Путин след срещата с Байдън: Нямаше никаква враждебност

Посланиците на САЩ и Русия ще се завърнат към своята работа
16 юни 2021 19:57, Нели Христова
35
Путин след срещата с Байдън: Нямаше никаква враждебност
Снимка: БГНЕС

Посланиците на САЩ и Русия ще се завърнат към своята работа съответно в Москва и Вашингтон. Ние се договорихме, че този въпрос е решен. Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след срещата му с американския държавен глава Джо Байдън във вила "Ла Гранж" в Женева.

По думите на Путин, кога точно ще стане това - утре или в петък -  е въпрос от чисто технически характер.

"Започнаха консултации по всички комплексни въпроси на взаимодействие по дипломатически път. Там се натрупаха много въпроси. Беше ми показано, че американската страна иска да бъдат намерени решения. Що се отнася до Украйна - тази тема влезе в задънена улица. Не мога да кажа много подробности. Но президентът Байдън е съгласен, че решението на кризата в Украйна е в прилагането на Минските споразумения", допълни Владимир Путин.

Руският държавен глава отбеляза, че на срещата му с Байдън не е имало никаква враждебност и разговорът е преминал конструктивно, предаде ТАСС.

"Общата оценка е такава, смятам, че нямаше никаква враждебност. Точно обратното, нашата среща премина принципно. По много неща оценките ни се разминават. Но според мен, въпреки това и двете страни демонстрираха желание да се разберат един друг и да търсят пътища за сближаване на позициите. Разговорът беше много конструктивен", каза руският лидер.

Путин съобщи, че е обсъдил с американския си колега широк кръг въпроси - от стратегическата стабилност до сътрудничеството в Арктика. "Предполагам, че темите са известни на всички: стратегическата стабилност, киберсигурност, регионалните конфликти, търговските отношения. Говорихме още за сътрудничеството в Арктика", каза Путин.

Руският държавен глава изтъкна още, че особена отговорност за стратегическата стабилност в света се пада и на САЩ, и на Русия. "Ние сме двете най-големи ядрени държави: и по количество на боеприпасите, на бойните глави, и по количество на средствата за доставка, и по равнище, по качество на съвременните ядрени оръжия", изброи Путин и подчерта, че и двете страни осъзнават тази отговорност.

По думите на Путин, темата за Украйна е била засегната на срещата с американския му колега, но не много подробно.

Той каза още, че Москва и Вашингтон ще започнат обсъждания за възможни промени в наскоро продължения договор за контрол на въоръжаването Нов СТАРТ и добави, че двете страни са отговорни за стратегическата ядрена стабилност, предаде Ройтерс.

Руският президент съобщи също, че Русия е предоставила на САЩ изчерпателни сведения по въпроса за кибератаките. По думите му двамата с американския президент Джо Байдън са се споразумели да започнат консултации по темата за киберсигурността.

Руският президент посочи, че извършени кибератаки срещу Русия, идват от САЩ.

Путин освен това каза, че Вашингтон не трябва да се безпокои от руска милитаризация на Арктика, предаде Франс прес. Той каза, че тези притеснения са неоснователни и допълни, че напротив двете страни трябва да си сътрудничат.

Президентът на САЩ Джо Байдън пък напусна вила "Ла Гранж" в Женева след разговорите си с президента на Русия Владимир Путин, предадоха световните агенции.

Американският лидер отпътува от мястото в президентския автомобил, който го чакаше до входа повече от 10 минути.

Преди да седне в колата, Байдън се усмихна на журналистите и вдигна палец, което мнозина възприеха като положителен знак, предаде Ройтерс.

Срещата на президентите на Русия и САЩ в Женева беше първата след встъпването в длъжност на Байдън и продължи над 3 часа.

По-късно се очаква брифинг и на американския президент Джо Байдън. От пресслужбата на Белия дом уточниха, че държавният глава на САЩ ще изчака в хотела си края на пресконференцията на Путин, преди да даде своята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
38
 
! Отговори
9 преди 2 години
Защо БНТ не излъчи пресконференцията на Путин , а ще излъчи тази на Байдън!?Всички световни тв и радиа я предаваха -само българската не!Каква низост и падение ,липса на достойнство.Сигурно и САЩ нямат пръст в тази дискриминация .Това е самоподлагане ,самонадупване и лизачество,угодничество , което не е искано .Но, истината винаги побеждава!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПутин не каза че са се разбрали за Украйна!!! Не бива да се лъже така плоско!
8
9
 
5
 
! Отговори
поп кире с ролексо преди 2 години
тва путин ли го е казал или двойника ? моля кгб да уточнява тия неща .
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А любов?
6
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жужака е радостен ,че Байдън не го е бил...
5
3
 
10
 
! Отговори
American citizen преди 2 години
А нашия картоф с пресконференция кога?
4
4
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Елби и Туизъл.!.
3
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПУТИН ЗАЯВИ,ЧЕ СА СЕ РАЗБРАЛИ ЗА УКРАЙНА...ИНТЕРЕСНО ЗА КОЛКО РУБЛИ БАЙДЪН Я ПРЕДАДЕ?
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е каква враждебност да има в Комрад Байдън?Нали ти разреши Потоците тази мижитурка !
1
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се уплаши, че Байдън ще покаже враждебност. Байдън беше съвсем спокоен, Путин само потропваше с крака и гледаше напрегнато. Хората в Женева обясняваха, че такава брокада на града не помнят. Умря жужко да не му направят атентат.