Шпионските атаки на Русия в Германия са "на нивото от Студената война"

Страната е най-атакуваната от членките на ЕС
Обновена: 8 юни 2021 22:33 | 8 юни 2021 22:00, Нели Христова
148
Шпионските атаки на Русия в Германия са "на нивото от Студената война"
Снимка: БГНЕС

Кремъл е засилил тайната си намеса на германска територия до нива, наблюдавани за последно по време на Студената война, твърди ръководителят на вътрешната шпионска агенция в Берлин.

Германия е територия, на която оперират руски разузнавателни, разпространяващи дезинформационни и лобистки кампании, докато Русия се опитма да върви по тънкото геополитическо въже между Вашингтон и Москва.

Русия е обвинена, че е поръчала убийството на бивш чеченски бунтовник в Берлински парк, организирала поредица от кибератаки срещу Бундестага и е покрила Германия с повече фалшиви новини, отколкото са насочени към всички останали държави от ЕС, взети заедно.

Зад кулисите съюзници на президента Путин също се стремят да мобилизират политическа подкрепа за много спорния газопровод "Северен поток 2" от Русия до Германия, първият ръкав на който беше завършен миналата седмица. Германия провежда общи избори през септември, на който участва кандидат на Зелената партия, който отявлен противник на тръбопровода, и който според съобщенията е обект на кампания за дезинформация.

61-годишният Томас Халденванг, президент на Федералната служба за защита на конституцията (BfV), заяви, че Москва е разположила "голям брой агенти" в опитите си да "изгради контакти около политическите решения".

"Към момента руската намеса е достигнала ниво, което по-рано виждахме само по времето на Студената война", казва Халденванг пред вестник Welt am Sonntag.

Изказванията му бяха повторени от Бруно Кал, 58-годишен, президент на германската служба за външно разузнаване, BND. Кал заяви, че Русия и Китай използват всички средства, с които разполагат, за да "осигурят надмощие и да посяват раздори между народите на Запада".

"Някои от тези участници са добавили нови методи към своя набор от инструменти", обяснява той. "Човек може да види господството на други сили, които искат да ни приведат към тяхната воля. Можете да забележите промяна в тактиката им: те стават по-груби и безмилостни и преследват интересите си по-грубо от преди."

Отношенията на Германия с Москва и Пекин са изпълнени с баланс между конкуриращи се интереси и фракции в правителството. От една страна е Ангела Меркел, която се стреми да сведе до минимум конфликта с надеждата да защити германската търговия и да поддържа "мостове на диалог" по въпроси като Сирия, Либия, енергетика и климатични промени.

Един от най-тежките въпроси е проектът "Северен поток 2" на стойност 9 милиарда евро, който ще удвои директния износ на природен газ от Русия за Централна Европа. Меркел публично се застъпи за тръбопроводите въпреки многократните укори от Съединените щати, които се притесняват, че ЕС ще стане твърде зависим от капризите на Путин.

В петък Путин обяви, че единият от двата газопровода е завършен, а другият ще бъде завършен до края на лятото. Те вероятно ще започнат да транспортират газ до декември.

От друга страна съществува и тревога за начина, по който Русия и Китай смазват несъгласието у дома и се опитват да разширят сферите си на влияние в Германия. Халденванг изтъкна убийството на Зелимкхан Хангошвили, чеченски изгнаник, застрелян в централната част на Берлин преди две години. Най-старшият прокурор в Германия заключи, че Кремъл е поръчал атаката. Съвсем наскоро имаше претенции за спонсорирана от Русия кампания за дезинформация, насочена към Аналена Баербок, 40-годишната кандидатка от Зелената партия за канцлер и явен противник на "Северен поток 2"."

Съобщава се, че служителите на НАТО от разузнаването вярват, че Москва е посяла пропаганда срещу Баербок и нейната партия чрез германски крайнодесни групи в социалните медии. Доклад на Европейския съюз, публикуван през март, посочи Германия като "основната цел на руските усилия за дезинформация" в рамките на блока. Има и опасения относно по-широкото намесване на Русия в Европа с Франция, която провежда президентски избори в началото на следващата година, като миналата седмица обяви планове за създаване на медийно звено за противодействие на "фалшивите новини", които имат за цел "да подкопаят държавата".

55-годишният Джем Йоздемир, бивш лидер на партията на Зелените, за когото се говори като за потенциален външен министър в следващото федерално правителство, заяви, че твърденията, че Баербок е била обект на дезинформация, са разследвани от службите за сигурност. "Ние и Аналена вече не сме нападни само от Германия, но също така и от Путин и неговите шпионски агенции, както и от турски активисти, които провеждат клеветнически кампании срещу нея и Зелените по интернет“, заяви Йоздемир пред Der Tagesspiegel.

Въпреки това, Халденванг определи домашния десен екстремизъм като "най-сериозната заплаха за нашата сигурност и нашата демокрация" и заяви, че опитите за наблюдение и противодействие на крайните десни са възпрепятствани от враждебността на германската общественост.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България дори не направи и най-малкия опит да се договорят с режима в Брюксел и да поискат примерно договор за безвъзмездна годишна субсидия от ЕС от 300-400 милион евро годишно докато потече евтината алтернативна американска газ, не! спряха Южен Поток ей така за нищо - дълбоко наведени на САЩ.
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия издига величествен паменик на покойния американски сенатор Джон Маккейн. Благодарение на Маккейн който спря Южен поток през България сега Германия със Северен Поток 2 си осигури изобилно руска енергия за своята индустрия и се превърна в единствения монополист разрпределител на енергия в Европа. Иначе трябваше да дели с презряните българи.
35
2
 
2
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Каквото и да говорим Русия с помощта на Боби и Ангела си прокара 2 нови потока. Мача свърши
34
1
 
2
 
! Отговори
До Ердоган Паша преди 2 години
Христос не е Европа ама и Европа не е Ориента и тая ориенталщина дето я правите тука при вас я нема....Ще се къпем ли?
33
3
 
4
 
! Отговори
izh преди 2 години
До Анонимен24Знаем. 50 години слушаме как съветското джудже е най голямото джудже на света. Щото света неграмотен, само съветските учени най учените А да не забравим, че българските *** мозъци са най големите *** мозъци / особено тези дето са носили фуражки /
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 33 Българки или Нангалки, че има ГОЛЯМА разлика. Как точно определи процентите на съотношение ?
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-лошият кошмар на Украйна се сбъдна. Завършено е полагането на тръби на първото разклонение на газопровода "Северен поток 2". Това означава, че след изпитания първият руски газ ще отиде в Европа през него и това може да се случи още през август.
30
1
 
2
 
! Отговори
До Ердоган Паша преди 2 години
То недосегаеми колониални вицекрално нацисти, то САЩ реформисти, то нагли БПЦ и цкви , то Божков и другите отпадъци закривай тая партия, че колкото повече дразниш, толкова повече момчетата вече сапунисват ... Или ще отстъпиш оттука и не така се влиза в Европа или ще има голямо къпане ... Гледайте да го насочите към югоизток сапунисването!
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газохранилищата на Европа са празни. Газта поскъпва.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая ще се избием. Няма да има нищо. Тия с бункерите и тяхната ще свърши, и к'во, за к'во. Да си мерим пи.ките
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нефть за рубли! Мощное ЗАЯВЛЕНИЕ Путина!
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не и трябва да я превръща в ядрена пустиня, оръжието ще се използва ако ЕС нападне Русия както 1941 г, но еесовците днес не са толкова глупави. Русия само да спре газта и нефта, и Европа изчезва.
25
6
 
4
 
! Отговори
izh преди 2 години
Много ни е яд на света. Те имат всичко за добър живот на населението. А ние? Водка , Селъодка и пропагандна машина да им обясни колко сме велики. Можем да ги потопим като Титаник, но лошото е че ние сме в трюма Още едно , две поколения и ще ни купят даже евтино. Някой да е чул за нещо съветско или постсъветско с конкурентно качество за световния пазар? Експорт 99% нефт, никел, алуминии и желязо. Импорт машини, коли, стоки за бита /качествени/ и финладска водка. Надут пуяк, ама пуяк
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия съществува само благодарение на милостта на Русия. Русия врътне ли кранчето и Германия изчезва, а с нея и ЕС изчезва.
23
1
 
1
 
! Отговори
До Ердоган Паша преди 2 години
Тук така е сапунисано, че тридесет години ще оправяме, ама така можем да сапунисаме че ще оправяш 50 години.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19 Аланкоолу и чалгаджията Трифонов ли ще ти реши въпросите за следващите 50 години. Глупав народ точно такива управници си заслужава.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17Аз ще ти кажа. Русия строи ядрен реактор от ново поколение, който на практика представлява вечен двигател. Веднъж зареден, и то с отработено гориво, той може да работи вечно. Радиоактивни замърсявания напълно липсват. Интелекта ти позволява ли да го осъзнаеш?
20
3
 
5
 
! Отговори
СССР преди 2 години
До 10 години Русия ще владее Европа!! Останалия свят само ще се съобразяват и изпълняват заповедите на Москва!!
19
2
 
0
 
! Отговори
И особено много преди 2 години
Сапунисайте Огледалото .... И сапунисайте всичко на Горда Арда, сапунисайте всичко в Южна България ... Или ще изтриеш всички планчета дето си правите за тая страна или ще измреме тука , ама такива щети ще има долу че десетилетия няма да ги оправиш ....Ако ще воюваш културно инвазионно а не с двумилионната си армия знаеш къде е Израел да видя как ще ги културно асимилираш ....
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой възмути ли се от шпионирането на Германия, Норвегия, Швеция и т.н. от САЩ? Всички страни шпионират. Само Русия ли няма право да го прави?