Лекар, отговарял за лечението на Навални в Омск, изчезна

АТВ-то му е открито изоставено на 6 км от ловна база
10 май 2021 10:17, Нели Христова
59
Лекар, отговарял за лечението на Навални в Омск, изчезна
Снимка: БГНЕС

Бившият главен лекар на сибирската болница, в която бе отведен Алексей Навални, след като се почувства зле на борда на самолет миналото лято, след отравяне с "Новичок", е изчезнал, съобщи руската държавна медия ТАСС в неделя.

Александър Мураховски е настоящият регионален министър на здравеопазването на Омск. Той бе повишен през ноември миналата година, няколко месеца след като се справи с хоспитализацията на Навални в омската спешна болница No. 1.

Местната полиция в Омск съобщава за ТАСС, че Мураховски е обявен за изчезнал в събота, след като в петък е напуснал ловна база в гората на АТВ и оттогава не е виждан.

В изявление, публикувано от регионалното министерство на вътрешните работи на Омск, в което не е посочено името на Мураховски, се казва, че полицейските служители издирват човек, изчезнал в района на Болшеуковски в Омска област: "На 8 май 2021 г. Министерството на вътрешните работи на Русия за Омска област получи съобщение, че в село Поспелово, област Болшеуковски, жител на Омск, роден през 1971 г., е напуснал ловната база на АТВ и е тръгнал към гората. За около ден познатите на изчезналите направиха самостоятелни опити да намерят мъжа, след което съобщиха за инцидента в полицията", се казва в изявлението.

Допълва се, че се предприемат усилия за търсене и спасяване с участието на спешни служби, полиция, националната охрана, ловни инспектори и доброволци. "Търсенията са значително усложнени от трудния терен и наличието на влажни зони", гласи още изявлението.

ТАСС съобщава, че местната полиция казва, че е безпилотен високопроходим автомобил и хеликоптер и безпилотен дрон са включени в усилията за търсене. "За проучването на непроходими влажни зони на терена е използвана офроуд техника. Включени са хеликоптер и безпилотни летателни апарати. В резултат на дейностите по издирването е открито изчезнало АТВ на 6,5 км от ловната база. Дейности по търсенето продължават", казва  пред ТАСС източник от пресслужбата на руското вътрешно министерство за Омска област.

Мураховски беше главен лекар в Омска спешна болница No. 1, когато Навални е приет в отделението за остро отравяне на болницата на 20 август, след като се почувства зле в самолет, който се отправяше от Сибир към Москва. Самолетът извърши аварийно кацане в Омск.

Мураховски изнесе многократни брифинги по време на хоспитализацията на Навални и каза пред медиите, че "основната работна диагноза" за критика от Кремъл е "метаболитно разстройство, което е причинило рязък спад в кръвната захар".

Когато Мураховски беше повишен за регионален министър на здравеопазването в Омск през ноември 2020 г., Навални се подигра с хода в социалните мрежи, като каза по това време: "Лъжете, показвате фалшиви резултати от тестовете, готови сте да угодите на шефовете по всякакъв начин - получавате награда и повишение."

През февруари 2021 г. Сергей Максимишин, който беше заместник-главен лекар на сибирската болница, където се лекуваше Навални, "внезапно" почина на 55-годишна възраст. Като заместник-главен лекар на болницата по анестезиология и реанимация, той беше един от най-възрастните лекари в болницата.

Леонид Волков, началникът на кабинета на Навални, потвърди по това време, че Максимишин е отговарял за лечението на опозиционния лидер в болницата в Омск и по-конкретно - за медикаментозната кома, в която опозиционерът е поставен.

Навални е поставен в медицинска индуцирана кома и в крайна сметка евакуиран в германската столица Берлин, където прекарва пет месеца, възстановявайки се от отравяне с "Новичок".

Рустам Агишев - друг главен лекар, работил в Омска спешна болница No. 1, също почина през март тази година. Според съобщение, разпространено по това време от болницата, 63-годишният Агишев е получил инсулт през декември миналата година и не се е възстановил от него.

Не е ясно дали Агишев е имал нещо общо с лечението на Навални.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за комунистически изтърсак трябва да си, за да се възторгваш от паради, на които се показва тхника за избиване на хора.Сталин щеше да види победа на кукуво лят ако не беше помощта на Запада.Няма ли най после вместо да си гледа пъпа, Русия да погледне напред като целия свят?
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми това е Русия.Там винаги се случват някякви ужаси.Комунизъм, сър.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До День победыСпомняте си, как преди няколко години бай Дончо се опита да направи бледо подобен парад във Вашингтон и какъв смях падна след провалната реализация.
26
0
 
6
 
! Отговори
Не било компютри преди 2 години
Не му били подари а били му откраднали,Не било в наше село а у съседното,И не било на вуте а на Пена...Забавни новини "произвждат" по поръчка тука :):):)
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
aйде пак овцата *** христова с нейния любиец навални
24
3
 
7
 
! Отговори
как? преди 2 години
Как баща и син Байдън крадоха в Украйна!
23
1
 
4
 
! Отговори
Северен поток 2 преди 2 години
Продължава да се строи.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекар, отговарял за лечението на берлинския пациент в Омск, повишен за регионален министър на здравеопазването в Омск и остро критикуван от навалния престъпник, че прислужвал на Кремъл, изчезна в гората край ловна база в Омска област.
21
3
 
10
 
! Отговори
День победы преди 2 години
Парадът за Деня на победата вчера беше величествен! Перфектна организация и синхрон! Като в Лебедово езеро!
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, добре, че при нас всичко е наред и започнахме да се занимаваме с Навални. Нашите медии са свободни и няма цензура. Само, че вече в Европа, ако дори невинно кажеш нещо за хора с различна ориентация, рискуваш да останеш без работа. Да не говорим, че се промениха заглавия на книги....
19
5
 
4
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Добре де вие какво очаквате от диктаторска държава!? Путин си е нещо като Сталин, само, че в наши дни и с повече мислене му се налага да прави! Т.е. за разлика от при Сталин сега над 80% от руснаците могат да четът и да пишат! Поради това на Путин му се налага да прави разни завои и да мисли разни неща! Та така!
18
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално за кочииината наречена Русия :)
17
0
 
11
 
! Отговори
и аз се повтарям преди 2 години
Пуснете още две статии за Навални, допълнете с хали-лайкли фентъзи англлийски стил за Новичок, за черешка на тортата украсете с нещо за вечните двама агенти на КГБ и после......и после с пълно гърло се вайкайте че нямало руски туристи!
16
1
 
7
 
! Отговори
:):) Смехорани преди 2 години
Абе спрете с тоя бе!Или са ви предплатили за N+ броя порции помийка?
15
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЯМА ПО ОПАСНА РАБОТА НА СВЕТА ОТ ТОВА ДА СИ ОПОЗИЦИОНЕН ЛИДЕР В ДЪРЖАВА РЕЖИМ :D-----------------------------НА ВТОРО МЯСТО В СВЕТА ПО ОПАСНОСТ Е ПРОФЕСИЯ РАЗСЛЕДВАЩ ЖУРНАЛИСТ НА КРУПНИ ИЗМАМИ ИЛИ КРАЖБИ :D
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво му трябваше да се връща в тая прогнила клоака русия не мога да разбера ама ...
13
7
 
6
 
! Отговори
нищо лично преди 2 години
Когато навържеш тенденциозно отдселни събития, можеш да скалъпиш чудовищни версии. Когато следваш логиката, картинката се избистря. Рууските власти нямат интерес от раздухване на скандали около затворника Навални. Такъв интерес имат противниците на властта, защото тишината около Навални ги обрича на забрава от руското бощество, но и от спонсорите. Нали, помним, каквото и да ни говорят, винаги трябва да знаем, че става дума за пари. Западът вложи мвого в Навални, но не получи желания резултат.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неща, нещааа.... случаи има много, и случки има много както пееха НЛО.
11
2
 
4
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
Намерен е лекаря ,жив и здрав е...
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И той пие чай в някой трап