Появиха се първи снимки на новия руски стелт самолет

Той ще бъде показан официално на МАКС 2021 след броени часове
20 юли 2021 16:15, Нели Христова
119
Появиха се първи снимки на новия руски стелт самолет
Снимка: Twitter

Броени часове остават до старта на тазгодишното издание на най-голямото руско авиокосмическо изложение - МАКС 2021. Именно там ще бъде представен нов стелт изтребител, с който Москва планира да се въоръжи. В мрежата  вече изтекоха първите снимки на самолета.

Изтребителят е дело на компанията "Сухой" и има един въздухозаборник под кабината и само един двигател, за разлика от "невидимия" Су-57, който е с два. Предполага се, че машината ще има висока маневреност и максимална скорост от 2200 км/ч.

Семейството на Су-27, МиГ-29 и МиГ-31 също са с два двигателя, като последният масов руски изтребител с един двигател е дебютиралият през 60-те години на миналия век МиГ-21. Междувременно американските F-16 и F-35 са само с един двигател. Така новият стелт самолет се оказва доста иновативен за Русия.

Анализаторите отбелязват и друго постижение на Москва. Кремъл е успял да опази разработката на самолета в тайна, като се предполага, че работата по изтребителя е стартирала най-късно преди 5 години, а може би и в началото на миналото десетилетие.

Според в. "Российская газета" на изложението ще бъде показан пълноценен прототип, който може да лети, а не макет.

Руските ВВС биха имали голяма полза от стелт изтребител с един двигател, който е по-бърз и евтин за производство. Освен това подобен самолет би запълнил важна тактическа ниша, тъй като досега в руските военновъздушни сили доминират основно тежки изтребители.

Еднодвигателен стелт самолет има голям потенциал за продажба на чужди пазари, а от "Ростех" вече са публикували видео, в което загатват, че планират продажби на Индия, в Арабския свят, Виетнам и други страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
6
 
10
 
! Отговори
ти сън ли си ... преди 2 години
"невидим"-И - никой не го е виждал, никой няма да го види!
50
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният барутник.
49
4
 
6
 
! Отговори
е те тва е преди 2 години
светослав и румен ще летят на такъв ... на картинка! министърката на войната ще ги поръча!
48
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Край на джандърските мечти , за разграбване на руските ресурси !На евроатлантиците, ще им се наложи да , се чифтосват с араби и чернички от глад !
47
7
 
10
 
! Отговори
Макети, прототипи... преди 2 години
...и много щедри и гръмки обещания. Това вече е типично както за руската военна промишленост, така и за космическия отрасъл. Не може да се отрече, че в Русия имат добри образци бойна техника, но те са усъвършенствани и модифицирани въз основа на разработки още от съветско време. А през последното десетилетие предимно тресат въздуха. И танкът Т-14 "Армата", и многострадалният Су-57 полека се превръщат само в поводи за смях. Путинските клипчета с "оръжията на апокалипсиса" пък са само добър PR.
46
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди да показват поредният си самолет чудо, беше добре руските ВВС или ВКС както там ги наричат да измислят начин как да се справят с турските Байрактари. И едва след това да продържат с фукните.
45
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това нещо ще си остане завинаги само макет като танка Армата. Пропагандните ходове на Русия нямат край. Колкото повече затъват в батака толкова повече оръжия без аналог се появяват по медиите им.
44
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната лъжа от Кремъл :)Те една кола не можаха да направят, камо ли стелт самолет, а в САЩ имат стелтове от вече 50 години бе !
43
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високите технологии на Русия превъзхождат американските.
42
2
 
7
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До Рашкоизпращат му с катапулти от земята, а за дълги мисии с "циркон" му носят
41
13
 
20
 
! Отговори
Рашко преди 2 години
Бреййй, и къде побират толкова въглища в това чудо, да вдигне 2200 км/ч?!!
40
4
 
10
 
! Отговори
Алтер преди 2 години
Еее, много гъзарски този самолет.
39
11
 
10
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
нищо не са направили те са пианици. това е фотошоп а путин е умрял отдавна и го замества двойник от кгб
38
14
 
19
 
! Отговори
Руски приказки преди 2 години
на тон,изпълнение на грам.От колко години приказваха за епохалния СУ57,как щял да избие чуждите аероплани.Е,по програма до 2024 в руските ВВС трябва да има 24 СУ57,а до 2028 г-72 броя.За настоящата година са били планирани да влязат на въоръжение 4 самолета,но после намалиха на 2 броя.С това темпо трудно ще построят дори горните малки количества.Затова се обявява нова разработка,заради която, видите ли,спират старата.Не че биха могли да я построят,но се търси оправдание.
37
15
 
13
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
И да мислиш и да не мислиш, понеже сърбите не знаеха че СТЕЛТ-товете били невидими, взеха да ги свалят! Ти да видиш!
36
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дано "не е като американските СТЕЛТ. Не за друго, ами сърбите ги сваляха, понеже не знаеха че са невидими." Аз мислех, че тая тъпня се е изтъркала преди поне 20 години, но явно не .... особено сред по-умните и красивите ...
35
14
 
16
 
! Отговори
Руснаците са царе на преди 2 години
показа на нова бойна техника екстра качество.Русия е оцеляла не с епохални открития и промишлен потенциал,а с оръжията си.Нейните оръжия са иновативни,но за нейно съжаление промишления капацитет на страната стига само до поддържането на стратегическите ядрени сили.Новите разработки са бутикови и не стигат до серийно производство.Построили-недостроили Т14,тказаха се от него. Построили-недостроили Су57-и той така.През 2021 г в руските АКС/авио-косм-сили/ще постъпят 2(два)Су57.Не могат повече
34
5
 
13
 
! Отговори
Брат Вурст преди 2 години
Стелт самолети се използват за "изненадващ" удар - т.е. имат ги държави, които имат желание да нападнат други държави. Затова "стелт" имат само САЩ, Русия и Китай. Добре че турците не ги огря.
33
6
 
14
 
! Отговори
до 35 преди 2 години
Нищо чадо мое! Човешко е да се греши. Той и Хитлер така си е мислел.
32
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са силни на приказки и картинки. Един автомобил не можаха за 150 години да направят както трябва.