В Русия днес е Денят на скръбта и паметта

Навършват се 80 г. от нападението на нацистка Германия над СССР
22 юни 2021 13:40, Елка Василева
53
В Русия днес е Денят на скръбта и паметта
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 80 години от нападението на хитлеристка Германия над Съветския съюз и началото на Великата отечествена война. В днешна Русия датата се отбелязва като Ден на скръбта и паметта.

Операция „Барбароса“ (Unternehmen Barbarossa) е кодовото име, избрано от германското върховно командване за нападението над Съветския съюз, с което започва Германо-съветската война.

Точно в 4 часа на 22 юни 1941 г., без да обявява война, Германия напада Съветския съюз.

По повод годишнината днес в московския парк „Зарядие“ се изнася концерт под открито небе с участието на известни руски музиканти, предаде БНР.

Под диригентството на виолиста Юрий Башмет Руският младежки симфоничен оркестър изпълни произведението „Реквием“ на композитора Кузма Бодров по стихове на поета Роберт Рождественски.

Концертът беше предаван пряко в ефира на две телевизии, три радиостанции и в интернет.

Във връзка с годишнината от началото на Великата отечествена война германският всекидневник „Ди Цайт“ публикува  статия на руския президент Владимир Путин под заглавие „Да бъдем открити независимо от миналото“. В статията Путин изтъква ролята на историческото помирение между руснаци и германци за изграждането на следвоенна Европа.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
16
 
15
 
! Отговори
Жо преди 2 години
Втората световна война започва през септември 1939 г., когато СЪЮЗНИЦИТЕ Хитлеристка Германия и СССР нападат Полша от Запад и Изток. След това, на 30 септември 1939 г. в гр. Брест те подписват Договор за ДРУЖБА и си спретват военен парад, на който рамо до рамо маршируват хитлерисит и комунисти. След това Сталин напада Литва, Латвия, Естония и Финландия, а Хитлер напада Белгия и Франция. С началото на ВСВ започвва подялбата на Европа между Хитлеристка Германия и Съветския съюз. Четете историята!
6
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Офф тия пак ли с тая втора световна война,още живеят с нея...алооо 21-вик сме
5
17
 
22
 
! Отговори
Днiпр преди 2 години
А от Голодомора (Украинският Холокост) колко години минаха?
4
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко години от нападението над Полша от СССР и Нацистка Германия или в деня на паметта такива неща не се споменават?
3
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес е деня на скръбта и паметта: да се чете, днес е деня на засилената пропаганда за това Русия каква жертва е. Ако беше деня на паметта, щеше да си припомнят как с Нацистка Германия си разделиха Полша, как избиха хиляди полски офицери в Катин, как маршируваха заедно на паради с Вермахта и така нататък и така нататък. Вместо това в деня за "паметта" упражнението е да се "забрави" , че комунизма и нацизма са въсщност братски идеологии, с едни и същи цели и методи.
2
27
 
19
 
! Отговори
1 преди 2 години
Кървавото джудже в Кремъл продължава сталинистката политика да ги забива все по-дълбоко и по-дълбоко в миналото. Независимо от това кой ден е, по руските държавни медии се въртят нон стоп филми за "великата отечествена война", руските градове са осеяни с военни паметници, включително танкове насред площадите, шапкарите си правят каквото си искат, все едно са някакви богове. Иначе нито дума за престъпленията на червените в същата тази война,няма филми за ГУЛАГ, за агресията в съседните им държави
1
12
 
34
 
! Отговори
историк преди 2 години
А в България Денят на скръбта се отбелязва на 29.07. На тази дата 2009 година Бойко Методиев Борисов е избран за министър-председател и започват най-мракобесните времена в новата история на България.Помнете!