Десетки от ядрените подводници на Путин са край Великобритания

Причината все още не е ясна
4 авг 2021 21:52, Нели Христова
271
Десетки от ядрените подводници на Путин са край Великобритания
Снимка: БГНЕС

Десетки стратегически ядрени подводници от четвърто поколение тип 955 "Борей" на Владимир Путин са се гмурнали изключително дълбоко в Норвежко море в близост до Великобритания, съобщава The Sun.

Предполага се, че тези стратегически подводници могат да носят новите хиперзвукови ракети "Циркон 3M22", които могат да изминават 2,7 км в секунда.

Военен източник каза пред вестник Mirror: "Причината за тези изключително дълбоки руски мисии все още не е ясна за повечето анализатори. Най-вероятно това може да е опит на Русия да осигури скрит достъп до целия Атлантически океан. Напоследък активността на руските подводници се увеличи, както и активността на повечето руски въоръжени сили. Очевидно руснаците тестват решимостта на НАТО. В момента Русия се стреми да демонстрира своята сила и влияние по целия свят, доколкото е възможно. Това важи особено за Северния й флот, който играе решаваща роля за осигуряването на достъп на Русия до Атлантическия океан".

Обикновено руските подводници не се гмуркат по-дълбоко от 400 метра, а максималната им дълбочина на гмуркане е около 900 метра.

Военният експерт Брус Джоунс заяви пред The Sun: "Отношението на руските военни е тревожно вече няколко месеца. Това се доказва например от неотдавнашната концентрация на руска военна мощ на границата с Украйна. Последната крачка на Русия с подводници може просто да бъде само "дразнене" на НАТО и изнервяне на членовете на Алианса. Но във всеки случай това определено означава ескалация на руската военна подготовка. Трябва да се отбележи специално, че сега те обръщат специално внимание на дълбоководните операции, като по този начин увеличават тайната на действията на своя подводен флот".

По време на срещата на върха на Г-7 по -рано тази година бяха изразени опасения, че руска подводница с крилати ракети може да патрулира край брега на Корнуол, където се провежда срещата на върха.

Тогава се твърдеше, че Кралските военновъздушни сили извършват "необичайни" операции във водите и въздушното пространство около района, което поражда опасения, че нещо не е наред.

The Sun съобщи, че за обезпечаването на сигурността на срещата на върха е създаден "стоманен пръстен" на стойност 30 милиона лири, който включва дори използването на самолетоносача "Принца на Уелс".

Както съобщи авторитетното американско списание The Washington Examiner, военноморските и военновъздушните сили на НАТО са участвали в отделни операции за противодействие на предполагаемите заплахи за сигурността, които представляват руснаците. Това включва повишена активност на ВМС на САЩ, британските военноморски и военновъздушни сили и френски противоподводни самолети, информира "Фокус".

По-специално, The Washington Examiner твърди, че разузнавателният самолет RAF P-8 Poseidon е бил разположен на 500 мили от базата му в Лосимут, Шотландия, "изпълнявайки патрули на малка височина и ниска скорост в района на Корнуол". Той е действал около 12-километровата морска граница на Обединеното кралство, което предполага, че този разузнавателен самолет може да е проследявал нещо по-специално.

Русия представи първата си подводница-чудовище от тип "Борей" през 2019 г., давайки ѝ името "Княз Владимир".

Атомната стратегическа подводница с ядрени балистични ракети тип "Борей" може да изстреля 20 междуконтинентални атомни ракети "Булава" и може да унищожава цели градове на разстояние до 11 хиляди километра от мястото на стрелбата.

Тази стратегическа руска подводница се смята за най-смъртоносната подводна лодка на планетата, отбелязва The Sun.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Стига конспирации. Карат фризьори за Борис Джонсън. Там само един не може да се оправи
12
6
 
23
 
! Отговори
Copocoид преди 2 години
Откога Путин притежава собствени подводници? Защо рошавото Борис Джонсън отричаше за инцидента с британския кораб в руските териториални води, а след това се намериха секретни документа говорещи за приготвен инцидент? Какво правят британски и американски военни кораби в Черно Море?
11
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Или дебнат къде да срежат някой дебел оптичен кабел, или некое корито им е дало фира, а не искат да молят Норвегия пак да помага..
10
1
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
За инцидента с нашия загинал пилот с МиГ 29 спряха да пишат. Нали щяха да разчитат данните в Русия от черната кутия за липсващите 13 секунди от полета? Странно мълчание...
9
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми той друго си не може. Дй му да произвежда оръжие, за да убива хора. Други се хвлят със стандарт на живот, с нови видове таблети и кафеварки например. На него специалността му са убийствата. Вече му го казаха.
8
8
 
17
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Правилно ! Посейдон е създаден за САЩ ! На кралицата и стигат Цирконите и още малко показан материал :)
7
6
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Ауууу, и Путин не го е срам.....
6
8
 
21
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
И кое точно не им е ясно на "анализаторите" ?! Те скоро концентрираха флот в черно море, че и леко провокираха до бреговете на Русия. Е, наистина ли не очакваха отговор? Дано да не им плащате на тия анализатори. Изобщо, Великобритания не е чак толкова интересна на Русия. Сигнала е към щатите: "пудела до приключам когато кажете".
5
14
 
27
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Някой черноморски нашественици май се поизпуснаха в гащите ! Сега добре ли ви е ? Стига сте ревали ...вие навлязохте в Черно Море непоканени ...какво очаквахте ...Русия да коленичи ? :) Хах :) Кралицата вардете да не и дойде в повече това "Черно Море" :)
4
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами нека английските политици да продължават политиката на свалените гaщи, на мюнхенските капитуланти от преди 80 години... Тогава, преди Чърчил да овладее властта, мюнхенските капитуланти дори са обмисляли споразумение и подчинение на Хитлер... Сякаш мюнхенските капитуланти са се преродили 80 години по-късно...
3
7
 
23
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
И пак Нелката в цялата си прелест!!!Еми обучават се рАшките бре - кво лошо?Британците се обучават в Черно море, а руснаците в Норвежко, а скоро може и в Мексиканския залив да отидат, ако бай Дон не спре с провокациите.
2
16
 
36
 
! Отговори
Много лош преди 2 години
Британчетата напълниха гaщите, но всяко нещо си има последици. Какво дирихте край Крим? Смеете ли да се изправите срещу ядрената мощ на могучая Русь? Помнете, вие сте прocто едно островче, една прашинка в море от акули, отдавна залязла империя.
1
6
 
27
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
А така подвърляйте някой въглен и за анти-руската пропаганда че сте я занимарили напоследък,трябва да знаем че освен от коронатаа трябва да се срахуваме и от някоя руска ядрена ракета да не ни събуди посред нощ ,така де все реални опасности и съвсем истински :)