Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата

Събитието ще бъде открито с церемония в Европейския парламент в Страсбург
9 май 2021 08:50, Петя Славова
75
Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата
Снимка: БГНЕС

Отбелязваме Деня на Европа. Той  е посветен на мира и единството и в него си си припомняме идеята на френския външен министър Робер Шуман от 1950 година - за създаване на нова форма на политическо сътрудничество в Европа.

Днес е и Деня на победата. В Москва се очаква традиционния парад на Червения площад. Там вече се проведе генерална репетиция с участието на 12 хиляди военнослужещи, над 190 единици военна техника и 76 самолета и хеликоптера. В нощта на 8 срещу 9 май 1945 г. в източното берлинско предградие Карлохорст се състои официалната церемония по подписването на акта за безусловна капитулация на нацистка Германия.

Още по темата
 

С това се слага край на Втората световна война в Европа. Новината за капитулацията на Германия обикаля като светкавица целия свят, припомня Агенция "Фокус". В СССР тя е посрещната с особено грандиозно ликуване. Милиони хора излизат по улиците на градовете и селата в цялата страна. Москва отбелязва този ден с грандиозен салют.

Тази година Денят на Европа съвпада с Конференцията за бъдещето на Европа - форум, който ще даде възможност на европейските граждани до средата на 2022 година да изразят мнението си чрез специалната многоезична онлайн платформа за това каква промяна искат да настъпи в общността, предава БНР.

По време на обсъжданията на гражданите ще се даде възможност и за участие в дебати, посветени на приоритетните за съюза теми като - климатичните промени, здравеопазването и дигиталната трансформация.

Събитието ще бъде открито с церемония в Европейския парламент в Страсбург.

Въпреки споровете дали с тази конференция не се нарушават европейските договори, все пак днес тя ще направи първата си крачка. Програмата включва приветствено слово от френския президент Еманюел Макрон, председателя на Европарламента Давид Сасоли, председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и премиера на Португалия Антониу Коща от името на Съвета на ЕС. 27 студенти по програма Еразъм от всички страни-членки ще присъстват в пленарната зала, а около 300 граждани ще бъдат поканени да се включат дистанционно.

Целта на конференцията е на европейските граждани да бъде предоставена по-голяма роля при оформянето на политиките на ЕС. Като възможни теми в подписаната на 10 март декларация са посочени здравеопазването, климатичните промени, социалната справедливост, цифровата трансформация, ролята на ЕС в света, предизвикателствата на миграцията, сигурността. Тези теми съвпадат с водещите приоритети на Общността и с въпросите, повдигнати от гражданите в проучванията на общественото мнение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
8
 
13
 
! Отговори
антиджендар преди 2 години
До 26 Гошо...ТъпотоГрешката на Хитлер е , че напада СССР. Сигурно е бил умишлено заблуден да го направи. А заедно с Сталин са могли да превземат целия свят и сега земята щеше да е много добро място за живот
19
4
 
6
 
! Отговори
антиджендар преди 2 години
До 27 ДОПИТВАНЕНа какви хапчета си ? Или сигурно си минал на твърда дрога ?
18
20
 
8
 
! Отговори
ДОПИТВАНЕ преди 2 години
Съгласни ли сте да закрием дипломатическите представителства на България в Русия и да изгоним руснаците от България? Да + Не -
17
6
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Руснаците първите 20-сет години след Победата,правеха...колите си от стоманата на хилядите претопените немски танкове от битките при Сталинград и Курск и стотиците хилядите събрани немски каски пръснати по местата на сраженията.
16
4
 
23
 
! Отговори
SS преди 2 години
Честито ДЕНЬ ПОБЕДЬ !
15
10
 
5
 
! Отговори
икп преди 2 години
До коментар 7:Денят на Победата, 09.05.1945, изобщо не е край на ВСВ. ВСВ приключва на 02.09.1945 не в Европа и не с капитулацията на Германия, а на друга държава, която няма общо с Европа. Страната приела капитулацията нито е от Европа, нито от Азия.
14
5
 
22
 
! Отговори
българин преди 2 години
Слава на братска Русия! Победителка над хитлеристка Германия! Един горд и храбър народ! Днес също си държи сама съдбата е ръцете си! Поклон,на милионите жертви ,загинали от Фашистките куршуми! Слава на Русия!
13
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МишБългария е била само под руско робство за цялата си история.
12
16
 
7
 
! Отговори
Миш преди 2 години
След 500 години в османската империя спечелихме войната със Сърбия. След 45 гд. Руски ботуш , братята роми ни превземат а за война да не говорим.
11
11
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АЗ ТОЗИ ПРАЗНИК НЯМА ДА ГО ПРАЗНУВАМ :DНИЕ СМЕ БИЛИ С ГЕРМАНЦИТЕ!!! ВСЕ ЕДНО ДА ПРАЗНУВАМ ПОРАЖЕНИЕТО НИ!)
10
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е дата на поражението на България. Окупирани сме от 1944 година от руснаците и за 45 години окупация със руски военни бази в цялата ни държава. За 45 години ни унищожеха заводите, селското стопанство и цялата ни държава. Бяха убити над 3 милиона българи. Отнети бяха жилищата на всички българи. Благодарение на Западна Европа, САЩ и Турция днес сме свободни със модерна и съвременна държава. Имаме отново промишленост а хората се замогнаха и вече имат свои домове. РУСИЯ - ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ
9
18
 
15
 
! Отговори
ник преди 2 години
Лошото на 9 ти Май е че след 9-ти Май идва 10-ти Май и нещата се връщат по местат им - Германците се връщат при мерцедесите си . великолепните си пътища и охолния живот , а ушанките се връщат в грозния си живот и *** , в която никой не иска да живее....
8
16
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ХА ХА ХА 9,5 1945 ДЕН НА ПОБЕДАТА ПО СКОРО НАЧАЛО НА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ( СТУДЕНАТА ВОЙНА ) КОЯТО СКОРО СЕ ОЧАКВА ДА ПРЕКЛЮЧИ СЪС ЯДРЕН КОНФЛИКТ ПРИ КОЙТО ЩЕ ЗАГИНАТ ЕДНА ТРЕТА ОТ ЖИТЕЛИТЕ ЗЕМНИ.
7
9
 
24
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Без победите на Съветската армия,ден на Европа и Победата нямаше да има.Слава на маршал Жуков и армиите,които стигнаха до Берлин и...бърлогата на Хитлер.Дано не се повтарят тези апокалиптични събития,коствали живота на милиона хора в Европа и по света.
6
2
 
8
 
! Отговори
да знаете преди 2 години
На 11.05. ще има още един Ден на победата.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хора си мислят че това са две различни наименования на едно и също събитие - края на ВСВ, но всъщност това не е така!Руснаците празнуват Дена на победата, което действително е края на ВСВ, но Деня на Европа се отнася за 1950г., когато Робер Шуман предлага създаването на днешна Обединена Европа, която да сложи край на войните на Стария континент
4
5
 
1
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
До Анонимен 2На 7-ми............като за теб!
3
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не беше Денят на победата сега в западна Европа официалния език щеше да е немския.
2
6
 
22
 
! Отговори
КОЛЬО НАЗДРАВЕ преди 2 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИКБЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИИ ТОЗИ ПРАЗНИК ИСКАТ ДА ГО ЗАГЛУШАТГАДОВЕТЕ
1
6
 
32
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Честит Празник, българи! Честит 9 Май - Ден на Победата над фашистка Германия! Без този велик Ден нямаше да има Ден на Европа, а и Европа не знам на какво щеше да прилича.Живи и здрави!