Главният въпрос в Русия: Накъде отива тази необятна държава?

Всеобщото чувство у руснаците е на несигурност
21 апр 2021 15:00, Нели Христова
361
Главният въпрос в Русия: Накъде отива тази необятна държава?
Снимка: БГНЕС

През последните седмици Русия рядко излиза от новините.

Независимо дали е санкционирана от САЩ за предполагаемо хакерство и намеса в избори, или е заплашена с наказание заради отношението си към активиста Алексей Навални, Москва многократно е била критикувана от световните лидери. През последните седмици Кремъл струпа и множество войски по границите с Украйна, оказа се и замесен във взривяването на завод за боеприпаси в Чехия.

Докато се опитват да анализират следващите ходове на Русия, наблюдателите от Кремъл се борят с някои големи въпроси: Какво иска Русия? Какво мисли президентът Путин? И къде отива тази необятна държава?

Докато президентът Путин се подготвя за речта си за състоянието на нацията, Стив Розенберг от BBC изминава 3200 км източно от Москва до град Красноярск в Сибир, за да прецени настроението сред обикновените руснаци.

Художникът Василий Слонов вижда неща у президента Владимир Путин, които другите не могат. Според него, държавният глава е усъвършенствал перфектно умението да държи властта в ръцете си.

"Путин е символ на властта. Колос на патриотизма. Той е пъзел само с едно решение. Както и да се опиташ да разместиш парчетата на съвременна Русия, единственият образ, който ще се получи, е този на Путин. Някои хора са били премахнати, други арестувани, трети убити, отровени. Тази липса на промяна ще свърщи с размирици. Ще стигне точка на кипене, когато всичко ще бъде пометено и ще се сформира нов пъзел. Но засега това е реалността", казва той пред BBC.

Вместо намерения за политическа промяна, Кремъл внушава национална гордост и подозрения към Запада. Може да се каже, че Красноярск е географският център на Русия. Там всеки ход, всяка крачка на екипа на BBC е следен. Всеки ден една и съща кола кара зад автомобила на медията.

"Фактът, че сме следени, показва колко нервни са властите в Русия, колко са чувствителни към всяка потенциална критика към това, което се случва в стратата и също така - колко са подозрителни към Запада", казва Стив Розенберг. Когато отива да поговори с агента в автомобила, който ги следи, той му отговаря, че не ги преследва, журналистите "само си въобразяват разни неща".

Ксения Андреевна пък се надява, че нарастващите цени на храната ще са наистина само част от въображението й. Но това е реалността. "Цените са ужасяващи", казва тя. "Стандартът на живот спада. Трябва да намирам по-прости и некачествени храни."

За Ксения семейството е на първо място, най-вече синът й - Рома. Затова тя и съпругът й отбягват разговорите за политика. Те не ходят на протести, всъщност, малко руснаци го правят. Но това не означава, че народът се е примирил.

"Мисля, че хората просто се страхуват, защото ако шефът ти разбере, че си бил на протести и си бил арестуван, може да те уволни. Не мисля, че аз имам способността да променя нещо в тази държава. Бих искала Русия да е по-свободна, но не вярвам, че нещо ще се промени в близкото бъдеще", на мнение е Ксения.

Някои неща в Русия все пак се променят. Като сезоните. В зоогическата градина на Красноярск празнуват пристигането на пролетта с пиршество. За много руснаци краят на зимата носи надежда, че всичко ще се промени към по-добро, че животът ще се подобри.

"Мечките обичат компанията", казва Андрей Горбан, директор на зоогическата градина. Палачинките, които той приготвя не са за хората, а за кафявата мечка Руфиан. "Така стоят нещата тук - вярата в бъдещето ни помага да оцелеем. С благословията на Бог някой ден ще го построим. Русия не иска размирици. Не искаме промени чрез революция. Нашата цивилизация няма да оцелее още една революция."

Комунизмът обеща на руснаците светло бъдеще. Владимир Путин обеща само стабилност. Но някои хора се съмняват, че неговият нарастващ авторитаризъм може да осигури дори и това.

"Русия се е отправила към огромна катастрофа. Убеден съм. Неизбежно е. Като "Титаник", който се е отправил към айсберга. Не може да бъде избегнато. Както слънцето не може да не изгрее, така и тази катастрофа няма как да не се случи", на мнение е Василий Слонов.

Всеобщото чувство у обществото на Русия е несигурност. А това е и глобално притеснение, защото посоката, по която Кремъл поема, има последствия за целия свят.


361
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
5
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
Към пропастта.
265
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Трябва да намирам по-прости и некачествени храни"Другаре, чакайте да ви кажа какво значи това :)))))Елда, другаре. :)))) Елда, картожки, тук таме по малко червено цвекло и евтина риба. :)))))А след още две години картожки вече няма да има и рибата няма да е евтина. :))) Даже евтината няма да е евтина. :)))))
264
5
 
11
 
! Отговори
истина преди 1 месец
Не където иска запада и това много ги дразни
263
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ксения Андреевна пък се надява, че нарастващите цени на храната ще са наистина само част от въображението й. Но това е реалността. "Цените са ужасяващи", казва тя. "Стандартът на живот спада. Трябва да намирам по-прости и некачествени храни.""Другаре!!!Това НЕ МОЖЕ ДА Е ИСТИНА, НАЛИ?!?В Путиновия рай се яде най-качествената храна и е безкрайно евтина! Така казвате ВИЕ!ЗАЩО руснаците лъжат така?
262
5
 
8
 
! Отговори
къде отивали може би преди 1 месец
Тази голяма държава да се опита да пази Сибир от китайската инвазия, че ако разгледате в Гугъла някой град там, половината надписи са на китайски. Отвътре ще ги превземат. Като се заселят 20, докарват още 200, те още 2000 и така докато..Навсякъде има китайци, а никъде нямат гробища. Тръгнали с Украйна да се занимават, той нашественика в задния им двор
261
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този от ВВС няма нужда да пътува 3200км до Красноярск, да пробва га 16км как е в най-близкото лондонско гето.
260
8
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 1 месец
Империята се разпада.За обикновените хора,важното ще е разпада да е мирен.
259
2
 
10
 
! Отговори
преди 1 месец
От сутрин до вечер ни промивате мозъка-Русия,Путин,Навални,смъртта на принц Филип.Понеже у нас всичко е наред,цъфнали и завързали сме,но се ровим в чуждото пране.
258
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държава Главно Управление на ЛАГерите с началник Путин.
257
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Русия държава не става. Каквото и да решат да направят винаги се получава затвор и гулаг.
256
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Русия имало несигурност. Пак открихме топлата вода. В Световните СМИ в последните 6-8 месеца има стотици статии, обясняващи, че света става все по-несигурен. САЩ и НАТО не признават международните закони, военните конфликти се изострят навсякъде, настъпва икономическа и климатична криза, криза на капитализма и т.н., а като прибавим и КОВИД нещата стават много объркани.
255
1
 
5
 
! Отговори
Nekoj преди 1 месец
Прочетете 252 - това ви чака нещастни "либерали" от матряла. майцепродавци, така са се пръканли пома.ци.те. като вас.
254
3
 
3
 
! Отговори
Nekoj преди 1 месец
под свещения байрак на българската партия, а останалата смет позорно трябва да си потърси прилично място под знамето на народните изверги, под десницата на чуждия и мракобесен душманин_________________________________________________________________________И какво са ти направили Американците та се изказваш така ???
253
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не се меси така силно в Русия , както Китай.
252
0
 
3
 
! Отговори
Liberal преди 1 месец
Specialist Data Engineer | Indigenous Only | Brisbane or Perth***************************************************Специалист (Информатика)/ Рома или Турски етнос/ София или ПловдивГорната обява е в Австралия. Открито расистка срещу останалите етноси.
251
5
 
21
 
! Отговори
к1 преди 1 месец
В отговор на въпроса поставен в заглавието. Тази необятна държава отива натам , че ще завладее света.Чрез природните си ресурси , чрез научните си открития , чрез хуманизма.А тези които посягат на териториалната и цялост и изграден вътрешен ред , ще бъдат смачкани.
250
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази голяма държава е на Китай.
249
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно така ,но трябва да добавим още две партии - американска и брюкселска передайническа и тогава нещата може да потръгнат
248
7
 
5
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
,,Обстоятелствата са такива, щото дълго време още в България ще да съществуват две партии само: българска патриотическа и руска предайническа... Всичко честно и патриотично трябва да се изправи под свещения байрак на българската партия, а останалата смет позорно трябва да си потърси прилично място под знамето на народните изверги, под десницата на чуждия и мракобесен душманин.
247
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как ще оставят някакви от Военно Въздушните Сили (ВВС) на чужда държава да се разхождат в Русия без екскорт?