Отговорът на Москва заради експулсираните руски дипломати

Мария Захарова: Прага е наясно какво ще последва след подобни "трикове"
18 апр 2021 15:48, Петя Славова
111
Отговорът на Москва заради експулсираните руски дипломати
Снимка: БГНЕС


Москва реагира на новината за експулсирането на 18 руски дипломати от Чехия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че "Прага е наясно какво ще последва след подобни "трикове", съобщава БНР.

Русия отговаря реципрочно при случаи на гонене на дипломати.

Руската реакция дойде след изявления на чешкия премиер Андрей Бабиш и първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на страната Ян Хамачек, който изпълнява и длъжността министър на външните работи, които обявиха в събота решението на Прага да експулсира 18 служители на руското посолство. Според местните спецслужби това били  офицери от руското разузнаване.

Причината за експулсирането - чешките власти имат подозрения, че руски разузнавачи са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси през 2014 година, при която са загинали двама души.

Руските дипломати имат 48 часа да напуснат страната.

Още по темата

По-рано стана ясно, че вицепремиерът Хамачек, който преди това е планирал да направи работно посещение в Москва на 19 април, се е отказал от тази визита.

Проблемите със сигурността на Чехия, свързани с Русия, могат да повлияят на решението за това дали Москва ще бъде поканена да участва в търга за изграждането на нов енергоблок на атомната централа "Дуковани“. Това заяви за Ройтерс чешкият министър на промишлеността Карел Хавличек.

Междувременно чешката полиция съобщи, че издирва двама мъже с руски паспорти, които са заподозрени, освен за евентуално участие при взривовете във военния склад, и за отравянето с "Новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английският град Солсбъри през 2018 година.

Москва определи твърденията на Прага като абсурдни, а първият заместник ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джаваров заяви, че отговорът на Русия трябва да бъде реципрочен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: ЧехияРусиядипломати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опит за замазване на издънката със заловените превратаджии, които искат да организират преврат в Беларус. Сетиха се, след 7 години...
53
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Са платени *** и трият коментари, които не слугуват на запада.
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До симо".Русия защитава своята сигурност и интереси.Всеки който го прави се превръща в неин враг.До 2014г.Украйна беше приятелска страна ан руснаците"Мда. Приятелските страни са тези, на които руснаците са инсталирали управляващите, а във всички други, руснаците си "защитават интересите" с терор, убийства, атентати и хакерство.Обаче, разбора се, русофилите приемат за нормално, когато руснаците инсталират политици.
51
0
 
1
 
! Отговори
Ох преди 3 години
Мамаша
50
5
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До модерасторитеАко искате само мнения,които величаят раболепно запада,и поддържат дезинформацията му,затворете си сайта.Или го кръстете "Западна пропаганда",та да се знае от името още,кой, и по чия заръка го е създал.Не очаквате надявам се,тук да коментират само и единствено чебурашки,вируси,ястр.е.б.и.Ако такива са ви мераците,по-добре закривайте пропагандната си машинария.
49
4
 
8
 
! Отговори
симо преди 3 години
До ЧебурашкаТова е патент от ВСВ на Англичани и американци.Дори и в София има много осакатени деца от тези бомби играчки.Не гледай едностранно на нещата.Това,че има паметник на американски летци в София,не означава че са герои,както и съветските паметници.
48
4
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До ЧебурашкаПитай старите софиянци,свидетели на бомбардировките.Баща ми,лека му пръст,го е видял с очите си.
47
6
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До ЧебурашкаСедем години разследване,и хоп-просветна им на чехите по сигнал от хамерика!Мъдро.
46
6
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До ЧебурашкаИ аз това се питам,как може да защитаваш държава,бомбардирала столицата ти,от чиито самолети са хвърляни играчки-бомби,в чиято угода нашите пре.датели разрушиха икономиката ни?
45
6
 
5
 
! Отговори
симо преди 3 години
До Чибурашка.Русия защитава своята сигурност и интереси.Всеки който го прави се превръща в неин враг.До 2014г.Украйна беше приятелска страна ан руснаците,но САЩ и ЕС се направиха на най-великите и започнаха една игра,която за момента губят.Крим им беше отнет изпод носа,заедно с Домбас.Неможе да налагаш по-толкова агресивен начин своите цености на друг,камоли на една ядрена страна.Трябва разум.
44
6
 
7
 
! Отговори
Вижте, там, Навални преди 3 години
Захарова е казала "фокуси", а не "трикове". Иначе е интересно как покрай плонжа на чехите се подминава с мълчание публикуването на филмов материал от руската ФСБ, от който излиза, че неотдавна е осуетен опит за военен преврат в Беларус, като заговорниците са планирали да убият практически цялото ръководство на Беларус, включително, президента Лукашенко. Твърди се, че в заговора са замесени спец-служби на САЩ. Има и опровержение на обвиненията от Държавния департамент, което също се премълчава.
43
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 47. Така е , но Русия се меси във вътрешното положение на България,Чехия, Полша, Литва, и др. Не я желаят , като агресор тия държави
42
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хайде поредното слагачество на Бай Дън. Те видиш ли агентите седят в Чехия от 2014 и чакат 7 години да ги разкрият, ама видиш ли и Новичока на Скрипал сипали. Тя Русия брише из европа само с чешките си агенти. Жалка история за наивници.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към 42 - пояснение към пост 25За него е поставеният въпрос.
40
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Чехия, а Захарчето да не се прави на паднала от Марс.
39
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На руснаците ще им бъде трудно да изгонят 18 чешки дипломати от посолството им.Сигурен съм ,че няма толкова дипломати в чешкото посолството в Москва .Ако някой се пита ,защо й е на Русия да държи толкова много дипломати в една малка държава с която няма съюзни отношения?Отговорен е ясен ,за шпионска,зловредна и терористична дейност !
38
2
 
4
 
! Отговори
Добър ден ! преди 3 години
Ще задам един въпрос ! На n²⁵ има поставени минуси - бихте ли ми отговорили със спокойствие и разумни доводи , защо са поставени ?А що се отнася до възможността да обменяме културни ценности с европейските ни партньори и Русия са огромни.Предпочитам проспериращи Португалия , Испания , Полша и всички останали европейски държави пред "големите две "!!!
37
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин е Диктатор убиец и управлява руския бостан от има-няма 23 г. Трябва и ние да експулсираме 20-30 руски дипломати. И без това София гъмжи от руски шпиони
36
4
 
2
 
! Отговори
Свята Коледа преди 3 години
Дипломатите от всички нормални страни по света, ангажирани с отношенията им с Русия в Русия, могат да са сапокойни, че до Коледа ще са си у дома.Путин лично е поел ангажимента, да засили шпионската дейност, за да се случи това.
35
5
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Както е тръгнало до Коледа руските дипломати от ЕС до Коледа ще са се брибрали дома. Така е като навсякъде се държат като окупанти от Червената армия и не се съобразяват със закона.