"Пълзяща окупация": Как Русия показва мускули в най-малкото море

На брега на Азовско море се готвят за нападение
5 май 2021 20:12, Нели Христова
118
"Пълзяща окупация": Как Русия показва мускули в най-малкото море
Снимка: БГНЕС

Нарисувана с камуфлажни цветове от сиво и зелено, украинската лодка на брегова охрана 23 прорязва вълните в бурното Азовско море.

В задната част стрелецът здраво стиска дръжките на единична тежка картечница, внимателно сканирайки хоризонта за всяка заплаха.

След един час, който крайбрежния патрул прекарва в бурно море на около 5 морски мили от украинския бряг, радио съобщение се чува над тътенът от дизеловите двигатели и внезапно се появява леко въоръжен кораб.

"Лодка 23, това е лодка 444", казва глас с руски акцент. "Напомняме ви да спазвате безопасно разстояние", предупреждава операторът.

На хоризонта се очертава руски кораб за защита на брега, плаващо стоманено напомняне за нарастващата военноморска сила, която се сглобява в моретата отвъд. Посланието е ясно: не отивайте по-далеч.

"Ако не се върнем, ще имаме проблеми", казва управляващият Николай Левицки, от украинската морска гвардия пред екип на CNN.

Руското министерство на отбраната не крие какво би могло да предизвика отказът от отстъпление. Страната демонстрира своите мускули в едно от най-малките морета в света, като пусна драматични изображения на кораби, изстрелващи баражи от ракети, прорязващи вълните.

Кремъл настоява, че това е само морска тренировка, учение, което не представлява заплаха за никого. Властите говорят за  флотилия от 15 кораба, които се отправят от Каспийско море без излаз на море през канал от 100 км с 13 шлюза към басейна на Черно море.

Но украински военни, намиращи се само на няколко мили, наблюдават със загрижеността  натрупването на военна мощ.

"През последните две седмици стана по-опасно, тъй като Руската федерация изпрати няколко десантни кораба от Балтийско и Северно море",  казва капитан Роман Гончаренко от украинския флот в Мариупол. "Официално това са учения. Но тези кораби все още са тук в тази област и според нашето виждане това може да бъде опасно", допълва той пред CNN от палубата на съветския "Донбас" -  ръждясал кораб за търсене и спасяване, построен през 1969 г. и скачен в пристанищния град.

Струпване по суша и вода

Струпването на военноморски сили предизвиква международна тревога заради неотдавнашеният прилив на руски сухопътни сили близо до границата с Украйна и в Крим, анексиран от Русия през 2014 г.

Десетки хиляди руски войски, подкрепени от бронирани колони, бяха забелязани да се насочват към Източна Украйна, където подкрепяните от Русия бунтовници водят сепаратистка война с правителствени сили, в която загиват хиляди.

Украинският президент Владимир Зеленски даде безпрецедентен достъп на CNN миналия месец до военната зона, като отиде на най-предните позиции в знак на подкрепа за своите фронтови войски.

Кремъл също заяви, че струпванията са само военни учения и в крайна сметка обявяват съкращаване на въоръжените сили в края на миналия месец, въпреки че американските власти казват, че не е ясно колко руски войски са изтеглени назад.

Говорителят на американския Пентагон Джон Кирби заяви в понеделник, че по границата с Украйна и в Крим има "все още немалко" руски сили.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен ще бъде в Киев тази седмица, за да се срещне с украинския си колега и Зеленски. Държавният департамент казва, че възнамерява да "потвърди" подкрепата на САЩ за Украйна в лицето на продължаващата агресия на Русия.

Украйна твърди, че сегашната агресията нарушава международното право, като ограничава достъпа до Азовско море, което Русия и Украйна се споразумяха да споделят през 2003 г.

Украинските власти твърдят, че търговското корабоплаване по ключов маршрут на изток е изправено пред допълнителни проверки и закъснения, но Русия настоява, че трафикът не е забранен.

Това не е първият път, когато Русия упражнява морската си сила спрямо Украйна. През 2018 г. руската брегова охрана се качи на украински влекач в района. Руски кораби стреляха по украински военноморски кораиби и задържаха 24 моряци. И двете страни взаимно се обвиниха в нарушаване на морските закони.

Американските кораби също са предизвиквани от Русия. По-рано тази година ниско преминаване от руски военен самолет в Черно море беше засвидетелствано от палубата на американския миноносец USS Donald Cook.

"Пълзяща окупация"

Напрежението във водите на Азовско море се вижда и на сушата. В Мариопол десетина украински морски пехотинци, облечени в бойна екипировка и балаклави, практикуват маневри, патрулират на пристанището с пушките си в готовност, провеждайки, както те казват, антисаботажни учения.

Украинските военноморски служители казват, че нямат друг избор, освен да планират евентуално руско нападение и че още сухопътни сили са в готовност, за да бъдат разположени в случай на нападение.

Те вече наричат ​​руските действия на Азовско море "пълзяща окупация" на региона.

"Руските кораби се държат все по-агресивно, влизайки в скрити райони или места, където трябва да имат разрешение от украинските власти", казва Левицки, командир на патрулната лодка.

След като корабът на украинската брегова охрана беше предупреден от руския кораб да се оттегли, тъй като е прекалено близо, екипът на CNN пита какво ще се случи, ако корабът не се върне обратно. Кормчията извиква: "Би било много опасно", а Левицки ги поглежда неодобрително и невъзмутимо и казва само: "Може и да не е на добро“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
5
 
4
 
! Отговори
Ханонимен преди 2 години
Който търси белята си я намира. Путин вече я намери,но не цялата. Жалко за обикновените руснаци
81
3
 
3
 
! Отговори
Lainqna mediq преди 2 години
Запомнете лицата от тази медия !Скоро ще ги бесим по дърветата !
80
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво моля?!? Пълзяща окупация ли? Руски ли бази сега има в Европа? в България? Изопачени исторически факти подадени на пластмасова чинийка за някакви хора без памет или новоизлюпени. По публикацията работи: *** Христова - журналист от вестник "168 часа" и всяка седмица пише за кино и телевизия. Тя е дългогодишен фен на "Хари Потър". Авторитетно мнение ли е според вас? някакви коментарии да пишете... смешна работа
79
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КалоянКалоянчо, руснаците живеят в мизерия и тя става все по-свирепа. Не знам на какво казваш "Европа го отнася", но понастоящем тия, които го "отнасят", са обикновените руснаци и ще става все по-лошо.Руснаците са пренебрежима част от туризма в Европа, включително и в България.
78
8
 
12
 
! Отговори
Калоян преди 2 години
А Вие ,какво очаквате,да си сложи главата на дръвника ли???Да,да ,ама Не.Русия е ядрена държава и с провокациите на Американците, ще го отнесе Европа.Тя,вече го отнася с прекъсване на икономическите връзки, в много аспекти,включително и туризъм.Това е ракова политика,на политици със зависимо мислене.
77
5
 
18
 
! Отговори
komitata преди 2 години
*** пише да заработи хонорара-такава объркваща приказка е за балъци .Христова скромно пропуска някои факти относно НАТО.Русия няма да ги допусне до границите и .Украйна има няколко ръждясали кораби които не представляват интерес и ако Украйна покани НАТО да правят някаки учение или допусне войск и н атяхна територия това ще и края и.
76
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** Христова, ти разбра ли нещо от тази статия, която ми предложи, аз, нищо!Сега, да ти обясня! Руснациците са го издухали отвсякъде.Много скоро там ще се гърми!Те затова дрънкат оръжия, щото е по-лесно да купиш пистолет и да плашиш, отколкото да се грижиш за семейство и отглеждаш деца всеки божи ден!?! Така и Путин не може да даде на мужиците каквото им се полага.Плаши цивилизования свят с оръжия!
75
3
 
14
 
! Отговори
Ехооо преди 2 години
До Анонименкакво тръгване, какви автомати?! Само ЕДНА ядрена бомба и Черно море ще стигне до Пловдив
74
22
 
11
 
! Отговори
sd преди 2 години
имам лоши новини за русоидо-русоф-илист-иците. матушката ви ще се свари накрая в собствените си ла-й-на. И причината е пак същата както и през 1989та. Другарите чекисти не са се научили да печатат долари, а само могат да печатат рубли.
73
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Украинските военноморски служители казват, че нямат друг избор, освен да планират евентуално руско нападение и че още сухопътни сили са в готовност, за да бъдат разположени в случай на нападение".Русия ако нападне ще ги отнесе като глухарчета, колкото и да планират.
72
4
 
31
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до 86"Христов"Луканов беше вътре в нещата,много преди да се появи след 1989 г в парламента,това къдраво Ев р ей че!Беше завършил "Иконимически утношения" в Москва ако помниш!-:) И точно Те му изядоха алчната глава! Но това е друга тема! Паси беше в редиците крадци и приватизатори СДС!Тези които откраднаха и приватизираха Огромният паричен и материален ресурс на социализма!-:((( И за това днес 31 г,никой от тях н смее да се покаже!А фразата ,"майната му на православието" помниш ли я?Беше на ПАСИ!
71
8
 
23
 
! Отговори
Агент Клинт Гън, ЦРУ преди 2 години
Два бързи въпроса с повишена трудност:1. Каква е разликата между руски език с руски акцент и руски език с украински акцент, при положение че 90 % от украинците говорят руски език с руски акцент в ежедневието си?2. Какъв е етническия произход на управляващия лодка 23 ЛЕВИцки и споделя ли той еднакъв етнически произход със собствениците на CNN?
70
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 81.В Космоса има лунатици,като нашия бивш Президент,който си има парцел на Луната.Годпод не обича да му се бъркат в делата.
69
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро Кравария,ще фалира.Борсите се сриват под натиска на инфлацията и златото ще се върне като стандарт.Тогава с евра и долари ще си палим печките.А и диаманти не се ядат.Яде се хляб.Русия е необятна и с несметен ресурс.А съседът им Китай е работилницата на света с безброй сръчни ръце и технологии.Които пече хляба,той и ще си го яде.Другите ще се молят за залък.Ерата на капитала преключва.
68
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се окаже обаче на края,че не Американците са виновни! Те където отидат,само война и катаклизми правят. А че вината може да я поемат,тия които са им "членове"! Тоест,сами да си подпалим чергата! Те са много далеч от Европа нали? Северна и Южна Америка,са много далеч от Европа!-:((((
67
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се заигравайте със северната мечка,че този път може да не спре в Берлин а чак в Лисабон.Руснаците са си у дома.А кому "Фуят "дирят американците на хиляди километри от родината си.Тероризъм с държавна протекция се нарича това.За неразбралите.ЕС са обладани от фашистите в НАТО.
66
12
 
39
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
Доцивях да видя Русия как се прибра в Русия! И то след 45 г в България! Макар и да нямаше.Нито една руска военна база в България!И нито един руски войник! За разлика от Американските бази в България вече 30 години,след "призива" на СоломонПаси през 1990 г,да гушнем Америка с нейното НАТО! Помня какви крокодилски сълзи изсипа под знамето ИМ тогава! Та се моля едно нещо! Изминаха 30 г от както са тук.И дано доживея,и тях да ги изпратим в Америка! И България бъде свободна от чужд ботуш!-:(((
65
11
 
12
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Пълна глупост е цялата статия.Азовско море е гьол дълбок 10-15 метра и всеки по-голям военноморски съд ще затъне моментално.Американците,ако са толкова глупави да заповядат-ще затънат моментално и цирка ще е пълен.Но не са ***,така че много шум за нищо!
64
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 73 Какви автомати ... ? Да не би да е ...лопати ,че по се намират ?Гладна кокошка ,просо сънува ! Хе, автомати ...
63
33
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 71Българите няма да тръгнат на оръжие срещу Русия, но вярвай ми ако Русия тръгне на оръжие сещу нас то цяла България ще награби автоматите. Русия едва ли имат шанс да завземат България с оръжие.И Украйна също не могат я превземат със сила.