Главният въпрос в Русия: Накъде отива тази необятна държава?

Всеобщото чувство у руснаците е на несигурност
21 апр 2021 15:00, Нели Христова
361
Главният въпрос в Русия: Накъде отива тази необятна държава?
Снимка: БГНЕС

През последните седмици Русия рядко излиза от новините.

Независимо дали е санкционирана от САЩ за предполагаемо хакерство и намеса в избори, или е заплашена с наказание заради отношението си към активиста Алексей Навални, Москва многократно е била критикувана от световните лидери. През последните седмици Кремъл струпа и множество войски по границите с Украйна, оказа се и замесен във взривяването на завод за боеприпаси в Чехия.

Докато се опитват да анализират следващите ходове на Русия, наблюдателите от Кремъл се борят с някои големи въпроси: Какво иска Русия? Какво мисли президентът Путин? И къде отива тази необятна държава?

Докато президентът Путин се подготвя за речта си за състоянието на нацията, Стив Розенберг от BBC изминава 3200 км източно от Москва до град Красноярск в Сибир, за да прецени настроението сред обикновените руснаци.

Художникът Василий Слонов вижда неща у президента Владимир Путин, които другите не могат. Според него, държавният глава е усъвършенствал перфектно умението да държи властта в ръцете си.

"Путин е символ на властта. Колос на патриотизма. Той е пъзел само с едно решение. Както и да се опиташ да разместиш парчетата на съвременна Русия, единственият образ, който ще се получи, е този на Путин. Някои хора са били премахнати, други арестувани, трети убити, отровени. Тази липса на промяна ще свърщи с размирици. Ще стигне точка на кипене, когато всичко ще бъде пометено и ще се сформира нов пъзел. Но засега това е реалността", казва той пред BBC.

Вместо намерения за политическа промяна, Кремъл внушава национална гордост и подозрения към Запада. Може да се каже, че Красноярск е географският център на Русия. Там всеки ход, всяка крачка на екипа на BBC е следен. Всеки ден една и съща кола кара зад автомобила на медията.

"Фактът, че сме следени, показва колко нервни са властите в Русия, колко са чувствителни към всяка потенциална критика към това, което се случва в стратата и също така - колко са подозрителни към Запада", казва Стив Розенберг. Когато отива да поговори с агента в автомобила, който ги следи, той му отговаря, че не ги преследва, журналистите "само си въобразяват разни неща".

Ксения Андреевна пък се надява, че нарастващите цени на храната ще са наистина само част от въображението й. Но това е реалността. "Цените са ужасяващи", казва тя. "Стандартът на живот спада. Трябва да намирам по-прости и некачествени храни."

За Ксения семейството е на първо място, най-вече синът й - Рома. Затова тя и съпругът й отбягват разговорите за политика. Те не ходят на протести, всъщност, малко руснаци го правят. Но това не означава, че народът се е примирил.

"Мисля, че хората просто се страхуват, защото ако шефът ти разбере, че си бил на протести и си бил арестуван, може да те уволни. Не мисля, че аз имам способността да променя нещо в тази държава. Бих искала Русия да е по-свободна, но не вярвам, че нещо ще се промени в близкото бъдеще", на мнение е Ксения.

Някои неща в Русия все пак се променят. Като сезоните. В зоогическата градина на Красноярск празнуват пристигането на пролетта с пиршество. За много руснаци краят на зимата носи надежда, че всичко ще се промени към по-добро, че животът ще се подобри.

"Мечките обичат компанията", казва Андрей Горбан, директор на зоогическата градина. Палачинките, които той приготвя не са за хората, а за кафявата мечка Руфиан. "Така стоят нещата тук - вярата в бъдещето ни помага да оцелеем. С благословията на Бог някой ден ще го построим. Русия не иска размирици. Не искаме промени чрез революция. Нашата цивилизация няма да оцелее още една революция."

Комунизмът обеща на руснаците светло бъдеще. Владимир Путин обеща само стабилност. Но някои хора се съмняват, че неговият нарастващ авторитаризъм може да осигури дори и това.

"Русия се е отправила към огромна катастрофа. Убеден съм. Неизбежно е. Като "Титаник", който се е отправил към айсберга. Не може да бъде избегнато. Както слънцето не може да не изгрее, така и тази катастрофа няма как да не се случи", на мнение е Василий Слонов.

Всеобщото чувство у обществото на Русия е несигурност. А това е и глобално притеснение, защото посоката, по която Кремъл поема, има последствия за целия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А да осъдиш невинен човек на доживот , и преди да се е произнесъл съда президента да се моли за най - тежката присъда какво е ? Демокрация ? Я се скрийте смешници такива .
220
4
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
медии почти нищо не се спомена за Грудинин, а за Тихановская ни проглущиха ущите! Очевидно е, че от запад предпочитат Путин да е начело на Русия, вместо Грудинин, понеже Запада няма интерес от икономически силна Русия с благоденстващо население, в каквато държва имаще вероятност да се превърне РФ под ръководството на Павел Грудинин. Още нещо, шефа на най-голямата руска банка-Сбербанк, Герман Греф, е член на съвета на американската банка JP morgan! Tова не ви ли кара да се замислите?
219
2
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До Споко, на дъното,Не, че нещо, ама за путинофилите не си прав! На Запад също явно има много путинофили на най-високи постове! Един факт- на миналите избори за президент на Русия, независимият Павел Грудинин, подкрепен от КПРФ , на фона на факта, че всичко в Русия се контролира от Путин и съратниците му, спечели над 11% от гласовете на руснаците, дори в процентно изражение колкото Тихановская в Беларус. Реално процента му вероятно е бил доста по-висок. Само че по западните и съответно родни...
218
10
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Блатная отива там, където винаги си е ходила - глад, мизерия, канибализъм, алкохолизъм :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
217
0
 
4
 
! Отговори
Същия преди 3 години
Колко млада колкото новия свят ?
216
12
 
13
 
! Отговори
Мужик преди 3 години
Богатите и умните отиват на запад а пpocтолюдието до магазина за водка..... и така докато се изчерпат природните ресурси. После ше се пуцат с калашниците.
215
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ветеран"Русия не отива никъде-тя си е там където е била винаги от както свят светува,"Русия е много млада държава, всъщност.
214
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до НямаАз съм бил около 15 пъти. И по времето на СССР и след "промените".Приказките за "красивите" градове можеш да си ги .... някъде. А за чистота ... Ахахахахахахахахахааааа. Явно не си стъпвал никъде .....Ти си същия *** със "сирената".
213
9
 
10
 
! Отговори
Ветеран преди 3 години
Русия не отива никъде-тя си е там където е била винаги от както свят светува,само си стои и гледа сеира на останалите.Е няма да мине много време и няма да бъде СЪВЕТСКИ СЪЮЗ е ще стане РУСКИ СЪЮЗ.А,иначе който иска да прекрачи границата-да опита 9ти май е съвсем скоро!
212
8
 
18
 
! Отговори
до Няма преди 3 години
Ти билли си в Русия за да говориш така. Аз съм видял Санк Петербург, Москва, Казан, Новосибирск, Екатеринбург, Иркутск и Байкалското езеро - 21 дни с влака "Царско Злато" по Транссибирската Магистрала. Чисти, красиви градове, силно развита култура, учтиви хора. "Око да види, ръка да пипне" е българската поговорка. Виж лично и тогава споделяй.
211
7
 
9
 
! Отговори
Споко, на дъното преди 3 години
Според главния научен секретар на руската академия на науките за 30 години броят на учените в страната е намалял от почти милион до 350 хиляди. А през последното десетилетие ежегодната емиграция на висококвалифицирани специалисти от Русия е нараснала 5 пъти.Дрогаре путинофили, при такива данни продължавайте да надувате фанфарите на великото руско бъдеще, все пак имате да отработвате опорки.
210
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента навсякъде по света има трудности във връзка с епидемията - даже и в САЩ нарастна безработицата и бедността. Очаква се до края на годината -средата на следващата, световната икономика да се въстанови. Днес Путин обяви, че дава еднократна помощ от 10 000 рубли за всички семейства с деца,а месечните детски надбавки ще станат по 5000 рубли на дете. Така че Путин няма да остави семействата с деца без помощ, а тези семейства са гръбнакът на обществото. Изобщо 2021 г. се очертава за Русия като по-добра в сравнение с 2020 г.
209
7
 
8
 
! Отговори
А преди 3 години
Всеобщата несигурност в Германия не е по-малка от тази в Русия, след 16-годишно царуване на Меркел. Катастрофата за Германия ще е по-голяма отколкото в Русия - както финансова, така и демографска с подмяната на коренните германци с афро-арабски нашественици.
208
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До къде отивали може би"Тази голяма държава да се опита да пази Сибир от китайската инвазия, че ако разгледате в Гугъла някой град там, половината надписи са на китайски. Отвътре ще ги превземат. Като се заселят 20, докарват още 200, те още 2000 и така докато..Навсякъде има китайци, а никъде нямат гробища. Тръгнали с Украйна да се занимават, той нашественика в задния им двор"След следващото разпадане на СССР-2 Русия ще е няколко области около Маскве и Леньинграда.
207
17
 
7
 
! Отговори
Няма преди 3 години
Няма по гадна, гнусна и долна държава от русия и мизерния путин.
206
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Трябва да намирам по-прости и некачествени храни"Другаре, чакайте да ви кажа какво значи това :)))))Елда, другаре. :)))) Елда, картожки, тук таме по малко червено цвекло и евтина риба. :)))))А след още две години картожки вече няма да има и рибата няма да е евтина. :))) Даже евтината няма да е евтина. :)))))
205
5
 
11
 
! Отговори
истина преди 3 години
Не където иска запада и това много ги дразни
204
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ксения Андреевна пък се надява, че нарастващите цени на храната ще са наистина само част от въображението й. Но това е реалността. "Цените са ужасяващи", казва тя. "Стандартът на живот спада. Трябва да намирам по-прости и некачествени храни.""Другаре!!!Това НЕ МОЖЕ ДА Е ИСТИНА, НАЛИ?!?В Путиновия рай се яде най-качествената храна и е безкрайно евтина! Така казвате ВИЕ!ЗАЩО руснаците лъжат така?
203
5
 
8
 
! Отговори
къде отивали може би преди 3 години
Тази голяма държава да се опита да пази Сибир от китайската инвазия, че ако разгледате в Гугъла някой град там, половината надписи са на китайски. Отвътре ще ги превземат. Като се заселят 20, докарват още 200, те още 2000 и така докато..Навсякъде има китайци, а никъде нямат гробища. Тръгнали с Украйна да се занимават, той нашественика в задния им двор
202
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този от ВВС няма нужда да пътува 3200км до Красноярск, да пробва га 16км как е в най-близкото лондонско гето.