. Суперсили не се държат по този начин", написа ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин в отговор в Tуитър в понеделник.

Рогозин е известен с провокативни туитове и експанзивни твърдения.

През 2014 г. Рогозин, тогава вицепремиер, отговарящ за космоса, отговори на западните санкции срещу Русия с туит, в което се предполагаше, че САЩ могат да изпратят астронавтите си в космоса "с помощта на батут".

По това време Русия беше единствената държава, способна да транспортира екипажи до Международната космическа станция (МКС).

"Батутът работи", заяви американският милиардер Илон Мъск през 2020 г., след като компанията му SpaceX успешно изведе екипаж на МКС.

Полетът на Гагарин на 12 април 1961 г. е продължил 108 минути - времето, необходимо за завършване на един цикъл около Земята. Двадесет и три дни по-късно Алън Шепърд стана първият американец в космоса. Полетът му на Freedom 7 на 5 май 1961 г. е суборбитален.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че е прав, прав е. Но не знам защо е използвал толкова дипломатичен език. Трябваше да използва множественото число на трибуквената дума.
41
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казват, че Гагарин след полета в космоса никога не говорел за това. Дори с най-близките си хора. Най-вероятно той не е преминал линията на Карман, която условно се приема за начало на космоса. А казват, че и от 30 километра височина, което е много по-ниско можеш да видиш Земята с кривината й и плътните слоеве атмосфера под себе си.
40
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То само от начина на приземяване е ясно, че Гагарин не е бил в космоса. Изведнъж се появил с парашут в небето, а с друг парашут се спуснала капсулата Восток. Такова друго приземяване няма в цялата история на космонавтиката. Гагарин твърди че бил катапултирал от капсулата, неизвестно поради каква причина защото капсулата се е приземила успешно. Поне да го бяха сложили и Гагарин в приземяващата се капсула, както е било винаги до сега. Първия руски космонавт се казва Герман Титов.
39
11
 
12
 
! Отговори
SS преди 3 години
няма проблем! Като гракнат за Луната, 'малката крачка и великия скок" ще бъде отбелязан като лекичко се спомене майсториите и техническия напредък на филмо-производство на Холивуд... :)И както си му е традицията, Путин няма да пропусне да им прати и "Много Здраве!"Нищо чудно, дотогава Мъск да е фалирал скоропостижно, така че хамеркнанците пак ще додат на дедовия
38
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kaто псуя руснаците поо техните форуми, не пропускам да им напомня, че нас българите не е СРАМ, че такива полчовеци като тях са ни освободили.Че са ни освободили само за да ни поробят.И че Гагаирн е летял толкова колкото баба ми.За последното са напълно съгласни!
37
3
 
9
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
Поздравление-право в десятката.
36
2
 
0
 
! Отговори
Мария Лазарова преди 3 години
Абонирайте се за моя Ютюб канал Мария Лазарова интервюта https://youtu.be/r1NrPglFsjY
35
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам защо се кефите толкова на американците, при условие че за да живеят добре техните черни граждани са готови да ви спретват войни, да пълнят европейските държави с араби, че да може нашите бели деца да живеят в постоянна криза? Не дължа нищо на никой черен! България не е била робовладелка държава и не мисля, че съм длъжна да издържам черничките дечица само защото някой е карал дядовците им да работят като роби! Нашите деца не са длъжни да плащат американските грехове!
34
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Батутът работи", заяви американският милиардер Илон Мъск през 2020 г., след като компанията му SpaceX успешно изведе екипаж на МКС.-----------Претенциозно твърдение след един единствен успешен опит.На 09.04.2021 г. NASA пак се примоли на Роскосмос за едно билетче до МКС.На 12.02. Илон Мъск набра наглост и предложи на Государя Владимир Путин разговор в нова социална мрежа. Той толкова невеж ли е, че не знае, че руският президент не е Димата Айфончофф и не ползва социални мрежи?
33
1
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Няма други преди Магелан които да са правили ПЪЛНА околосветска обиколка. Е, палеонтолозите казват, че може би кетцалкоатлусите (вид птерозаври) са правили такава още през юрския период.
32
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да се мъчи неосъветска Русия, да си заслужи респект и уважение, няма да успее!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е тъй почва.Как Бог е създал вселената,земята и нас.....Тоталната заблуда на света днес е необикновена и смешна.Подарената ни от Бог Земя не ни е интересна и ще гоним мъртвилото на Марс.Луди.
30
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26"Не го споменават Гагарин, защото знаят че не е летял в космоса."Доколкото знам са им поискали доказателства за полета му, но руснаците са казали, че поради "технически проблеми" такива няма ...
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20Знаем, знаем.Путин, Сталин, Ленин и малко след тях Александър Северномакедонски са обиколили Света.
28
8
 
8
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
гаргарин не е бил там. "полетът" не е предаван пряко, обявен е няколко дни по-къснотой НИКОГА не е говорил за космоса със своите близки, само за интервюта...както калашников, водката...сигурно и пирогите...
27
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Некадърността не е на Рогозин а на Бог Путин, но тъй като Бог Путин е непогрешим, някой друг ще бъде уволнен.
26
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ от ново са купили от Русия места на ракетите Съюз за транспорт до международната орбитална станция. Явно не може да се разчита на "новите" американски технологии и на комуфлажите на Мъск.
25
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го споменават Гагарин, защото знаят че не е летял в космоса.
24
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подозирам, че съвсем скоро въпросният Рогозин ще бъде увонен поради некадърност.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12Какво има в Библията бе измамник?