Сърбия започва да произвежда руската ваксина "Спутник V"

Тя е първата държава в Южна Европа, която ще я произвежда
15 апр 2021 15:10, Петя Славова
43
 Сърбия започва да произвежда руската ваксина "Спутник V"
Снимка: БГНЕС

Руският фонд за директни инвестиции (РДИФ) обяви на уебсайта си, че институтът "Торлак" е започнал производство на руската ваксина "Спутник V" в Сърбия, съобщава МИА.

Според руския фонд по този начин Сърбия става първата държава в Южна Европа, която произвежда "Спутник V".

Производството на "Спутник V" в Сърбия отговаря на най-добрите стандарти в производството на ваксини, се посочва на уебсайта на РДИФ, който добавя, че по-късно ваксината може да бъде изнесена в други страни от региона.

Още по темата

Ваксинацията срещу коронавирус с руската ваксина в Сърбия започна на 6 януари 2021 г., припомня руският фонд. Към днешна дата "Спутник V" е регистриран в 60 държави с общо население от 3 милиарда души, каза фондът, добавяйки, че ефективността на ваксината е 91,6%, "както се потвърждава от данните, публикувани в The Lancet, едно от най-старите и уважавани медицински списания по целия свят."

Сръбският министър Ненад Попович обяви в профила си в Twitter, че е извършено първото пълнене на ваксината "Спутник V" в "Торлак", предава БГНЕС.

"В рамките на споразумението, постигнато между Руския фонд за директни инвестиции и Института "Торлак" в Сърбия, производството на ваксината "Спутник V" беше успешно стартирано за кратък период от време. Сърбия е първата европейска държава, която започва да произвежда руската ваксина. От началото на годината "Спутник V" се използва активно за ваксиниране на населението и обемът на ваксинацията може значително да се увеличи благодарение на началото на местното производство“, каза директорът на руския фонд Кирил Дмитриев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: СърбияваксинаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
13
 
5
 
! Отговори
Учителя преди 3 години
Но не казват колко бройки са продадени по света...в Сърбия ползва китайската ваксина. Със Спутник се ваксинираха няколко хиляди...толкова и в Унгария...демек никак
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро и най-големия производител на литиеви батерии за електромобили за ЕС ще станат сърбите, а ние още правим чушкопеци, трисекторни е външен емайл.
9
1
 
10
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 3 години
за 1234. Нямам какво да допълня! Забравил си само, че изнасяме дървесина! Поголовно сечем нашите гори, товарим на Тирове и караме за навън! Стигаме и до Зап. Европа, напр. германска фирма за европалети получава дъб и бук, евтино, конкурираме боровият материал на разни чехи, поляци и разни други.
8
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сложи си Спутни и бъди Пътник
7
4
 
23
 
! Отговори
1234 преди 3 години
М даа, от много евроатлантически безценности, ваксината от Сърбия, колите и олиото от Румъния, зеленчуците от италия турция гърция и македония, оръжията от сащ и изтаел, дрехите от турция и азия млякото от германия .... Неканда помисля къде е българската стока? Ами да, тя произвежда от българи емигранти в чужбина. БЪЛГАРИЯ е изпразнено от съдържание място...
6
4
 
21
 
! Отговори
Тиквата българоубиец преди 3 години
Само чекмеджета та са важни. Цяло лято обикаля с джипката като гламав и раздаване пари вместо да купи линейки и да утро и Спешна помощ и леглата в болниците за да не умират хората чакайки линейка
5
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин що не произвежда и да продава? А верно, не може. Чакаш Лада 10 години, още са така и така ще си останат.
4
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките руснаци, много шум и накрая нищо нищо могат да произведат. Така е с несменяем комплексар чиновник от КГБ на власт 20 години. Стоят си спрели в миналата ера.
3
5
 
26
 
! Отговори
Това е преди 3 години
Хората си гледат интереса, а Тиквата само да го погалят по главата Началниците
2
3
 
26
 
! Отговори
Сахар преди 3 години
Какво стана със завода за ваксини на Бочето? Да не би да е скрит зад този на Фолксваген?
1
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на сърбите, велика нация, слава на Путин, ще ходим всички русофили с Ладите в Сърбия да се ваксинираме.