Русия върви към диктатура, но има ли шанс демокрацията да се върне?

Вотът показва, че руският народ не е плътно зад Путин
21 сеп 2021 21:30, Нели Христова
298
Русия върви към диктатура, но има ли шанс демокрацията да се върне?
Снимка: БГНЕС

Дълбока и показателна ирония е, че Руската комунистическа партия се оплаква, че изборите за руската Дума не са свободни и честни. Изглежда Русия почти е завършила пълния си кръг след падането на Съветския съюз, а властта, която комунистите някога са имали в държавата, се наследи след краткото, хаотично управление на Борис Елцин, от Владимир Путин и неговата партия "Единна Русия", пише в коментара си за The Independent Шон О’Грейди.

Русия се върна към типа на управление, което може да се нарече параноично, почти абсолютистично, реваншистко, националистично, имперско и се превръна в място, където човешките права в действителност не съществуват. Вътрешно и външно шпионажът и присвояването са нормален метод за ръководене. Знаем, че Путин е близо до това да стане съвременен диктатор, цар на всичко, а последният кръг избори показва, че няма намерение да освободи властта си.

И все пак духът на демокрацията има начин да издържи дори при най-суровите условия. Въпреки че Алексей Навални -  най-близкото нещо, което Русия има до лидер на опозицията, е бит и затворен, той и неговото движение "Русия на бъдещето" изглежда са имали ограничен успех в тактическата си кампания за гласуване, призовавайки избирателите, които се противопоставят на Путин, да дадат вота си за всяка друга група, която има най-голям шанс да победи Обединена Русия. А това включва комунистите и някои крайно десни националисти, въпреки че при всички случаи те обикновено подкрепят Путин. Тези призиви доведоха до малък спад на гласовете за "Единна Русия", в сравнение с последните парламентарни избори през 2016 г. Това, предвид широко разпространените твърдения за фалшифициране на гласове и пълнене на урни, предполага, че руският народ не стои толкова плътно зад своя лидер, колкото неговата пропаганда обича да твърди, въпреки че той несъмнено е популярен и обожаван от някои. Налице е малка промяна в политическите реалности и може да се окаже, че сега на президента Путин ще му бъде по-трудно да измени нестабилната руска конституция, макар че предвид факта, че на практика той вече си е осигурил мандат в Кремъл до 2034 г., това изглежда по-скоро академична точка.

Въпросът, от гледна точка на руския народ, е, че фрагменти от свободата все още остават в Русия, а оттам и възможността за бъдеща съпротива и възраждане на демокрацията. Това би било много добре дошло развитие в страна, която сякаш поставя анексията на Украйна и убийството на дисиденти във Великобритания пред осигуряването просперитет на собствения си народ - много съветски възглед за живота.

От гледна точка на Запада, събитията в Русия предполагат, че тя все още е криволичеща, ясна и очевидна заплаха за европейската сигурност и далеч по-напред в това отношение от Китай. С други думи - географията има значение и когато има гражданска война, разпалена и финансирана от руснаците в Украйна, съседна държава на ЕС, и не толкова фини заплахи за балтийските държави, които са членове на ЕС и НАТО, изглежда странно, че британците и американците се тревожат толкова много за Южнокитайско море и Тайван. Кремъл сигурно с удоволствие наблюдава откритите противоречия между французите, британците и американците. Русия дори сега, чрез „Газпром“, манипулира цената на газа, за да се увери, че нейният газопровод "Газпром" и газовата сделка надхвърлят линията. Това от своя страна ще направи Германия още по-зависима от доставките на газ от Русия. Путин ще има власт над най-голямата индустриална сила в Европа и нейната икономическа мощ. Това не е щастлива позиция за никого, освен, разбира се, за умния бивш агент на КГБ, отговарящ за Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като прочетете тази статия, само ще се убедите какви глупости се пишат за Русия на запад и кой ги препечатва. На тези избори в руската Дума влязоха пет партии като има една нова "Новие люди" ("Нови хора"). Комунистите увеличиха депутатите си от 43 на 57, а "Справедлива Русия" взе 7,5 % от гласовете, което е успех за социалистите. В изборите участваха към 30 партии. С две думи западната гладна кокошка лезбогейактивистка сънува цветни революции в Русия, но какаво разочарование - руснаците си искат Путин.
118
2
 
13
 
! Отговори
Xaxaxaxaxaxaxaxaxaxa преди 2 години
Саудитска Арабия се управлява от наследствена монархия, без никакви избори, но понеже цункат САЩ по ***, Саудитска Арабия не е диктатура. Владимир Путин е президент на Русия от 2008 г, т.е. 13 години досега. Ангела Меркел е канцлер на Германия 16 години поред, но Германия също не е диктатура. А Русия, където се провеждат открити и демократични избори, била "диктатура"??? Хайде малко по-сериозно, моля Ви :)
117
0
 
6
 
! Отговори
Авангард преди 2 години
Калининград - централата на НАТО в Брюксел - 3 минути.
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия разполага С-400 и Pantsir-S1 в Белорусия.
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука па има един къде се миниси ми слага.ше го хвана за ухото и ше му опляскам два шамара.следи ли ме психопат ли е.
114
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите ако не бяха краднали и всичко разсипали сега щеше да сме 25 милиона просперираща държава.но те са с това закърмени с кражби и лъжи.мързеливи неграмотни некомпетенти.иначе като седнат на масата всичко обират.иначе много знаят да чавкач да поучават хората.
113
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10 изтребителя Миг-31 изпълняват постоянно бойно дежурство въоръжени с хиперзвуков ракетен комплекс "Кинжал" който може да унищожи всеки американски самолетоносач на разстояние до 3 хил километра. Самолетоносачът, чиято цена може да достигне до $30 милиарда и сам по себе си представлява военна мощ сравнима с малка държава, но в същото време системата му за противовъздушна отбрана е безсилна срещу "Кинжал". Всяка страна разполагаща с ракетни ситеми подобни на "Кинжал" може да унищожи който и да е самолетоносач на САЩ.
112
0
 
4
 
! Отговори
пошутился преди 2 години
Они показали, кто там работает - Путин о флаге ЛГБТ на посольстве США
111
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя *** муршав къде трови хората колко време ще седи на власт до 140 г.докатоме жив.незнам там дали е имало демокрация някога.само виждаме танкове рекети новичок с400 рекети.и толкос и на този физономията всеки ден все едно сме му длъжни нещо.
110
5
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Кат гледам 138- КОМУНИСТИТЕ ОСТАВИХА ЕДНА ОКРАДЕНА ДЪРЖАВА В КРАЯ НА 1997-*** ГОДИНА И НАСЕЛЕНИЕ ОТ ОКОЛО 8.2 МИЛИОНА! КОМУНИСТА БОРИСОВ СЪЩО КРАДЕ ДЪРЖАВАТА ОЩЕ 12 ГОДИНИ! ТЪЙ, ЧЕ ЗАСЛУГИТЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ СА ТОЧНО НА КОМУНИСТИТЕ!
109
0
 
9
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
Да не би под "демокрация в Русия" на Запад да разбират хаоса от 90-те?
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре кажете какво ще стане с Европа след като САЩ се изтеглят 2024? Ще има ли войни между държавите?
107
3
 
12
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Путин е на път да победи Запада....И защо-заради пълната неадекватност на евроджендърите!Впрочем,американците тарикатски се оттеглиха от битката и оставиха европейците да ду*хат су*пата.Иначе войната срещу Русия от 2014 започна славно,като една друга през 1941-а.Вече се виждаха победители,когато изведнъж нещата се закучиха,а сега накрая и преобърнаха.
106
2
 
2
 
! Отговори
напротив преди 2 години
"Дълбока и показателна ирония е, че Руската комунистическа партия се оплаква..." - не е ирония. Комунизъм вече се води от запада и дори се разглеждат варианти в САЩ за преминаване към комунизъм. Там това вече не е *** дума, а това вече е ирония! Май ние от изтока сме свободните.
105
0
 
7
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До ENDРусия е тръгнала по пътя на войната... Умнико колко Чуждестранни бази от всякакъв род и вид има по границите на Русия? Колко бази има Русия извън собствените си граници?(Сирия от 1960, Таджикистан и Армения, Северна осетия и Абхазия)__ За България само САЩ имат командно логистичен център край Варна и реално безплатно ползват останалите ни бази и полигони за учения от време на време. Като ние сме 25 колело на талигата...
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори и Моргенштерн заяви в интервю пред украинеца русофоб Дмитрий Гордон, че се възхищава на Путин.
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Процент население живеещи в условия на екстремална уязвимост според статистика на ООН за 2021 - Русия: 0.27%, Германия: 0.7%, САЩ: 0.8%, Белгия: 1.1%, Швеция: 1.2%, България: 2.4%, Украйна: 2.5%, Румъния: 3.8%, Македония: 8.8%.
102
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До АнонименНе бих казал,че в Китай няма бедни,но броят им стремително намалява-примерно ако към 2000г са били около 80%,сега са под 20%,най-вече в отдалечените райони.Естествено критерият за бедност си е азиатски.Впрочем към 2000г само държавните служители имаха пенсии,а сега пенсионната система е близка до европейската.В селата е доста по-зле,но и там има прогрес.Изобщо напредъкът е поразителен за кратък срок!
101
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 118/ГОВ-ЕДО ПОЧТИ НАВСЯКЪДЕ ПРИ ЖИВОТНИТЕ ИМА ЙЕРАРХИЯ, НО НЯМА ДОЖИВОТНО УПРАВЛЕНИЕ, ТОВА САМО ПРИ ХОРАТА ТАЯ ПРОСТОТИЯ
100
5
 
5
 
! Отговори
END преди 2 години
В крепостна Рус никога не е имало демокрация, за да се върне демокрация. И никога там няма да има демокрация, защото примитивна Рус е тръгнала по пътя на войната, за да изчезне от картата на света.