Заведенията в Москва отворени само за хора с QR код

Човек трябва да има сертификат за ваксинация или прекаран COVID-19
22 юни 2021 17:52, Петя Славова
41
Заведенията в Москва отворени само за хора с QR код
Снимка: БГНЕС

Московските власти обявиха във вторник, че жителите скоро ще трябва да представят антикоронавирусен пропуск, за да влизат в ресторантите, тъй като градът се бори с нарастване на инфекциите варианта Делта, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Новото ограничение е последната от поредица от мерки, след като новите ежедневни случаи на коронавирус се утроиха само за две седмици. Кметът на руската столица Сергей Собянин отдава ръста на силно инфекциозния щам Делта, открит за първи път в Индия.

Още по темата

В публикация в своя блог Собянин пише, че от 28 юни посетителите на ресторанта ще трябва да представят QR код, показващ отрицателен тест за коронавирус, валиден в продължение на три дни - или доказателство, че са били ваксинирани или са били болни от коронавирус през предходните шест месеца .

"Трябва да намерим решения, които ще ни позволят да защитим максимално хората и да намалим тежестта върху здравната система", каза той.

Тези решения обаче, добави той, не биха могли да нарушат "нормалното функциониране" на сферата на услугите и "други сектори на икономиката".

"Подобни правила за посещение на ресторанти и кафенета са в сила от няколко месеца в много европейски и азиатски градове. И дойде моментът Москва да се поучи от опита, ако искаме да избегнем ново, крайно нежелано заключване", каза Собянин.

За разлика от много европейски страни, Русия не възстанови блокирането, когато миналата есен беше засегната от втора вълна от инфекции, тъй като се опитваше да подкрепи затруднената си икономика. Вместо това страната възложи надеждите си за ограничаване на пандемията върху четирите си ваксини местно производство - Sputnik V, EpiVacCorona, CoviVac и еднодозовата Sputnik Light.

Но властите са изправени пред население, силно скептично настроено към ваксинирането срещу COVID-19, като едно скорошно независимо проучване казва, че около 60% от руснаците не планират да получат инжекция.

Въпреки че от декември са на разположение безплатни дози, само 15,5 милиона души от население от около 146 милиона са напълно ваксинирани, според уебсайта Гогов, който събира данни за коронавируса от регионите и медиите.

Москва и множество региони по-рано този месец обявиха задължителни мерки за ваксинация за служителите в сектора на услугите. Русия е сред страните, които са най-силно засегнати от пандемията, с шестия най-голям брой случаи в света, според данни на АФП, базирани на официални данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
777 преди 2 години
*** знаеш че ако не беше дявола още щеше да си джудже от кгб нали знаеш къде отиваш с ония двата памперса.Само не знам кво се пъните.Значи сте психичноболникато най големите слуги на дявола българите.
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сбъдва се пророчеството от Библията, всички ще се сдобият със знака и печата на звяра....
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да мина лятото в ес и сащ пак ще се затвори всичко
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази мярка само ще повиши консумацията на бояришник. Трябваше да направят положителна кампания са ваксинация а не рестриктивна като тази. Например можеше при ваксинация ваксиниряният да получи бутилка водка.
12
5
 
6
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Големият Елин Пелин показа спасението на българите от тиранията в своя разказ Андрешко... Явно е, че примерът на Андрешко е най-добрият изход от тази криза за нас...Решението е просто - трябва да намерим Андрешко в бяла престилка за да ни спаси с фиктивна ваксинация...
11
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъсна му *** на Путин,че е брутален диктатор,лъжец,и убиец. Той самият не се ваксинира,а излъга,но иначе изнудва народа.
10
4
 
8
 
! Отговори
malart преди 2 години
През комунизма е така. Пак добре, че не ги карат задължително на манифестация за рождения ден на путин
9
2
 
13
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
КОЙТО ИЗДЪРЖИ ДО КРАЙ ТОЙ ЩЕ БЪДЕ СПАСЕН. МАТЕЙ 24:13
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно, представяте ли си тия да спрат да пият? Като нищо ще превземат света! Все си мисля, че само тежкото им пиянство им пречи.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама няма лошо. Нека да продължават така. Тъкмо да видим, че ни Русия, ни Запада ще ни спаси защото са един дол дренки, та да вземем най-накрая да се осъзнаем и да се спасим сами.
6
2
 
15
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Усещам че, банкрута на повечето руски кръчмари е близо...Може би това е добре понеже руснаците ще пият по-малко твърд алкохол без кръчми и пиянска компания...
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да на някой колхозник в тайгата ще му искат код за да лочи водка добре.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все пак ЕС с всичките си несъвършенства е в пъти по-добре от Русия.
3
6
 
9
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Великите ватенки. Руменчо на там ни е повел.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и в къщи могат да си пият, не е проблем. Да му мислят заведенията.
1
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално, те какво очакват