Появиха се първи снимки на новия руски стелт самолет

Той ще бъде показан официално на МАКС 2021 след броени часове
20 юли 2021 16:15, Нели Христова
119
Появиха се първи снимки на новия руски стелт самолет
Снимка: Twitter

Броени часове остават до старта на тазгодишното издание на най-голямото руско авиокосмическо изложение - МАКС 2021. Именно там ще бъде представен нов стелт изтребител, с който Москва планира да се въоръжи. В мрежата  вече изтекоха първите снимки на самолета.

Изтребителят е дело на компанията "Сухой" и има един въздухозаборник под кабината и само един двигател, за разлика от "невидимия" Су-57, който е с два. Предполага се, че машината ще има висока маневреност и максимална скорост от 2200 км/ч.

Семейството на Су-27, МиГ-29 и МиГ-31 също са с два двигателя, като последният масов руски изтребител с един двигател е дебютиралият през 60-те години на миналия век МиГ-21. Междувременно американските F-16 и F-35 са само с един двигател. Така новият стелт самолет се оказва доста иновативен за Русия.

Анализаторите отбелязват и друго постижение на Москва. Кремъл е успял да опази разработката на самолета в тайна, като се предполага, че работата по изтребителя е стартирала най-късно преди 5 години, а може би и в началото на миналото десетилетие.

Според в. "Российская газета" на изложението ще бъде показан пълноценен прототип, който може да лети, а не макет.

Руските ВВС биха имали голяма полза от стелт изтребител с един двигател, който е по-бърз и евтин за производство. Освен това подобен самолет би запълнил важна тактическа ниша, тъй като досега в руските военновъздушни сили доминират основно тежки изтребители.

Еднодвигателен стелт самолет има голям потенциал за продажба на чужди пазари, а от "Ростех" вече са публикували видео, в което загатват, че планират продажби на Индия, в Арабския свят, Виетнам и други страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
летящ Москвич...
70
7
 
6
 
! Отговори
XA-XA-XA преди 2 години
3D PhotShop made in Russia
69
5
 
6
 
! Отговори
До 76 преди 2 години
Дано да сме живи и здрави до 2030 когато започне серийното производство за да видим какви са финалните характеристики и цена. Те и за Или-112 говориха големи приказки а накрая се оказа че вдига само 3 тона срещу проектните 5.
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Checkmate 2------------------------------------------------------------------------------------------------ Ще бъде технологически конкурент на Ф-35, но не и на допотопния таралясник Ф-16. Относно стойността ще конкурира само с китайския лек изтребител от 5 поколение. Цената на руския Су-75 или "Разгром" или "Шах и мат" няма да надвишава $30 млн.
67
6
 
9
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Като прочетох кои са потенциалните клиенти на този самолет - Куба, Венецуела, Виетнам и т.н веднага ми стана ясно, че това е някакъв вид летящ Москвич. Да, по-евтино е но после проклинаш деня в който си го купил.
66
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 68 Ти откъде разбра, че по-голямата част от населението тъне в нищета? Положението в Русия е горе-долу като това в България само че при тях отоплението е много по-евтино; Една кутия цигари струва 108 рубли или към 2,50 лева. Хлябът и бензинът струват стотинки
65
3
 
6
 
! Отговори
Checkmate 1 преди 2 години
На авиосалона МАКС- 21 компанията Сухой представя новият лек руски изстребител от пето поколение Checkmate ("Разгром" или "Шах и мат") с летящ демонстрационенен прототип. Това ще бъде първият в Русия лек многоцелеви изтребител от пето поколение с един двигател. Неговата маса за излитанее е 18 тона, а скоростта му надвишава два Маха.
64
6
 
4
 
! Отговори
Checkmate 2 преди 2 години
Разполага с алгоритми за управление, базирани на изкуствен интелект, Checkmate има всички признаци на невидимост: включително остър нос, V-образни кормилни повърхности на опашното оперение и скрити в корпуса гнезда за оръжия. Разполага с кръгов вектор на тягата на двигателя. Ще бъде конкурент на Ф-16 и Ф-35
63
7
 
9
 
! Отговори
Ха-хаааа преди 2 години
Пак рушки макети,а спрете се вече.
62
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еднодвигателният многофункционален стелт авиационен комплекс Су-75 има голям потенциал за продажба на чужди пазари. "Ростех" вече са публикували видео, в което загатват, че планират продажби на Индия, в Арабския свят, Виетнам и други страни. Конкурентноспособността на Су-75 е убийствена, тъй като цената му няма да надвишава $30 млн. С парите, авансово похарчени за негодните и морално остаряли таралесници F-16, България можеше да купи 61 броя Су-75.
61
3
 
12
 
! Отговори
Рашко преди 2 години
До 65Така е, русия е много богата на горива и всякакви природни ресурси. Само на хора не е случила. А за горивата, както се казва "вода гази, жаден ходи". Толкова богата държава а по-голямата част от населението й тъне в нищета.
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека идем и Нйе на това изложение и да се представим гордо със скиците на авиострашилището Фак 16
59
8
 
8
 
! Отговори
1 рубла = 1 стотинка преди 2 години
Важно уточнение, това чудо на съвецката инженерна мисъл засега е само картонен макет. Първия полет е планиран за 2023 и като се има предвид родилните мъки със СУ-57 добавете още 7-10 години отгоре след първия полет до началото на серийното производство. Ако въобще стигне дотам. В момента търсятБаламурници (молят се на Виетнам, Алжир, Египет) да купят няколко бройки на зелено и с парите да довършат разработката. Това е един изцяло експортен проект.
58
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Рашко Рашко, Рашко, на въглища караш ти, а по-точно на ***. Всички видове горива, включително и въглищата са у тези, на които се присмиваш. Поне да имаше на какво отгоре да го правиш, защото иначе смешен ставаш ти.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
накой знаели къде продават бурунданга?
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 59 Като си такъв разбирач, с какво би оприличил нашия нов самолет?
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 52 Ами, че те вече го измислиха и "байрактарите" свършиха. Ти не знаеше ли?
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 57 Прав си, но нашите самолети са още по-невидими. Не мислиш ли?
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новият самолет на русия е нещо като новите дрехи на царя , ахахахаха
52
2
 
4
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Поредната вундервафля... ама няма пари за серийно производство.Иначе е красив. Това със самолетите им се получава.